自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

我都唔會,要走一家人走,一齊面對
你去到外國人生路不熟,生活上都會遇到問題,有個男人在身邊好啲;同樣,c6都需要你同小朋友陪伴

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

千祈唔好, 兩面不是人.

1. 如你在加拿大, 老公在香港, 太寂莫了, 好容易有小三
2. 如你倆在香港, 小朋友去寄宿, 大咗對你無感謝, 只會問你攞錢, 錯失咗陪伴成長的時機, 容易學坏.

我有朋友97前就係同你想法一樣移民咗去加拿大, 結果老公無咗, 仔女獨立咗, 根本同佢無感謝, 宜家連朋友都不如, 因為陪伴小朋友成長係朋友唔係亞媽.
千祈唔好話為咗小朋友而放棄乜乜乜, 小朋友無要求你咁做的.

P.S. 我同老公講咗, 無論去到那里, 一家人都要係埋一齊, 有粥食粥, 有飯食飯, 乞食一齊乞.
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

翡翠宮

回覆樓主:

最好唔好啦,咁樣,好易比男人有個借口

男爵府

kqfamily 發表於 19-12-9 20:25
對香港無咩希望,好想帶2個仔女9歲&7歲去加拿大讀書,但C6需留番在香港搵錢,預左頭幾年做太空人,我照顧小 ...

一定唔會

公爵府

回覆樓主:

我唔會,起我眼中無嘢重要得過一家人齊齊整整,而且有D嘢錯過左就追唔番

大宅

唔會 可以中學先去

伯爵府

你哋係投資移民?一齊走,慳點。等子女上中學,去寄宿, 你哋回港工作囉。
如果錢 is an issue, 不如遲啲送子女出國讀書。
如果做太空人,除非你老公或你每月可相聚, 否則婚姻好易出問題!

琥珀宮

回覆樓主:

no la,香港未差到咁

男爵府

對香港無咩希望,好想帶2個仔女9歲&7歲去加拿大讀書,但C6需留番在香港搵錢,預左頭幾年做太空人,我照顧小 ...

會考慮近近地去新加坡、曼谷?
我同老公商量,一係全家返佢老家、一係我同阿女去曼谷,佢可以留港工作、long weekend 過嚟

水晶宮

回覆樓主:

唔會咁做,仔女大過會離巢,留下的就是和你白頭的老伴

男爵府

同老公傾個時限,你同仔女過去後,幾耐settle到,幾時前要搵到工到老公過去,搵唔到工邊個去邊度。諗好哂、對老公有信心就實行。
夫妻要分開其實瞓隔離都可以,成世long d當然唔可行,但短期分段走係正常減低經濟風險嘅方法。想喺外地落地生根一定辛苦,全家各成員都要挨,視乎大家肯唔肯攜手離開comfort zone。我有幸身邊早年移民嘅都覺得當年做左明智選擇,家庭完整,第2代都已生兒育女,賭得有人輸就有人贏,自己衡量下有幾大勝算。加油哩。

伯爵府

成個家散晒,小朋友在關鍵成長期沒有完整家庭溫暖。
如果是讀書問題,不如在香港揾間國際學校。

子爵府

9歲7歲仲細... 可以等... 我最遲12-14歲會帶小朋友過去讀書,但當然係香港期間我會搵net補佢地oral

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

bosch 發表於 19-12-9 21:15
呢d 唔係為仔女, 而係害仔女. 你諗得太流於表面, 太簡單.
同意。每一個地方,都有好有壞。
一家人齊整平安面對,才最重要。
如果我父母咁細個要我去咁遠寄宿,我一定好傷心。

伯爵府

BK Milk勳章

不好,除非說服爸爸一起去。

子爵府

回覆樓主:

就這樣錯過-家人陪同小朋友成長,真係值得

侯爵府

No

伯爵府

BK Milk勳章

bosch 發表於 19-12-9 21:15
呢d 唔係為仔女, 而係害仔女. 你諗得太流於表面, 太簡單.

唔錯,7歲,9歲就無爸爸,好慘,還要面對一個新的環境,不要說將來是否名校畢業,身心發展都不健康。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 slowlycat 的帖子

我聽過一個說法,女仔長大會搵返一個似自己爸爸嘅男人結婚,而男仔會學爸爸如何做一個男人,所以父親呢個角色真係好重要。

別墅

So far,身邊識十對太空人,有六對唔到四年散左。。。仲有一對危危乎。

首頁
12345...8

尾頁

跳至