在職全職

跳至

首頁

尾頁

別墅

公司一向用港元做數,從來只收港元(公司沒有海外業務),但有個新客戶用美元支票付款,老闆開了個美元戶口入張美元票,等了幾天確實美元戶口有數後,就轉回港元戶口,月結單之美元戶口有少少美元利息,請問有沒有媽咪教教我如何入賬??
Dr 美元bank a/c
Cr 應收賬 ?? (公司用港元記賬) ,咁咪唔平數
美元利息又點入??
豬仔媽

大宅

豬仔媽 發表於 19-12-10 22:26
公司一向用港元做數,從來只收港元(公司沒有海外業務),但有個新客戶用美元支票付款,老闆開了個美元戶口入 ...

如果有美金利息
Dr USD bank a/c
Cr Interest income

別墅

如果收到客戶美金票點入賬?
豬仔媽

子爵府

公司set 1個 exchange rate,eg. HK$7.8=USD1
每次收美金就用以上rate轉港元入數
當真正由美金戶口轉入港元時,difference入exchange difference a/c

別墅

回覆 joannemak 的帖子

我收到客戶美金支票US$2,000,入銀行
DR: USD Bank USD$2,000
CR: A/C Receivable 但個a/c 一路做開都是HK入賬,咁咪唔平囉?

是否一收到美金支票就將佢轉成HKD (公司sent 個rate )入賬,
DR: ????
CR : A/C Receivable

豬仔媽

複式洋房

2020勳章

豬仔媽 發表於 19-12-12 21:35
回覆 joannemak 的帖子

例如本身 AR 16,000; set 左FX rate @7.8

Dr. Bank $15,600 (US2,000 x 7.8)
Dr. Exchange diff. $400
Cr. Acc Receivable $16,000

希望幫到你啦

別墅

回覆 manmandye 的帖子

謝謝
豬仔媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊