自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

由於係攞飛行里數,我d分又唔係多,只能換到轉機機票去日本,上海或台灣轉機,諗諗下橫掂都係,不如stay一日係上海或台灣,然後再飛日本,唔知有冇朋友仔試過,我次次都直航,唔知轉機係點,想聽下有冇朋友可分享下

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

華妹妹 發表於 19-12-10 09:24
由於係攞飛行里數,我d分又唔係多,只能換到轉機機票去日本,上海或台灣轉機,諗諗下橫掂都係,不如stay一 ...

我上年都係第一次試CX 去台北再轉JAL 大阪
都係換里數!但我駁住飛,無停一日

侯爵府

kyowong 發表於 19-12-10 10:04

我上年都係第一次試CX 去台北再轉JAL 大阪

分兩程機,感覺ok嗎?攰唔攰

伯爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

華妹妹 發表於 19-12-10 10:07
分兩程機,感覺ok嗎?攰唔攰

我10點落機去到台北,再等12點幾機去大阪
唔攰!但因為我轉機個程機票要係台北個counter 再出機票(好似係5D)country ! 依到麻煩少少,開頭落左機已經有職員舉牌,之後話我地知要去邊個counter ! 但好鬼難搵,最好笑係我地連安檢都過埋,去到登記閘口見到唔對路,再問下地勤!佢話點解我地無機票但過到安檢咁勁
總知攪左一大輪之後,搵到JAL premium lounge
入去叫職員幫幫我地!最終先攪掂(emoji)
朋友仲話點解舉牌個職員唔直接帶我
我地去5D counter !
我地幾驚趕唔切駁機!好彩第一程機比原定時間早到左幾個字咋!
人生第一次轉機既烏龍事件!

男爵府

試過一次,係台北等幾個鐘,事後覺得好浪費時間(emoji)

侯爵府

kyowong 發表於 19-12-10 10:42
我10點落機去到台北,再等12點幾機去大阪
唔攰!但因為我轉機個程機票要係台北個counter 再出機票(好似係 ...

烏龍唔緊要,最緊要上到機
其實都係一種經歷。
我諗我會揀一次轉機 ,好想去大阪玩,辛苦小小都唔緊要

首頁

尾頁

跳至