夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

我同C6對教育既睇法有分歧,經常同我唱反調成日做好人我日日都教呀囡唔可以掉野落地下食飯唔可以睇電話,老公係到就話由佢話呀囡仲細由伕佢掉由佢睇,大佬而家唔好好教佢到幾時先教呀

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

掉嘢落地下,幾多歲?
我女細個成日掉,大大下自然停。
呢個係佢必經階段,佢學習緊摸索緊。太細個你話佢鬧佢都無用的,倒不如喺安全情況下俾佢掉。佢大大下自會 grow out of that phase.

男爵府

SarahYueMaMa 發表於 19-12-10 18:09
我同C6對教育既睇法有分歧,經常同我唱反調成日做好人我日日都教呀囡唔可以掉野落地下食飯唔可以 ...

教要堅持,大咗改唔到,我小朋友8歲到現在也不自電話。小朋友掉野落地下唔好俾 attention佢,否則小朋友覺得你有反應會繼續。 電話唔好在小朋友視線範圍內出現,否則佢會扭。

意見唔同就和先生心平氣和的約法三章先,唔好在細路面前嘈。你老公同你唱反調可能因為你教小朋友時佢覺得煩,換個方式,心平氣和。 媽媽加油。

洋房

回覆 puipuisum 的帖子

C6成日都話佢有幾大個ja,咁快就要教得咁嚴,C6話想佢有個快樂既童年唔想佢有壓力,佢根本就係怕對住個囡惡驚個囡唔痴佢

洋房

回覆 Nbs 的帖子

但係同呀囡出街食飯佢掉野落地下,會影響到人地我唔想,因為曾經試過了,我已經即時幫人清理同道歉我都覺得唔好意思

洋房

farm712 發表於 19-12-11 06:23
教要堅持,大咗改唔到,我小朋友8歲到現在也不自電話。小朋友掉野落地下唔好俾 attention佢,否則小朋友覺 ...

我係到我定唔會比呀囡睇電話,但C6會,但係係街呀囡掉野好難會無反應因為怕影響到人地
我對住老公已經無話可說了

水晶宮

SarahYueMaMa 發表於 19-12-11 10:57
回覆 Nbs 的帖子

但係同呀囡出街食飯佢掉野落地下,會影響到人地我唔想,因為曾經試過了,我已經即時幫人清理 ...

我收起晒喺佢範圍內唔可以掉的東西,其餘佢掉就執,無問題。如果係食物,可以喺地下舖張紙,食完飯執返好。
同埋好似其他jm 咁講,你越比反應佢,佢越覺得得意。佢覺得掉完無特別,explore 完自會停。

電話就我都同意唔好俾小朋友,要俾就大電視。開咗個頭好難返轉頭。呢樣我都後悔中。(我係比 ipad)

洋房

Nbs 發表於 19-12-11 14:25
我收起晒喺佢範圍內唔可以掉的東西,其餘佢掉就執,無問題。如果係食物,可以喺地下舖張紙,食完飯執返好 ...
我嘗試下用呢個方法,希望呀囡有改善情況
我係屋企只會比呀囡聽兒歌,我唔會比Ipad同電話佢睇,老公就會比電話呀囡睇

水晶宮

SarahYueMaMa 發表於 19-12-11 18:52
我嘗試下用呢個方法,希望呀囡有改善情況
我係屋企只會比呀囡聽兒歌,我唔會比Ipad同電話佢睇,老公就會比 ...

我女嗰陣新買的迪迪尼膠水樽一俾佢佢就掉裂咗個殼,結果個樽一次都冇用過...
所以初期我唔會俾打得爛或貴嘢過佢手...

男爵府

而家唔教受苦係自己。。自律係從細訓練

大宅

SarahYueMaMa 發表於 19-12-10 18:09
我同C6對教育既睇法有分歧,經常同我唱反調成日做好人我日日都教呀囡唔可以掉野落地下食飯唔可以 ...

如果個小朋友2歲前,掉野落地又真係比較難講得她明白,只能儘量制止!
如果有得3歲,她一掉野落地就係她面前,將她掉嘅野全部掉曬落垃圾桶,唔比她執,仲要她以後都唔會再見到她掉嗰樣野,一經她隻手刻意掉落地嘅!就全部掉落垃圾桶!一定要狠心,唔好心軟,講得出就做得到!小朋友以後唔夠膽再掉野!
我個女試過發脾氣掃曬d功課同書落地下,筆都掉埋,我全部書同功課掉曬落垃圾桶,倒埋水落去,我最後話比一次機會她執,她執返喊住用毛巾慢慢抹,從此之後,她以後唔敢再掉書同功課落地下!
細個唔教,大d就教唔到!
至於睇電話食飯一定唔可以比,但首先大人要守規矩先!

洋房

Nbs 發表於 19-12-11 21:27
我女嗰陣新買的迪迪尼膠水樽一俾佢佢就掉裂咗個殼,結果個樽一次都冇用過...
所以初期我唔會俾打得爛或貴 ...
我都試過同類型情況呀

洋房

sunkiss 發表於 19-12-11 21:59
而家唔教受苦係自己。。自律係從細訓練
所以我而家一定要同老公攞到共識

男爵府

Yusum 發表於 19-12-12 09:34
如果個小朋友2歲前,掉野落地又真係比較難講得她明白,只能儘量制止!
如果有得3歲,她一掉野落地就係她面 ...

嚴母

水晶宮

SarahYueMaMa 發表於 19-12-12 10:52
我都試過同類型情況呀

我之前都苦惱過,但睇完呢個我突然妨然大悟咁
https://youtu.be/Jc7gEtrzUJk
(睇下你睇唔睇到)
不過學樓上講,我女掉嘢都係兩歲前,之後都少咗好多,而家3.5 歲唔會掉喇,發脾氣都唔會。

大宅

mingmama 發表於 19-12-12 11:58
嚴母

我覺得一個小朋友最重要就係操行,呢點細個一定要教好!

男爵府

SarahYueMaMa 發表於 19-12-12 10:54
所以我而家一定要同老公攞到共識

簡單同佢分析利害。。教導都係對小朋友愛嘅表現黎。。佢唔會因為你教佢而不快樂。。

男爵府

不過你同老公都可一人讓一步。。唔好太傷大家感情。。

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至