想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

今年1月結婚,因為5月先去honeymoon,所以無一結完婚就努力。7月先開始真正努力,睇住app努力隔日做功課,食埋葉酸。但試足3個月都吾成功。
休息一個月之後今個月初試用紅d去做功課。。。結果今日m小姐又來了睇返個app同紅d深淺色明明應該同做功課既時候都夾到,但偏偏又吾得今個月多左啲symptom,有胸痛,乳頭痛 (不嬲黎m都吾會),肚仔有針吉感覺,其實都似。但偏偏體溫無起跌,一直維持36.0至36.2所以都估到吾成功了
吾知係咪我身體太差呢,我而家淨係食緊葉酸,仲有無supplement係備孕時就已經要食嫁啦
眼見差吾多時候結婚既朋友同學,吾係生仔就已經有左,唯獨是我。。真係好失望,所以上黎同大家傾下計,互勉下

大宅

有無做婚前檢查?
卵巢,精子狀況係點?
唔好俾自己咁大壓力,時間尚短。

大宅

stitchbaby19 發表於 19-12-9 11:43
有無做婚前檢查?
卵巢,精子狀況係點?
唔好俾自己咁大壓力,時間尚短。

有呀,話正常嫁
我6月都有做婦科檢查,醫生都話我子宮好乾淨

大宅

Yuen2lam 發表於 19-12-9 11:45
有呀,話正常嫁
我6月都有做婦科檢查,醫生都話我子宮好乾淨

咁得啦!

7月到而家,都係得幾次姐

再慢慢試下啦,冬天到mood到,可能易bingo D架,放鬆心情去享受下,唔好咁緊張!

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

我都知我可能無形中俾左壓力自己
所以上黎同大家傾下計,因為你地應該最能明白大家既心情

大宅

Yuen2lam 發表於 19-12-9 11:41
今年1月結婚,因為5月先去honeymoon,所以無一結完婚就努力。7月先開始真正努力,睇住app努力隔日做功課, ...

首先去做返一個全面嘅生育檢查,你哋兩公婆都要做。 男嘅就驗精液+驗輸精管,女嘅就驗卵子+輸卵管+卵巢。

其實仲要睇下你哋雙方嘅年紀,身體狀況,高矮肥瘦都會有影響。 其次就係飲食習慣,生冷凍嘢要戒口, 同埋唔使隔日做得咁密。一個正常男士補充返都要兩至三日, 你隔日做即係削弱咗精子嘅能力。

大宅

唔好灰心呀!我都係7月開始試
岩岩終於中左,中左個個月其實我好hea.做左2次功課,最緊要係心態真係要relax!!我都知好難relax.. 但試下先。唔好成日諗,我今次中真係真係好relax 咁去做功課,同自己講中就中,唔中就算lo.... 未知中既時候仲食左好多雪糕呀。龜令糕。涼茶呀。因為我仲之後做得2次功課,點會中呀!
所以你放鬆d 啦!

男爵府

今年1月結婚,因為5月先去honeymoon,所以無一結完婚就努力。7月先開始真正努力,睇住app努力隔日做功課, ...

有冇睇中醫同埋食呢個營養丸調理身體

大宅

decemberain 發表於 19-12-9 12:44
有冇睇中醫同埋食呢個營養丸調理身體

有睇中醫呀,不過好似吾多work咁
有食葉酸,仲有其他要食?

大宅

cpi0101 發表於 19-12-9 12:37
唔好灰心呀!我都係7月開始試
岩岩終於中左,中左個個月其實我好hea.做左2次功課,最緊要係心態真係要relax ...

希望我地下個月去日本玩得開心啲relax啲啦

大宅

陶淵明 發表於 19-12-9 12:23
首先去做返一個全面嘅生育檢查,你哋兩公婆都要做。 男嘅就驗精液+驗輸精管,女嘅就驗卵子+輸卵管+卵巢。
...

姐係之前婦科做個啲都好basic嫁咋?有無邊間好介紹呀?

大宅

Yuen2lam 發表於 19-12-9 12:47

我同我太太喺尖沙咀仁安生殖中心睇

大宅

Yuen2lam 發表於 19-12-9 12:47

其實真係唔使咁緊張, 根據中醫或者西醫嘅界定, 結婚後一至兩年如果冇避孕嘅情況之下都冇小朋友,咁就需要接受治療。

複式洋房

其實你都係只準備左好短時間 吾好咁大壓力
最緊要relax

我自己備孕時:
- 食左葉酸3個月先開工 戒曬生冷野
- 睇左幾個月中醫調理身體 + 中醫開藥比我幫助排卵(做人前)
- 觀察自己分秘+ 大衛紅D +CB 測排卵
- 量基礎體溫(要買2個小數點個隻)要定時+睡醒時放床邊量(吾好落床飲水住)

P.S. 我依家13wk+
祝好孕

別墅

檢查係要做定先,葉酸也食起來。
我也是試左第五個月先有。Relax...

別墅

Yuen2lam 發表於 19-12-9 12:14
我都知我可能無形中俾左壓力自己
所以上黎同大家傾下計,因為你地應該最能明白大家既心情 ...

哩度咁多位bingo到的,都真係話你知,壓力係一定影響架。
如果你年紀唔大,加上你都驗過一切正常,就試一排乜野都唔好計住哂。淨係正常咁食下supplements, 做運動,戒凍同生冷野就得架啦。

大宅

EasyTrendyMum 發表於 19-12-9 15:39
哩度咁多位bingo到的,都真係話你知,壓力係一定影響架。
如果你年紀唔大,加上你都驗過一切正常,就試一 ...

我淨係有食葉酸咋..仲有邊隻supplement要食呀?

複式洋房

陶淵明 發表於 19-12-9 12:49
我同我太太喺尖沙咀仁安生殖中心睇

Hello 我想問下你哋做左咩檢查呀?

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至