自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有心律不正,有可能中風,醫生話要食薄血藥。
薄血藥有副作用,會爆血管,但係唔食又會中風。

唔食就中風,食就爆血管

咁即係點?

有冇朋友有相關經驗?

謝謝!

男爵府

應該唔係因為食薄血丸會爆血管,而係如果爆血管會流血不止!因為血液"傑"所以食薄血丸稀釋血液,所以萬一爆血管D血收唔到!但唔食可能仲危險喎!你問清楚醫生好D!祝你身體健康!

象牙宮

回覆樓主:

你幾多歲?我家有長者長期要食!吾可停

男爵府

https://bloodthinnercare.blogspot.com/2012/05/blog-post_368.html?m=1

男爵府

你可以上網 search “薄血丸 副作用"參考一下

男爵府

分清楚,中風即係爆血管,薄血丸係降低爆血管機會,但如果有出血時會容易流血不止,另外食薄血丸時會有飲食禁忌,呢樣要留意

伯爵府

想生BB熱投

爆血管都係中風
I am Agent P

大宅

chhappy 發表於 19-12-9 18:51
應該唔係因為食薄血丸會爆血管,而係如果爆血管會流血不止!因為血液"傑"所以食薄血丸稀釋血液,所以萬一 ...
睇醫生果陣聽到我一舊云咁,好似食又有事唔食又有事,又中風又爆血管,到頭來又係中風

珍珠宮

好媽媽勳章

鹽水 發表於 19-12-9 18:02

請問你如何check知道自己有心律不正

王國長老

好媽媽勳章 王國長老

你有冇問醫生可唔可以食阿士匹靈代替薄血藥呢?

水晶宮

回覆樓主:

我有親友食左10年,係唔可以停。同埋有d菜唔食得,例如:通菜呀咁。

男爵府

runningma 發表於 19-12-9 19:03
分清楚,中風即係爆血管,薄血丸係降低爆血管機會,但如果有出血時會容易流血不止,另外食薄血丸時會有飲食 ...

中風有分爆血管同塞血管,薄血丸亦有分阿士匹靈,多數是預防房顫動病人食,華法林,重有隻係華法林既新藥是用於塞血管食,醫生開薄丸血,就乖乖食,否則好免險,而華法林是有解藥的,並不是流血就不止,只係盡量小心吾好整傷,傷口大就去醫院,睇醫生必須要同醫生講食薄血丸。阿士匹靈吾需介口,華法林就吾可以食維他命k食物同魚油丸,新藥就吾洗介口,但要自費。我中過風,當時選擇食華法林,因為華法林出左好多年,如出血醫生會熟悉處理,當時我突然要急做手術,輸六包血清就可以進行手術。食藥並不可怕,吾聽醫生指示食藥後果可以好嚴重。

男爵府

鹽水 發表於 19-12-9 18:02

我可以講,食一定好過吾食,其實食阿士匹靈好普遍,吾食就真係易中風,吾好太擔心,有吾明下次再問問醫生,現在的政府醫生都好好的,好有耐性解釋比病人知,放鬆心情,祝身體健康!

子爵府

親子王國15週年勳章

鹽水 發表於 19-12-9 23:05
睇醫生果陣聽到我一舊云咁,好似食又有事唔食又有事,又中風又爆血管,到頭來又係中風
...
睇多兩個專科醫生攞second opinion. 每個人嘅情況都唔同,你自己都唔明,下次睇醫生之前就做定功課,其他人點知你情況。

水晶宮

畀面勳章

回覆樓主:

我老公都有心律不正要食薄血丸,食左幾年,醫生開得自然有需要,無問題的,不用擔心

首頁

尾頁

跳至