論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

想問下大家個agent係通常工人一扺埗幾多日俾你地接返屋企?
我個agent個做法係大約一星期,喺嗰一星期裡,幫佢做身份證,驗身、教香港家規等
點知在原定一星期後接工人的時間,個agent話個工人病左,話呢幾日等佢食點藥啦,延遲幾日接佢。
點知過幾日個agent又打來,話個工人原來一直唔食佢俾的藥,食自己印尼草藥,搞到仲未好返,又要延多幾日。因為我真係唔想接個病人返屋企傳染成家。

想問下大家覺得有冇古怪的地方?我而家由佢到香港,日日都要計人工架。
大家又通常第幾日開始接工人呢?

男爵府

chichi730 發表於 19-12-9 12:43
想問下大家個agent係通常工人一扺埗幾多日俾你地接返屋企?
我個agent個做法係大約一星期,喺嗰一星期裡, ...

咁奇怪? 要一星期咁耐? 我個工人第一日落機,AGENT就帶她去搞身份證,驗身,跟住即日黃昏就去AGENT度拉佢返屋企。
佢病黎唔到都算,仲要一直比人工佢? 有咩可能連人都未見就一直比人工,我一定唔會比,佢工都未返唔會有有薪假,你同AGENT講清楚,點都要見真人先。

大宅

chichi730 發表於 19-12-9 12:43
我個agent個做法係大約一星期,喺嗰一星期裡, ...

可能姐姐到港做緊臨時工, 你找勞工處問工人未入屋要否計錢

大宅

回覆 five555 的帖子

佢做臨時工,間agent都唔俾啦

大宅

回覆 c27cheun 的帖子

agent話我可以隨時接,唔介意病的話

大宅

絕大部分僱主都係入屋先計人工。

大宅

chichi730 發表於 19-12-9 15:39

比口罩佢用,唔通佢每次病都唔駛入屋工作咩。

有中介真的會安排臨時工比姐姐的, 果時我請的未到, 她又有斷約在港找工, 話可以幫我做10日, 不過我無要到。

水晶宮

回覆樓主:

工人一入香港境就係你嘅人, 你要負責佢生養死葬, 佢病咗, 醫藥费係你比, 你要有外傭保險。
agent 即使不交個工人比你, 以上的責任你都係照付。

所以, 你應該要堅持起碼見到工人真身!!!

大宅

回覆 birdbird 的帖子

我聽日agent俾我同佢視像先但佢而家咁係咪當病假?一開始就病係冇薪架喎應該。

大宅

你個工人究竟有無來港?! agent免費幫你提供食宿? 香港睇醫生都幫你比埋?
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

chichi730 發表於 19-12-9 20:23
回覆 birdbird 的帖子

我聽日agent俾我同佢視像先但佢而家咁係咪當病假?一開始就病係冇薪架喎應該。

一入香港境,就係你的人,如果工人在agent 手下出事,保險唔會包,但勞工處要你包生養死葬。

你叫agent 立刻帶工人見你,或者即刻換人。

正常朝早到埗,下午驗身,黃昏就入屋。

上次agent 想呃我,買夜機(11pm 到香港),話先去宿舍住一晚。即刻俾我鬧爆,因為出左事,agent 無責任,但僱主要全包。例如宿舍火警,燒死人,保險唔包,但僱主隨時要賠過百萬。

侯爵府

chichi730 發表於 19-12-9 15:39

姐姐一落地就歸你,建議早接佢返屋企

複式洋房

free2020 發表於 19-12-10 01:02
姐姐一落地就歸你,建議早接佢返屋企

我之前唔係。 距到屋企先計糧 係宿舍果幾日唔洗比

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

盡早接返屋企,免得日後同工人為計人工而爭吵。接後錄低同工人講明接後的第一天才開始計人工,如是病叫佢帶口罩

大宅

問左勞工處,計糧係到我屋企先計,但經紀話要到港計起,如果我同經紀嗌,怕佢收返我工人呢幾日食宿錢,應該同工人人工差唔多,如果唔嗌,到時出糧日工人以為我俾少左錢喎,咁點呢?

大宅

我工人中午機到香港,一日時間搞驗身身份證,第二日中午Agent就送佢黎我度,做咩要一個禮拜呀?
工人咩病?你可唔可以親自去見下?

複式洋房

c27cheun 發表於 19-12-9 13:57
咁奇怪? 要一星期咁耐? 我個工人第一日落機,AGENT就帶她去搞身份證,驗身,跟住即日黃昏就去AGENT度拉佢返屋 ...

可pm 公司名嗎?謝謝

複式洋房

chichi730 發表於 19-12-10 13:16
問左勞工處,計糧係到我屋企先計,但經紀話要到港計起,如果我同經紀嗌,怕佢收返我工人呢幾日食宿錢,應該 ...

應係$100一日住宿費,點都平過佢人工吖....

男爵府

AmPm2014 發表於 19-12-12 09:08
可pm 公司名嗎?謝謝

我個AGENT除左帶佢返屋企快,其他野都好慢要成日吹,所以都不便介紹其他人。

別墅

回覆 chichi730 的帖子

我以前姐姐也是下午到立即去做身體檢查, 第2日AGENT帶佢去做身份証, 晚上就可以交俾我。我中介係話勞工法例, 入屋先開始計的。你AGENT 有問題喎,你打去勞工處再CONfirm 下,可以打去同AGENT 閙過, 咁揾笨。而且佢地姐姐病左先來香港, 點可以問僱主收住宿費呀???!!!

首頁

尾頁

跳至