自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

公爵府

牛年勳章

蘋果木 發表於 19-12-10 11:42
吾係啊!佢重點一直覺得買衫著一次好浪費,又覺得最好既老師都吾去,好冇意思!
...
e+好興Smart causal, 係fast fashion (eg:zara)買一套causal小小既
第時姨媽姑姐表哥表姐結婚 有咩正式小小既場合都可以著反
下圖係reference

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

學生會攪咁老土?
我地小學中學都係畢業果屇人負責,平/貴自己揀,唔好嘈
而且agree唔去都要夾老師果份,否則其他去嘅咪好貴?(老師校x校x果份錢理應齊齊share)

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

rainbowchuuu3 發表於 19-12-10 11:47
e+好興Smart causal, 係fast fashion (eg:zara)買一套causal小小既
第時姨媽姑姐表哥表姐結婚 有 ...

我見好多都formal老西,反正大學面試都要用 (男仔又未至於禮服,女仔就會)

大宅

而家嘅謝師宴,好似去ball一樣,真係唔係個個同學仔afford得起

男爵府

牛年勳章

覺得貴或者冇好嘢食應該係藉口,真正原因可能係佢唔鐘意班老師/同學,同意樓上jm所講,同佢傾下好多時係社會都有應酬係無可避免,睇下佢肯哂肯改變主意

男爵府

rainbowchuuu3 發表於 19-12-10 11:47
第時姨媽姑姐表哥表姐結婚 有 ...

女仔好難喎

男爵府

Charlotte_mom 發表於 19-12-10 11:48
學生會攪咁老土?
我地小學中學都係畢業果屇人負責,平/貴自己揀,唔好嘈
而且agree唔去都要夾老師果份,否 ...

學生會就係畢業生囉 佢地學校好奇怪架,只有中五中六先可以做學生會,正副主席仲一定要中六!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

吾係啊!佢重點一直覺得買衫著一次好浪費,又覺得最好既老師都吾去,好冇意思!
...

男仔買套西裝女仔買條裙,點會著一次,就算大學面試都可以著。

珍珠宮

回覆樓主:

我當年中學都冇去謝師宴,果班所謂既老師我唔覺得須要多謝,又貴,唔去都要俾幾百
上到大學,反而大學冇話規定一定要攪,但我地班就自己攪左個,請晒教我地既professor, 我做埋攪手,我仲記得係尖沙咀東海包左個廳,自己寫菜單大家都食得好高興

所以唔好迫你個女,中學之嘛,只係人生一個非常短既階段,真心唔去冇損失

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

蘋果木 發表於 19-12-10 11:15
如果你仔女吾想去,你會吾會迫佢去?吾想去既原因係吾想專登買衫,同埋佢話俾甘貴,食埋啲炒飯,雞翼,好吾 ...
你子女好生性

公爵府

牛年勳章

蘋果木 發表於 19-12-10 11:52
女仔好難喎

Sorry 以為係仔仔 女仔仲好 zalora 300-500 好多好睇既野簡

公爵府

牛年勳章

Charlotte_mom 發表於 19-12-10 11:49
我見好多都formal老西,反正大學面試都要用 (男仔又未至於禮服,女仔就會)
...
大學面試都要用

大宅

好媽媽勳章 醒目開學勳章

circleda 發表於 19-12-10 11:27
謝師宴唔係計抵唔抵,係歡聚一堂多謝老師。價錢貴可以改茶會之類,但去唔去係表達你多唔多謝老師。
重點係樓主話佢小朋友唔想去,因為覺得老師麻麻地,先覺得唔抵!

男爵府

...

佢唔想去, 主要原因係最好既老師都吾去, 同同學無咩感情, 冇左師宴意思,
同佢講謝師宴是一個珍貴回憶, 由佢決定, 就算迫佢去, 都開心

侯爵府

2024年龍年勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我以前有去謝師宴,因學校強迫,到而家都唔覺有咩回憶,,反而美好回憶係平時返學中同班同學之間累積。

大宅

Winnieho1004 發表於 19-12-10 11:49
而家嘅謝師宴,好似去ball一樣,真係唔係個個同學仔afford得起

agree. 老師也只是陪襯品,亦吾多老師想去

伯爵府

其實我幾欣賞你囡囡唔會因爲人哋去所以覺得自己跟住做,佢講的原因都可以解決,如果你同佢傾咗解決方法佢都唔想去,應該係其他原因。

俾定心理準備佢,珍惜而家可以任性的機會,出嚟做嘢就要識得妥協。

當年有去謝師宴,唔覺得冇去會後悔。

大宅

Suncloud 發表於 19-12-10 13:09
agree. 老師也只是陪襯品,亦吾多老師想去

我朋友個仔上年去完,飲宴$1k,置裝$1+,還有畢業去的grad trip,雖然去Bkk算平,都使左$5-6k

現在時代不同了

水晶宮

如果你仔女吾想去,你會吾會迫佢去?吾想去既原因係吾想專登買衫,同埋佢話俾甘貴,食埋啲炒飯,雞翼,好吾 ...

如果好欣賞、中意個老師,係點樣都會去,唔會計較咁多嘢

琥珀宮

無得迫,不過我會勸佢去,當作中學一個總結,好還是不好,始終也是一個回憶

至於其他人會否跟佢隊,不是佢可以控制,無需理會。但要提佢少刻意同人去講呢個Function 壞話,否則就變相係佢sale其他人唔去

首頁
12345...6

尾頁

跳至