自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ctsang 發表於 19-12-10 00:58
我估唔同價錢有唔同condition,我之前都無諗過呢D 傳統non-budget airline會唔包行李,點知我99啱啱11月飛 ...

BA而家係有一個價錢唔包(其實都一段時間,唔係岩岩出)長途都係,係第一個價錢,最平既,跟住包一件,跟住之後就唔記得,所以話佢包又得,唔包又得;睇啲人買邊隻lor

珍珠宮

ctsang 發表於 19-12-10 00:58
我估唔同價錢有唔同condition,我之前都無諗過呢D 傳統non-budget airline會唔包行李,點知我99啱啱11月飛 ...

喺,我而家呢張都喺,飛italy只是1000已包tax,原來不計行李,一陣研究如何上網買返先

伯爵府

2024年龍年勳章

sabun 發表於 19-12-10 05:48
喺,我而家呢張都喺,飛italy只是1000已包tax,原來不計行李,一陣研究如何上網買返先
...

我上次去歐洲坐內陸機手提行李好緊,一件5kg就真係一件,手袋都計,最後小手袋要放埋入手提行李一齊磅一齊上機。

子爵府

sabun 發表於 19-12-10 05:48
...

上月飛歐洲內陸(瑞航)...上網買返件行李就$300....現場加就$400...現場買會貴啲...

20寸喼去10日有啲難喎...去10日我覺得要26寸...

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章

sabun 發表於 19-12-9 13:54
好擔心,訂了機票後原來機票不包寄艙行李,咁件行李點算?旅行社話可以checkin時現場買,可以嗎?
...
樓主 ,我記錯左你唔係我想問個位會員呀!攪錯左問左你呀!我已經delete左喇!

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

https://www.alitalia.com/en_gb/fly-alitalia/check-in/online-check-in.html

online check in時順便買埋寄倉行李

象牙宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

over737 發表於 19-12-9 18:45
其實而家好多航空公司都唔包寄倉行李,英國飛香港,維珍、英航、法航嘅大型航空公司都唔包,所以要睇清楚條 ...

8月份家人坐維珍來回英國香港,包寄倉行李

英國飛中國/香港嘅航空公司,通常係用行李重量嚟爭,維珍經常做promo 包2件23公斤行李,好搶手

國泰通常都有40公斤,英航我坐過一次最差得包一件寄倉行李,第二件就要加錢,仲要坐A380

子爵府

回覆 stkyo 的帖子

我舊年返都仲係包,係今次返睇skyscanner 見到英航、維珍、法航好似好抵,睇真條款先發覺咁抵係因為行李要加錢

象牙宮

over737 發表於 19-12-10 19:21

我舊年返都仲係包,係今次返睇skyscanner 見到英航、維珍、法航好似好抵,睇真條款先發 ...

唔包寄倉幾錢?有時候淡季做promo,都係4百幾來回英國香港,如果差得唔係好多,我會揀包寄倉,寧願比貴少少

個陣我book英航A380,旺季仲要無特價,衰到得一件行李,無睇清楚條款

子爵府

唔包四百七到,包埋要六百鬆!我鍾意搭漢莎,舒服時間又啱我我,連埋轉機時間都係十四、五個鐘度!

首頁

尾頁

跳至