自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

英文獨誦比賽

大宅

2020勳章

回覆樓主:

我反而想問係唔係英文朗誦比普通話朗誦容易攞獎?

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

~香奈兒~ 發表於 19-12-9 19:53
我反而想問係唔係英文朗誦比普通話朗誦容易攞獎?

睇個人專長咋wor
我女普通話三甲左好多次,但英文捧蛋

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-12-9 20:05
睇個人專長咋wor
我女普通話三甲左好多次,但英文捧蛋

可能都關事
你阿女果時係學校train? 定係你自己比錢導師train?

未經本人同意, 任何人士不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

大宅

2020勳章

maynjune 發表於 19-12-9 19:46
英文獨誦比賽

我女N 年前拎過一次, 而佢參加左N 年

wcpcelia    發表於 19-12-12 12:13

超級版主

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 超級版主 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 夏天玩到顛

maynjune 發表於 19-12-9 21:18
可能都關事
你阿女果時係學校train? 定係你自己比錢導師train?
...

佢幼稚園時已學普通話準備考小一,順便學朗誦
我女面皮成呎厚,果時老師最鐘意叫佢去大堂練習,一黎壯膽,二黎俾佢做生招牌
發音準唔準確一件事,識七情上面適合動作表情至係高手
(唔駛pm我問,間野無左九年了

唔知點解,中文明明好掂,英文就教極都唔得

水晶宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 畀面勳章

回覆樓主:

夠放夠表演慾就大機會三甲

大宅

701003 發表於 19-12-9 21:35
夠放夠表演慾就大機會三甲

最緊要讀音正確,了解内容,有感情

大宅

maynjune 發表於 19-12-9 19:46
英文獨誦比賽

我個囡,攞了一次亞,2次冠軍,沒有去學,叫學校net teacher改正佢讀音。中文每次學幾堂,1次冠,1次亞,2次季。佢好有表演慾,但我覺英文一定要學英國音,因為亞軍果次評判話我個女美國音所以拿不到冠軍

wcpcelia    發表於 19-12-12 12:13

大宅

2019新春慶豚圓

cmat 發表於 19-12-9 22:07
我個囡,攞了一次亞,2次冠軍,沒有去學,叫學校net teacher改正佢讀音。中文每次學幾堂,1次冠,1次亞,2 ...

嘩,呢個理由真係好無謂,我就鍾意美音

大宅

deco99 發表於 19-12-9 22:12
嘩,呢個理由真係好無謂,我就鍾意美音

我又覺得要英國音,因為詩是英詩,而且評判多是英國人

jennyccc    發表於 19-12-10 13:59

大宅

2019新春慶豚圓

60人一場比賽,每場可以有兩個或三個亞軍和季軍,每冠軍只有一個。
而且朗誦比賽只有一位評判,評判個人喜好絕對影響成績,尤其係第一名。教仔女盡力而為,但以平常心面對成績。

伯爵府

Kate111 發表於 19-12-11 21:35
60人一場比賽,每場可以有兩個或三個亞軍和季軍,每冠軍只有一個。
而且朗誦比賽只有一位評判,評判個人喜 ...

人太多,讀得好冇用。
要讀得比好更好,又要令評判深刻。
最後好多同分,要靠佢記憶邊個最好

子爵府

英文好難拿捏,吾同普通話夠大聲好似北韓咁都起碼有獎

英文要聲缐,動作,表情好多配合,太做作評判又吾like,好難

水晶宮

鴨鴨比 發表於 19-12-11 21:53
英文好難拿捏,吾同普通話夠大聲好似北韓咁都起碼有獎

英文要聲缐,動作,表情好多配合,太做作評判又吾like ...

我反而覺得英文易過普通話.

不過講到尾, 始終都係得個一個評判, 評分好主觀.
評判口味有時好獨特.

複式洋房

2020勳章

回覆樓主:

其實五六十人一場,要有獎都唔係易,何況冠軍。

伯爵府

2020勳章 HiPP勳章(1)

happyhome2009 發表於 19-12-13 22:18
其實五六十人一場,要有獎都唔係易,何況冠軍。

聽我c6講,阿仔嗰場的參賽者好多都係評鋪直述,冇乜表情。唔知係唔係阿仔特別好彩遇到平均實力較弱的一組,阿仔第一年參加,只係練左唔夠兩個星期就有獎攞。

所以如果有專人訓練,小朋友又肯配合,運氣好的話,機會都大的。

子爵府

sunnymama2 發表於 19-12-13 22:50

聽我c6講,阿仔嗰場的參賽者明顯較弱,好多都係評鋪直 ...

班仔有d好玩嘢
出去表演死氣沉沉咁
一返埋位係度奸笑

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊