論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

2020勳章

ET111 發表於 19-12-12 16:23
佢地用野用得勁快
洗潔精唔洗一個月用晒一支1L,我以前可以用幾個月
抹野用紙巾

個人建議 我姐姐開頭都係咁 bb奶樽液1星期同我用一樽 我就問番佢點用 原來佢係每個樽都泵一下 後尾教完佢之後就ok啦

洗潔精就無計啦 唯有買d平既俾佢用啦 以前得我同老公食飯 無煮咁多飯 而家佢一個月都用一枝洗潔精

我要佢每次開新既用品前要同我講 我會mark低佢幾時開黎用 有個預算

預左工人唔會同你慳 有d位真係要睇緊d 不過都要睇下姐姐聽唔聽講

複式洋房

2020勳章

elleccy 發表於 19-12-12 12:43
有無鬧過佢唔可以自己夾送同未放工唔可以鎖自己係房?
送一定係你地分比佢,唔係佢自己夾
我上個印都係咁 ...

如無工人,你媽會唔會幫手湊?
你還在產假當中嗎?
或者開始邊搵新工人,邊請湊b鐘點頂。

佢再咁做,立即制止,話佢知,外賣是僱主吃的,不是你吃的 要吃請自己煮。
夜晚睇完佢煮飯,每碟拎晒出餐桌,然後先話叫佢拎碟來分給她吃。
強調湊bb係佢職責,未做晒一日野未同你同先生講不可自行休息。
第一次出糧,捉埋老公同佢講佢錯過既野,要佢全部改過。

new born bb也一定要在有cam的地方照顧(以防她心情不好就轉蝦bb)

我開頭都衰左,以為對印印好點,佢會對bb好。
買外賣飯盒佢食,一個月都唔使煮兩餐晚飯,晚晚8點收工關房門。
最後佢都係蝦bb,搖bb,塞飲奶,大笑大喊嚇佢。
當然,我已入信投訴呢位公主,希望阻佢再黎害人。
對佢地好無用的,如你呢個改唔返,從速請新工人。

做好兩手準備,以防公主劈炮。

祝好運。

複式洋房

2020勳章

ET111 發表於 19-12-10 10:01
工人黎左差唔多4個月,bb出世前一星期到,屋企得我 老公 同bb ,我暫時全職湊仔,遲下會返工。
工人平時都 ...

試下提下佢教下佢,如果有進步就繼續留

別墅

佢地用野用得勁快
抹野用紙巾

其實bb 喊都唔出房就要換,我都係有B 先請工人,姐姐知道囡囡事事優先。同埋你工人由唔關房門到宜家全關,就睇得出佢試底線,見你數數吓佢又浪費又唔同BB 玩,真係唔知留佢有咩作用。

大宅

係咪你日日起屋企佢就更加掉晒畀你?另外佢唔主動同入房仲關門都好大問題喎

大宅

2020勳章

ET111 發表於 19-12-11 22:50
我都買左d布書仔,有叫佢得閒同bb睇下公仔讀下生字,佢都冇用...都係中意就咁向外抱住bb,等bb周圍望望下 ...

好明顯佢好唔鍾意睇書,兼且有性格!
我set好bb每日schedule要工人跟,餵奶一定要準時,定時定候要用bb唱歌聽卡仔讀生字,下午要同bb做練習同埋按摩腳仔。我會得閒望cam睇下佢係度做乜!
我同佢講到好白,‘你對bb好,我地就會對你好。你唔需要試我底線,我好清楚話你知,第一係bb,第二係家庭,第三係工作。如果你做得唔好,踩過我底線,影響到我既生活,我唔會原諒你’

別墅

2020勳章

我姐姐都算忙 佢要煮午餐晚餐俾我食 日頭9成都係佢餵奶換片 最多佢行開行埋我幫一幫 我會睇住佢做
開頭我地食晚餐撞正阿b飲奶時間 我都叫佢食先 後尾我朋友見到 佢叫我唔好 要佢搞左個b先 唔好整慣佢 第時番工你都唔知佢會唔會自己慣住食早餐食晏 阿b無得食

複式洋房

佢地用野用得勁快
抹野用紙巾

我個舊賤菲傭都系,用清潔用品超快用完,半個月可以用細一支洗潔精,我以前可以用幾個月,癡線既

子爵府

回覆樓主:

俾我就會換人,根本唔放心交俾佢,遲啲佢可能閂埋門瞓覺

禁止訪問

2020勳章

複式洋房

回覆樓主:

我發覺洗潔精真係工人既通病 無論係菲定印洗一次野都好似倒成樽落去 曾經有人話因為佢地鄉下污穢 所以覺得落多d就乾淨d 但我發現次次同佢地講完都係咁。。。
樓主你個工人係菲定印?我發覺菲真係好鐘意試你底線同扮聽唔明 我家剛來一個月海外菲 講左幾次唔可以用電話 尤其湊bb 但過2日又係故態復萌 我現家研究緊點樣既情況下出張警告信 再話埋俾佢知收夠2封錢都冇得補 你都可以研究下

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊