自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

入得到的話,當然揀母校..... 但首先,你要入得到
如果你唔係新香港人,那些大開眼界的事其實絕對唔止大開眼界咁簡單......
揀學校都係睇長遠 D 好,其實小朋友適應力好強,家長有好多前設的問題,對小朋友來說根本唔係問題

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

karensee 發表於 19-12-9 16:34
唔好意思,想問下小學上中學點解一定要跟小學校網,因為我仔今年報自行入佐母校在大埔区,但小朋友鐘意天 ...

升中學係跟小學網,但小六有2次改自己住址個網的機會,如果自己唔主動改,就一定跟小學網。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

別墅

gracelam 發表於 19-12-9 16:46
升中學係跟小學網,但小六有2次改自己住址個網的機會,如果自己唔主動改,就一定跟小學網。
...

唔好意思,唔明白改住址意思,因本人由细到大住大埔,没有別区地址

大宅

2020勳章 2019新春慶豚圓

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:01
謝謝你的回應,因家中長輩,老公都叫我唔好選咁遠,樓下就好 因為k1已選了屋邨入面既幼稚園,小 ...

可否講多少少有咩壞習慣,小女明年讀n,我同c6都心儀嘅學校車程都遠,心儀學校學費貴又在中產區,風評好d,至於屋企附近嘅學校都俾BK差評,經了解後都覺得麻麻,想知道實際成長嘅區別

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 環保接龍勳章

karensee 發表於 19-12-9 16:54
唔好意思,唔明白改住址意思,因本人由细到大住大埔,没有別区地址

即係例如小學係沙田區度讀,升中想轉返自己住嗰區大埔,小六就要向學校申請轉校網,提供住址証明,轉左之後大抽獎階段就可揀大埔區中學,唔申請轉的話就一定留在沙田區大抽獎。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

別墅

gracelam 發表於 19-12-9 16:59
即係例如小學係沙田區度讀,升中想轉返自己住嗰區大埔,小六就要向學校申請轉校網,提供住址証明,轉左之 ...

明白,唔該曬。

大宅

回覆樓主:

你係20 年升小?自行揀左邊間?要考慮埋如果母校派唔到,會去邊叩門
有d 小學要111先比in 架

同埋...一呂今年有25分唔入.如果要係20分的話...要自己考慮係搏唔搏

子爵府

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:14
前者升中全級頭20個派到b1英中,其他學生都派b2,3中中,後者8成升英中,話晒都91英中選擇較多。
...

全級20派b1,2線小學都30-40%入b1,即寶校,完全害咗小朋友,我小朋友以前返放學都45分鐘,但只係2線小學,因雙非高峰期,政府派咗誇區,追成績都追餐死,就算唔簡母校,都唔會要寶校

大宅

回覆 柔柔寶貝 的帖子

其實聽你咁講, 你心目中已有答案....

大宅

有無同區又好過樓下呢間嘅呢?

男爵府

2020勳章

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:45
樓下果間就係粉嶺區,但小學名就唔講了,自己母校係91校網,屋就唔會搬了
...

沙呂小?

水晶宮

回覆樓主:

揀母校,返學45分鐘可以接受

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 親子王國15週年勳章

咁我大概估到邊兩間。

肯定母校。1. 你母校的確係好過自己區嘅學校 2. 你母校個網,基本上係得天獨厚,人人求之不得。唔少家長為左個校網同中學,1 個鐘頭交通都要去。到升中呈分嗰一刻,你就明白到有好校網係好重要。3. 我覺得騎牛搵馬,用你母校做水泡去叩其他學校,無論成功失敗,你都起碼有母校。

子爵府

回覆 melomame 的帖子

除非係直屬、一呂,否則冇津校係可以 hit 到 band 1 EMI 6、7 成。
英中唔一定 band 1,所以好多學校都可以 7、8 成入英中。

侯爵府

2020勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

吾駛諗啦,一定母校 +搬屋。
樓主最好係統一之前搬入 91 網區,用同一區再去申請,就算真的入吾番母校,去咗另一間小學,91網區都仲有好嘅選擇又或者小二再插班囉。点都好過係粉嶺。當你升中時,你就知係粉嶺選校嘅痛苦。

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-12-9 20:36
回覆 melomame 的帖子

除非係直屬、一呂,否則冇津校係可以 hit 到 band 1 EMI 6、7 成。

對呀,但沙田區,B1 英中,已經算係全港最多

少少提示:一呂依家都有好多國內家長,不過全部係香港住,而且全職照顧小朋友,佢地嘅競爭力都好強架。

珊瑚宮

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 11:33
我問左校車真係唔到,係咪要自己搵保姆車?

保姆車未必搵到,你要預咗有人湊返學放學,先有得唸返遠果間。若解決唔到呢個問題,根本無謂䂼

象牙宮

2019新春慶豚圓 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

柔柔寶貝 發表於 19-12-9 10:30
一間口碑比較好既係樓下附近比屋邨包圍既小學,學生比較多雙非,單非。另一間自己母校,學生多來自中產家庭 ...

8成升英中,點都揀母校。
最多請工人
你若盛開, 蝴蝶便來!

子爵府

abbytang 發表於 19-12-9 20:42

對呀,但沙田區,B1 英中,已經算係全港最多

識唔少國內家長,一啲都唔失禮,仔女仲係全級頭幾名。 知自己未必教到英文,自己去進修,唔進修都一定肯洗錢請 fit 老師。抵人地考得好。

侯爵府

1998Ruby1998 發表於 19-12-9 21:02
識唔少國內家長,一啲都唔失禮,仔女仲係全級頭幾名。 知自己未必教到英文,自己去進修,唔進修都一定肯洗 ...

係,我小朋友都係母校生,家長群組有好幾個都係 FTM,佢地小朋友好勁,有個升中去咗曾xx

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊