論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

洋房

工人黎左差唔多4個月,bb出世前一星期到,屋企得我 老公 同bb ,我暫時全職湊仔,遲下會返工。
工人平時都係做下家務、煮飯同埋有時幫手換片餵奶,人品就冇咩野,叫佢做野都肯做, 請佢主要係照顧bb ,但覺得佢冇咩熱誠照顧bb ,擔心第日佢自己湊唔湊得掂
1. 唔主動
好多野都叫先做,屋企有bb 飲奶時間固定4個鐘一次,永遠都要叫先沖奶換片

2. 做野好慢
屋企煮三個人飯(計埋工人),都係煮簡單菜式,一餐兩個送,佢都可以煮成兩個幾鐘,一開始要叫先煮真係等到餓暈咁濟,依家set左時間叫佢煮先準時有飯食,但係煮成兩個幾鐘,第日要湊bb又要煮飯唔知搞唔搞得掂

3. 成日匿係房,關埋門
屋企細冇咩空間,佢係房都冇問題,門一黎個時佢都唔敢,慢慢半關,到依家關晒咁濟,平時叫佢都要大大聲先聽到,做完野就入房,唔叫唔出黎,連bb喊都唔會出黎

4. 唔識同bb玩,太靜 (最大問題)
工人份人好靜,平時對住我地唔多出聲,冇咩活力,死氣沉沉咁,應該佢本身性格係咁,連湊bb都唔多講野,只係抱住佢搖搖下,最多拎玩具係bb面前揚下揚下。我試過比bb佢湊自己入房唔望住,佢都係唔講野。我個仔第日全日對住佢會唔會好悶,冇人理佢咁,同埋冇人同佢講野對語言同社交發展都冇咁好。

佢冇做錯咩又唔想炒佢,又驚換第二可能仲衰,但性格係咁好難改,同埋第日又真係指意工人一個湊仔

複式洋房

ET111 發表於 19-12-10 10:01
工人黎左差唔多4個月,bb出世前一星期到,屋企得我 老公 同bb ,我暫時全職湊仔,遲下會返工。
工人平時都 ...

聽你講法完全無優點,俾我一早炒左(emoji)

洋房

回覆 beehsieh 的帖子

人品ok 都純同應該唔會做咩衰野叫佢做都肯做

複式洋房

ET111 發表於 19-12-10 11:06

唔主動已經唔得啦,仲成日入房
我之前工人都唔做衰野人品正常
同一定會主動的

男爵府

2020勳章

大人冇飯食唔怕
最怕你返工BB冇奶飲

要開始搵人啦...

大宅

2020勳章

你如果宜家請過個,都有好多風險(幾個月先到步、又要train過、可能衰過呢個等)
如果你覺得佢本質都ok,可以試下train 佢。首先要制訂一個工作時間表俾佢,最基本係bb既飲奶時間,要佢定時餵。第二,你要同佢談下心,了解下佢有無唔習慣既地方(例如生活上同工作上有咩困難/唔明既地方)。第三,你要將自己既要求清清楚楚同佢講(甚至寫出黎俾佢睇)包括:唔可以關房門,每15分鐘要check下bb既狀況,屙左大要馬上換片,餵奶時間唔可以錯!另外要佢寫低幾點換片餵奶,方便你自己ref。
姐姐一般學歷唔高,接受能力唔係超班果種,你要好清晰話佢知你既要求同埋期望

洋房

anperbaby 發表於 19-12-10 13:26
你如果宜家請過個,都有好多風險(幾個月先到步、又要train過、可能衰過呢個等)
如果你覺得佢本質都ok,可 ...

我都明,所以盡可能都唔想轉,同埋佢冇做錯咩唔想炒佢,始終佢都要養家
基本野訂左時間表佢應該都做到,但有冇方法可以令佢同bb互動多d, 玩多d? 佢性格內向呢樣野,就好似難搞d
如果我返工,bb對住佢多過我,都想佢主動同bb玩,講下野,唔好只係照顧佢食同訓

別墅

2020勳章

ET111 發表於 19-12-10 13:38
我都明,所以盡可能都唔想轉,同埋佢冇做錯咩唔想炒佢,始終佢都要養家
基本野訂左時間表佢應該都做到,但 ...

買d書仔叫姐姐同阿b讀 我同你情況一樣 暫時都未番工 我會定好時間要姐姐幾點餵bb
例如我要求佢每朝最遲8:15要入黎我房湊bb飲第一餐奶 之後每隔4個鐘餵 佢on duty時間全部佢搞 我坐係度睇住 我主要負責夜晚湊b 同埋話佢知每日要做乜野 有時真係阿b訓左覺而佢又無乜野做 姐姐都會入房 但係唔可以關門 我見佢得閒 我會叫佢做野

我姐姐煮飯都好慢 8:30食飯 佢6:30都要開始準備 我都唔明點解佢煮得咁慢

大宅

2020勳章

ET111 發表於 19-12-10 13:38
基本野訂左時間表佢應該都做到,但 ...

我買左套迪士尼英語教材,姐姐日日同bb唱歌、讀書。你都可以考慮一下。
做嘢慢,你要了解下佢點解咁慢。我姐姐開頭都好慢,因為佢一邊煮一邊洗,菜係逐條沖
我用很多時間train佢,宜家半年,上曬手。佢主要凑bb,日夜都係佢,我地會間中幫手,其餘時間都係望住工人(提醒佢餵奶、換片之類)

建議你同佢傾左先,如果佢有心做,佢會認真學

伯爵府

2020勳章

工人平時都 ...

我果個又係死氣沉沉,唔出聲,英文又差,我都換人,小朋友又唔多like 佢,因為多數溝通唔到,我都是佢四個月講bye bye

伯爵府

2020勳章

ET111 發表於 19-12-10 11:06

我之前果個都係咁都足以比我炒

男爵府

2020勳章

回覆 ET111 的帖子

唔會留,沖奶換片係照顧初生好重要的一環,呢啲一定係佢記住時間做,咁都唔做就唔係主唔主動問題

襯你未返工,快啲搵嗰個

洋房

anperbaby 發表於 19-12-11 00:32
我買左套迪士尼英語教材,姐姐日日同bb唱歌、讀書。你都可以考慮一下。
做嘢慢,你要了解下佢點解咁慢。我 ...

我都買左d布書仔,有叫佢得閒同bb睇下公仔讀下生字,佢都冇用...都係中意就咁向外抱住bb,等bb周圍望望下算

大宅

工人平時都 ...

同我果件一樣呀,我都決定炒,佢黎左一個月ja.
對bb 無熱誠,咁樣已經唔使留啦,根本佢就係唔錫bb, 佢唔錫bb, 所以咩都唔Care,佢餓都唔會care, 到時你返工佢抱住bb 一路視像一路講電話,完全唔理佢添呀

複式洋房

2020勳章

big_bb_ff 發表於 19-12-12 04:11
同我果件一樣呀,我都決定炒,佢黎左一個月ja.
對bb 無熱誠,咁樣已經唔使留啦,根本佢就係唔錫bb, 佢唔錫 ...

agree. 如有屋企人幫忙頂住一排,速換! 搵個好agent先,最緊要快換到新姐姐

同埋入加快信

複式洋房

我嗰個工人同你我個差唔多,
我個BB得六個星期大,
又係唔叫唔做,
做嘅時候呢又係拖長來做,
佢嚟咗一個星期,已經用咗半支清潔劑,
我同佢講唔好用咁多,
太多化學物對小朋友唔好,
抹玻璃完全唔得勁多手指模喺上邊,

煮飯完全唔得....
我媽咪有時候會買隻雞上嚟俾我哋,
次次佢都第一時間夾晒兩邊雞髀,
我都諗緊炒唔炒左我嗰個好

佢晚晚一食完晚飯洗左啲碗,
九點左右就喺自己間房鎖門

複式洋房

2020勳章

KokoroS 發表於 19-12-12 09:49
我個BB得六個星期大,
又係唔叫唔做,

有無鬧過佢唔可以自己夾送同未放工唔可以鎖自己係房?
送一定係你地分比佢,唔係佢自己夾
我上個印都係咁唔分莊閒
已走

複式洋房

elleccy 發表於 19-12-12 12:43
有無鬧過佢唔可以自己夾送同未放工唔可以鎖自己係房?
送一定係你地分比佢,唔係佢自己夾
我上個印都係咁 ...

咁你係點同佢講架?

別墅

2020勳章

KokoroS 發表於 19-12-12 15:10
咁你係點同佢講架?

你姐姐真係無大無細 我姐姐會自己夾先 佢都係夾隻雞翼 其他會留番俾我地食
你可以同佢講佢煮好拎出黎先 由你安排
佢岩岩黎到我仲未生 佢做晒d野會坐係房 但唔會關門 而家阿仔出左世 我同佢講 唔可以入房坐 要坐可以係廳坐 如果唔係bb有咩事佢都睇唔到

洋房

KokoroS 發表於 19-12-12 09:49
我個BB得六個星期大,
又係唔叫唔做,

佢地用野用得勁快
洗潔精唔洗一個月用晒一支1L,我以前可以用幾個月
抹野用紙巾
D bb 洗衣液同奶樽清潔液都用勁快
唉!呢樣我都冇話過佢

首頁

尾頁