自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

男爵府

我愛Corina 發表於 19-12-9 23:26
有朋友靠讀書去左,佢個city 比較容易,但係話好凍。

請問邊個 city?

侯爵府

好多人都開始好灰, D经濟一定越黎越差, cy 都講左中央吾會幫同放长, 黃人當道加無能政府, 日日新聞吾係揾到氣油彈就炸彈, D遊行沒完沒了, 街都出吾到好煩, 呻完

睇樓王    發表於 20-6-17 08:13
lololala    發表於 19-12-10 07:07

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

我問左住加拿大朋友,現在就算有錢都難!所以!放棄了

子爵府

外國的月亮不會特別圓!
如果經濟唔許可,還是留在香港吧!
我自己覺得未去到非走不可的地步。

放棄香港所有,重新開始,未必個個可以適應到!

你可以先去加拿大小住,旅居數月,可能又有唔同感受

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

mukawong 發表於 19-12-9 23:12
突然問老公想唔想走,他好快答想!但我們,賣左供緊既樓只有三百萬左右,一家四囗好似唔夠 灰!
...

老實講,三百萬真係一個小數目。
移民任何地方,好快用完。不想你揾工揾到。
留在香港係最好、最可行選擇。
只要警察控制得當,只要巿民清醒過來,不再信任泛民及漢奸。美國就再難亂港。
香港兩三年又正常返。

199707100304    發表於 19-12-10 16:22

男爵府

mukawong 發表於 19-12-9 23:19
即係我或老公讀?我倆中五畢業,何得何能讀到呢

我朋友老公都系中五畢業 過去讀一年書讀書移民 佢個省叫winnipeg 見佢依家生活好開心 agent fee都吾貴

珍珠宮

syyysc 發表於 19-12-10 00:27
老實講,三百萬真係一個小數目。
移民任何地方,好快用完。不想你揾工揾到。
留在香港係最好、最可行選擇 ...

我覺得好難,只會一步步差落去 外國嘅恐怖分子都開始入來香港搞事了,亂到不能再亂,人人自危的地步或許中央才出手,但香港呢塊地可能已經面目全非。。。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

farm712 發表於 19-12-9 15:57
請問邊個 city?

上面有jm 提左,Winnipeg ...
佢講過下,start up within $1m...

伯爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

加拿大早2 個月又收緊左移民,老實講而家有幾千萬甚少過億都吾係咁容易。
Ps . 我住加拿大

男爵府

我係toronto,近年有好多人黎讀diploma

佢哋話,只要讀2年diploma,搵到野做2年,就可以apply入藉,聽落好簡單

Diploma 亦好易入,lab tech 勁多人讀

最重要如果你有study visa,你d小朋友可以免費讀public school

大宅

hellomiki 發表於 19-12-10 01:29
我覺得好難,只會一步步差落去 外國嘅恐怖分子都開始入來香港搞事了,亂到不能再亂,人人自危的 ...

連想賣樓都未必賣得出.... 除非好平先有人接貨不過經濟差係事實,琴日先聽電台新聞話做零售行業嘅應該過年後好多人會失業

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

mukawong 發表於 19-12-9 23:12
突然問老公想唔想走,他好快答想!但我們,賣左供緊既樓只有三百萬左右,一家四囗好似唔夠 灰!
...

問左移民顧問先。

水晶宮

回覆樓主:

香港搞成咁真係另到好多人想走,我親戚本來等囝囝(一年班)讀完小學或中學先回流番加拿大,宜家都決定出年就走

子爵府

appledai 發表於 19-12-9 23:35
都可以,去澳洲讀技工學校。我之前分享過7年前一個朋友就是讀這樣,後來做創意蛋糕,發了財。而且去了悉尼 ...

當時易,我親戚話佢十幾二十年前讀完 master 入紙差不多即批甘易。但係而家讀完都有人留唔到

男爵府

琴晚先聽到個邊朋友話以家唔接受投資移民,除左魁北克,魁省都要搞好耐同要留幾年先可以轉去其它省...

珍珠宮

回覆樓主:

個個都話想移民,但又唔諗下去到點生活。真係以為別人月亮會更圓

男爵府

Eunice0203 發表於 19-12-10 00:30
我朋友老公都系中五畢業 過去讀一年書讀書移民 佢個省叫winnipeg 見佢依家生活好開心 agent fee都吾貴
...

請問邊度

子爵府

hellomiki 發表於 19-12-10 01:29
我覺得好難,只會一步步差落去 外國嘅恐怖分子都開始入來香港搞事了,亂到不能再亂,人人自危的 ...

我都覺得無可能有好轉
無能力移民
老公子女只有澳門身分證
但澳門又唔覺好得去邊
樓價一樣高

子爵府

天使之心02 發表於 19-12-10 08:39
我都覺得無可能有好轉
無能力移民
老公子女只有澳門身分證

我哋都有澳門身分證,都考慮返去,起碼唔使成日面對示威,更怕自己仔女被學校染黃。

珍珠宮

回覆樓主:

無錢移民去邊都一樣吧
賣咗樓先得咁多...

首頁
12345...9

尾頁

跳至