論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

之前搵工人我都盡量搵香港同一個employer做左兩個約四年以上既工人但近排見好似唔多完約工人
睇岩左個但未黎過香港 係沙地阿拉伯做左4年
未結婚但又有4個小朋友?!?!
大家覺得沙地做過既工人如何?

男爵府

heismama 發表於 19-12-10 01:14
之前搵工人我都盡量搵香港同一個employer做左兩個約四年以上既工人但近排見好似唔多完約工人
睇岩左個但未 ...

一般喺中東做過既工人刻苦啲,但佢地地方大又多工人可能每個人只係負責一part,未必識湊仔+做家務+煮野食。你interview 要問得清清楚楚。同埋對煮食你可以預左係零。中東口味同我地太大分別,同埋好多時係太太煮,唔係工人煮。

大宅

honeybid2 發表於 19-12-11 18:14
一般喺中東做過既工人刻苦啲,但佢地地方大又多工人可能每個人只係負責一part,未必識湊仔+做家務+煮野食 ...

我又唔覺得我果個好刻苦,佢都係沙地做過,我唸都係睇人,一樣米養百樣人
無錯,沙地地方好大,每人只負責一part,做完野/屋主有朋友黎,佢地就可以入房,可以講係好hea。香港家庭屋細,工人要負責家務兼凑小朋友,佢地開頭會好唔習慣,覺得辛苦。我果個初初黎無乜做都係咁叫辛苦~ 我個姐姐之前只係負責睇住個識行識走既老人家,間唔中整下沙律。你預佢地黎到乜都唔識,要俾心機教。
佢地好開放,好多男女朋友都已經生一堆細路。我果個都係~ 但係有無結婚同做唔做得野無衝突。
因為interview好都未必真係同你夾到,可能黑面、駁嘴,所以我會事先夾下八字

子爵府

回覆 heismama 的帖子

我淨係聽過我工人講,係中東做係無啖好食

都同意佢哋係通常唔係一腳踢,唔識煮中國菜,你一定要教。不過我個工人就不過不失,唔算好好,但都唔係算差。

大宅

樓主要有心理準備由零開始一步一步教佢. 如果用慣D工人有香港經驗入屋識做野, 呢個應該唔會.
學得幾快, 就因人而異了.
不過去中東的工人都是有經濟壓力要養家的, 旅遊賓機會比較少, 做了4年, 公主的機會都比較低.
裝睡的人喚不醒, 裝聾的人聽不聞

別墅

heismama 發表於 19-12-10 01:14
睇岩左個但未 ...

我姐姐係中東做過8年野,佢係一人負責所有野,甘佢清潔 照顧bb都好得,唔識煮中餐但睇一次就煮得番。

第一次請工人, 好好彩姐姐甘好,暫時做左3個月。
婚姻狀態我會揀stable啲 怕佢搞搞陣。

首頁

尾頁

跳至