自由講場

跳至

首頁

尾頁

洋房

有沒有患者早晚都食抗抑鬱藥,一直都有返工㗎!我食了八九個月,換了幾次藥都係好唔舒服,症狀一直沒有離開,食左藥好少少咁啦,不過壓力來的時候,都有想死的念頭,現在對任何事都提不起勁,我不知自己是嚴重或是中度,醫生都是答我抑鬰加蕉慮,日日心情低落,請問呢度患者抑鬱的情況會係咩狀態,大家可否分享一下嗎

男爵府

回覆 Jeffyu1219 的帖子

你食藥後有咩唔舒服?

王國長老

王國長老

Jeffyu1219 發表於 19-12-9 17:15
有沒有患者早晚都食抗抑鬱藥,一直都有返工㗎!我食了八九個月,換了幾次藥都係好唔舒服,症狀一直沒有離開 ...

我帶囡囡睇咗年幾醫生,食藥,轉咗三次藥,最後我覺得主要靠佢自己好咗7至8成,我只可以幫佢同學校溝通,免除佢唔再考試,多鼓勵佢。其實我懷疑食藥未必完全好,囡囡覺得食咗藥影響佢學習,精神好差。
我唔係經常上BK, 想搵我嘅朋友請email: [email protected]

別墅

我都係,如果你有睇我隔離post 就知我嘅狀況 so sad...

洋房

missannali 發表於 19-12-9 17:21

你食藥後有咩唔舒服?
成日諗唔到嘢啦,個腦慢幾拍,好似無靈魂嘅軀殼,又成日請假唔想返工,我唔係懶惰,有心無力,有時心協協,工作表現直情下降,以前熱外嘅運動都無興趣。

wcpcelia    發表於 19-12-12 12:04
hksarhksar    發表於 19-12-9 20:49

洋房

edea 發表於 19-12-9 17:25
我帶囡囡睇咗年幾醫生,食藥,轉咗三次藥,最後我覺得主要靠佢自己好咗7至8成,我只可以幫佢同學校溝通, ...
會唔會小朋友比大人容易康復呢,我都係反覆反覆咁

禁止訪問

洋房

想知食咗藥嘅人感覺如何,灰爆

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

首先,找出抑鬱的源頭.

食藥是治標不治本.要多作正面思巧,don't assume the worst.
多做運動會令人健康又開心d

洋房

Jasmine-4711 發表於 19-12-9 17:51
首先,找出抑鬱的原頭.

食藥是治標不治本.要多作正面思巧,don't assume the worse.
都是家庭工作壓力咁,我相信人人應該都有,都唔知要食藥多久先會好,不過真係好唔舒服

大宅

有沒有患者早晚都食抗抑鬱藥,一直都有返工㗎!我食了八九個月,換了幾次藥都係好唔舒服,症狀一直沒有離開 ...

我都係,我依家早晚共食6種藥,包括抗抑鬱兩種,鎮靜劑,血清素,同一隻舒緩藥。醫生轉藥較藥係要時間,因為每隻藥都要兩個月先見成效。
你千期唔好自行停藥,食咗有咩反應就即刻去搵醫生!
加油千期唔好輕易放棄自己

洋房

紙牌屋 發表於 19-12-9 18:08
我都係,我依家早晚共食6種藥,包括抗抑鬱兩種,鎮靜劑,血清素,同一隻舒緩藥。醫生轉藥較藥係要時間,因為每 ...
你食咁多種藥,有無咩嘢反應呀或唔舒服咁

男爵府

我初頭食藥時係辭咗職先做,大概食咗一年藥左右就揾嘢做。頭一個月嘅副作用好勁,好辛苦。第二個月開始副作用慢慢退去,不過精神狀態仍然好差。大概食咗半年藥先開始好轉。
食藥期間都有你所講嘅唔舒服,特別係無記性、轉數慢、反應遲鈍。身體方面係比較易攰,体力下降,有時會力不從心。食藥大概一年左右就重返職場,記性差咗,轉數慢。
之後聽從醫生建議,停藥。

不久復發,再食藥,頭一個月嘅副作用令我返唔到工。第二個月開始就返番工,仍然係無記性,有時個腦轉唔到等等,已經維持咗好多年。

我嘅經驗係,藥物係必需之餘,自己心態都要學習改變。將要求降低,唔好執著,凡事感恩。最重要係遠離壓力來源,仲有要遠離對你有負面影響嘅人,多接觸正面嘅人同事,吸收多點正能量。

情緒病需要時間、耐性,藥物需要時間先發揮作用,要加油,唔好放棄。

好多同路人,你並不孤單。

洋房

missannali 發表於 19-12-9 19:42

我初頭食藥時係辭咗職先做,大概食咗一年藥左右就揾嘢做。頭一個月嘅副作用好勁, ...
都未知自己啱唔啱藥,食完藥好似力不從心,有時好衝勁有時又會好低潮,都多謝你分享,呢度係唔係多數產後抑鬱的

侯爵府

可以去低少少的鋪-嚴重抑鬱焦慮睇下

男爵府

有咩唔舒服都要同醫生講,要慢慢調較藥物,揾到合適嘅藥物物及劑量。
如果有心情有力量時就做運動,就算唔跑,行都好,同埋晒多d太陽,多接觸大自然。

如果見埋心理醫生效果會更理想,學習點樣放鬆自己,點樣接納自己,點樣照顧自己情緒,避免跌入深淵等等。

侯爵府

隻藥/藥份量可能未較啱!如果較啱藥唔會咁樣。

大宅

好想分享自己最親的人對抗抑鬱的良方比你地。
飲響螺湯,和鮑魚片湯,每星期起碼敦2-4次飲。一個大陸中醫教的。當時已經睇左好多醫生,治療左幾年,情況一直冇好轉,後來飲左呢個咁普通的湯,身體精神慢慢在半年後完全好番!
制作方法:
干貨的海螺片或鮑片六七塊泡軟,薑五六片,紅棗,豬肉,少少杞子。
燉二小時。
全家都可飲用,患者初時飲湯就得,當胃口好番,可以食埋湯渣。

患者要大量休息,不要勉強做運動。
要諒解,不是鼓勵。反正就是安慰患者,不要說太多其他。
我至親就這樣好番,直到現在活得很健康快樂。

hksarhksar    發表於 19-12-9 21:36

侯爵府

番薯仔媽媽 發表於 19-12-9 21:20
飲響螺湯,和鮑魚片湯,每星期起碼敦2-4次飲。一個大陸中醫教 ...
想問下你親人的病情嚴重嗎?

洋房

番薯仔媽媽 發表於 19-12-9 21:20
飲響螺湯,和鮑魚片湯,每星期起碼敦2-4次飲。一個大陸中醫教 ...
屋企人無時間煲湯呀,個個都返工,有人叫我試睇中醫,中西藥可以一齊食嗎

首頁

尾頁

跳至