自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

唔會,一定係一家人一齊走先會移民。

我舊公司有個男同事,佢老婆同兩個仔女移咗民好多年,佢一個人留港搵食,佢都經常返去,一有幾日假就飛過去。
男同事都慨嘆同老婆仔女感覺好疏離,過到去好似客人咁,老婆仔女對佢係客氣而唔係親密
後嚟男同事退休後都移過去,一坐完移民監就經常飛返嚟香港,佢話同老婆仔女疏離,好無癮

大宅

kqfamily 發表於 19-12-9 20:25
對香港無咩希望,好想帶2個仔女9歲&7歲去加拿大讀書,但C6需留番在香港搵錢,預左頭幾年做太空人,我照顧小 ...

我唔會 唔值得

大宅

回覆 nisha 的帖子

咁如果只係仔女去外国,家庭都係分开左,係咩都冇咁好呢?

侯爵府

回覆 kqfamily 的帖子

不要咁博,婚姻好危!
識吾類似家庭,分開異地,諗住過幾年「接」埋對方,點知有一pair老公識左第二個,亦有老婆識左男伴,最後婚姻「摺」埋。

大宅

回覆 Bbpig2014 的帖子

正如BK J M所講,有好多例子睇到分开係吾得嘅,有時真係針冇兩頭利!!

大宅

回覆 joejerry 的帖子

正如有一次我老公去左出t r i p十几日炸,返到黎都已经有少少疏離感,何況去外地可能係以年計,就算冇外遇,咩感情都冇哂啦!

翡翠宮

nainaitze 發表於 19-12-11 10:15
唔會,一定係一家人一齊走先會移民。

我舊公司有個男同事,佢老婆同兩個仔女移咗民好多年,佢一個人留港搵 ...

性格問題
一向夫妻感情問題

大宅

kqfamily 發表於 19-12-9 20:25
對香港無咩希望,好想帶2個仔女9歲&7歲去加拿大讀書,但C6需留番在香港搵錢,預左頭幾年做太空人,我照顧小 ...

完全唔贊成兩公婆分開
一丈之外就唔係自己丈夫㗎喇
大把女人喉住呢啲咁嘅太空人老公呀

我知道亦都睇到太多呢啲咁嘅case
所以真係唔好呀

子爵府

我唔會,會等小朋友升中去寄宿

大宅

回覆 Myy4.myy4 的帖子

贊成,经济許可咪一齐去,吾得就一齊留。好過出左事後悔。

翡翠宮

Myy4.myy4 發表於 19-12-11 11:00
完全唔贊成兩公婆分開
一丈之外就唔係自己丈夫㗎喇
大把女人喉住呢啲咁嘅太空人老公呀

大把女人喉住太空人老公

有冇Case 分享

公爵府

要走就全家走, 老公唔係身邊, 仔女無爸爸係身邊, 放心咩

大宅

回覆 Myy4.myy4 的帖子

「大把女人喉住呢D太空人男人」,樓主講多D黎聽得吾得呀?

伯爵府

牛年勳章

joejerry 發表於 19-12-11 10:35
回覆 nisha 的帖子

咁如果只係仔女去外国,家庭都係分开左,係咩都冇咁好呢? ...

去讀書,放假返HK 或者你哋去搵佢地,其實每三四個月就有一次長假期。
老實,到 teenage 就算小朋友係屋企,有幾多時間係可以一齊spend good quality of time.
如果本身父母子女關係係ok, 應該問題不大,我只可以以自己做例子。我細個每次放假返屋企,特別珍惜同爸媽的時間。現在自己做左媽媽,更加愛父母

水晶宮

回覆 kqfamily 的帖子

真心答你, 未有依件事,我一定唔會, 但有咗依件事,我已經安排緊走,到時真係安排唔到都會留老公係到. 小朋友既成長重要好多. 因為我同老公槍頭一致, 所以冇辨法下都會咁做.

大宅

hippoo 發表於 19-12-11 08:47
返工比人bully情況超過一半 ) 好嚴重喎

1半?!講少左,我諗中年移民除左internal transfer 好d , 其餘都⋯我自己經歴:壓價,recruiting agent 明明自己搞錯,就懶落我度,搞到我唔可以再申請同一間公司,返份contract, 因為係contract知你想博permanent, 係咁比野你做,轉到perm啦,工作量比人多囉。仲有口音唔正比人笑啦,ignore la 等等。總之唔好對中年移民有任何幻想,小朋友係咪好左就唔知,將來邊有人知

大宅

回覆 litttle_o 的帖子

始终吾係华人地方,有不公係預左,承吾承受得起自己衡量,好个人。

大宅

joejerry 發表於 19-12-11 14:18
回覆 litttle_o 的帖子

始终吾係华人地方,有不公係預左,承吾承受得起自己衡量,好个人。 ...

係,比個心理準備大家。

伯爵府

five555 發表於 19-12-10 16:07
有能力走當然要走啦,香港咁樣不能培養下一代了。不論經濟政治民生教育無樣掂, 有的只是民怨, 暴力, 香港 ...

呢句真,無論今次結果如何。香港的下一代已玩完。

大宅

1mocha 發表於 19-12-11 18:30
呢句真,無論今次結果如何。香港的下一代已玩完。

可預見的香港: 大批老人家無仔女照顧, 因大部份有能力的都移走晒!

首頁

尾頁

跳至