自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

....

珊瑚宮

回覆樓主:

無十幾廿年, 幾年時間
以前都ok, 跟住身痕乜護膚品都試, 越搞越差, 皮膚越易敏感。
一次做facial, 美容師開機度數太多, 灼傷塊面, 惡夢開始。
面變成極度敏感, 上午紅, 下午已經有瘡有膿, 生瘡生到眼皮都出瘡, 全塊面都係深色瘡印。
戒口, 轉晒用天然護膚品, 俾時間皮膚康復。
現在皮膚ok, 起碼叫有人讚自己皮膚唔錯。
護膚亦越用越簡單, simple is good。
聖誕各大牌子減價, 已經唔關我事了

琥珀宮

親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋

blue02 發表於 19-12-9 20:50
皮膚差一直係我嘅心病, 幾十年都為此耿耿於懷 , 紅、粗糙、勁多暗粒,粗粗鞋鞋,係 ...

台灣個牛爾細個時皮膚係極差,相信要花好多心機同金錢。
你若盛開, 蝴蝶便來!

男爵府

cbeyond 發表於 19-12-9 21:03
無十幾廿年, 幾年時間
以前都ok, 跟住身痕乜護膚品都試, 越搞越差, 皮膚越易敏感。
一次做facial, 美容師開 ...

咁似乎係你本身膚質ok,畀返足夠時間佢康復,就掂
我係好差好差

珊瑚宮

blue02 發表於 19-12-9 21:13
咁似乎係你本身膚質ok,畀返足夠時間佢康復,就掂
我係好差好差

破壞係好快, 要復完就要好長時間, 亦未必可以100%復完。
若果見過我爛面時的情況, 應該無人可以諗到可以康復到呢個程度。

禁止訪問

畀面勳章

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

皮膚差一直係我嘅心病, 幾十年都為此耿耿於懷 , 紅、粗糙、勁多暗粒,粗粗鞋鞋,係 ...

有共鳴,曾經長期生瘡,真係中西醫都試過,最快西醫,但搞到皮膚勁乾,而家叫做OK

大宅

cbeyond 發表於 19-12-9 21:03
無十幾廿年, 幾年時間
一次做facial, 美容師開 ...

想問下用咩天然產品?我都有差5多經歷,幾年前皮膚都叫好,勁爆瘡之後好返年幾睇落仲好粗燥,有無咩辦法

伯爵府

我都係,曾經成面暗瘡,去親做美容實比美容師話我多粒粒,皮膚唔好,不過好在無咩凹凸洞,而家我既皮膚十個有8個會讚好。我既轉捩點係生左呀囡之後,所以唔好問我做左d 咩

珊瑚宮

Pig公主 發表於 19-12-9 21:53
想問下用咩天然產品?我都有差5多經歷,幾年前皮膚都叫好,勁爆瘡之後好返年幾睇落仲好粗燥,有無咩辦法
...

開始時買天然牌子貨, 慢慢就自己DIY。
當年無乜好, 未咁興DIY搵錢, 問都好易,易了解到點做護膚品
現在個個搵錢, 要俾錢上堂先肯教。
熟能生巧, 基本上現在有皮膚敏感, 缺水, 粗糙呢d問題, 自己都可以搞到了。

子爵府

戒甜食、水果、澱粉。

水晶宮

畀面勳章

我細個皮膚幾好,青春期都無暗瘡。但生第二胎開始斷斷續續皮膚瘙癢/面生粒粒/出斑,近呢十年左右,仲因免疫系統問題而有銀屑病 中西醫不停睇,控制到無惡化
但最近呢一年“的”起心肝戒口,皮膚真係好咗超多

男爵府

由細到大偏油出暗瘡
大個做以下兩樣好番好多,皮膚唔叫靚但可以唔化底妝都出到街

1.用紙巾抹乾面,唔用毛巾多菌
2.多搽保濕唔好驚油

大宅

做運動
唔好用手撫面
介口(唔食煎炸野...多吃豆腐,飲豆漿)
還要養肝養腎,每天去大便
身體好,皮膚自然靚,講就易,實行起來都要有恆心,加油! 加油!

男爵府

食避孕丸

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

701003 發表於 19-12-9 22:39
我細個皮膚幾好,青春期都無暗瘡。但生第二胎開始斷斷續續皮膚瘙癢/面生粒粒/出斑,近呢十年左右,仲因免 ...
戒口法

子爵府

飲多啲水
早啲訓
戒口 唔食牛 少食甜 少食炸
如果唔受得辣 千其唔好食辣
搽防曬

最重要 排毒
搞掂條腸

大宅

讀書時生濕疹,塗好多類固醇藥膏,搞到塊面油笠笠,宜家無再生,以前的同學都話我皮膚好左好多
有fd讀書又係勁生暗瘡(荷爾蒙失調果隻),食完醫生開既a酸後皮膚剝殼雞蛋咁靚

大宅

早廿年仍然出暗瘡嘅時候,突然的起心肝,心想比半年時間,一星期食2-3次龜零膏,用 fanxx嘅洗面 面膜 重每日飲一支佢嘅支裝飲品,好記得每個月要用5-6K架,執行左幾個月真係零毛孔,好多人讚,之後揾到愛人就懶散又孤寒左.... 再跟住喺早幾年,煲劇時成日抓面,整到好多印,而家只用 bio oil ,去印有效果又平(留意有瘡嘅位置唔搽得)

大宅

dayedaye 發表於 19-12-9 22:22
戒甜食、水果、澱粉。
唔洗戒煎炸野?

首頁
12345...10

尾頁

跳至