自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大家有冇覺得有D野愈貴, 質素愈差?

或者咁講, 經濟好, 唔憂冇人買, 所以質素差

- 手機MON, 容易爆MON
好多年前用華為機, 果時未出名, 跌好多次都唔會爆MON, 反而出名的APPLE/SAMSUNG 好易爆MON

- 樓
住緊新建村屋(租), 有滲水/漏水問題
以前租唐樓未有過呢D問題

- 早餐
3-40蚊一份早餐, 份量好少

子爵府

我用開嘅酒杯,價錢越貴,越容易打爛。

原因唔係質素差

wcpcelia    發表於 19-12-11 16:29
sukihazuki    發表於 19-12-11 11:45
EstrellaDamm    發表於 19-12-11 10:12

子爵府

lingw. 發表於 19-12-11 08:51

樓主舉嘅例,只可以話同通脹有關。同質素一啲都冇關。

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-12-11 09:00
唔覺

X2

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

成日話宜家經濟差,但我覺得d 野越黎越貴,可能佢地…發市當3年

學你話…係架!有時見到覺得心動,買左返去就好大落差,仲要係唔平
係大環境影響下,都唔想用貴價買垃圾,所以都少左消費

水晶宮

回覆樓主:

一早覺得

賣咁貴因為要交高級商場貴租, 要賣廣告,同請天價代言人

唔比啲垃圾你點唯到皮

水晶宮

回覆 lingw. 的帖子

越嚟越覺得,咁貴不如自己煮。尤其是普通早餐碟頭飯之類。一包米幾十元,買些凍肉雞翼都煮到好多野。
普通補習社又係,尤其是托管那類,自己如果跟到都費事比他們賺,食水深。近年來,好多消費都小心左。可以不買,用到都不想買,樣樣係錢,人工又沒咩點加。過埋呢個12月啦,排住隊加價啦!我都勸身邊拍緊拖想結婚的朋友,趁未有細路好快手儲首期供樓,一有細路樣樣難儲錢。(人地當耳邊風就他們的事了,吃虧又不是我。)

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

係, 電器已經係...以前可以用好耐時間, 新買個D通常兩三年貨仔已玩完

水晶宮

bopomofo2405 發表於 19-12-11 08:57
樓主舉嘅例,只可以話同通脹有關。同質素一啲都冇關。

yeah
非常正確

水晶宮

stagea 發表於 19-12-11 09:59
係, 電器已經係...以前可以用好耐時間, 新買個D通常兩三年貨仔已玩完 ...

係,但呢個係新嘢同舊嘢分別,唔太關價錢事。

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

EstrellaDamm 發表於 19-12-11 10:13
係,但呢個係新嘢同舊嘢分別,唔太關價錢事。

日用品都係有加價, 通漲升幅大左, 都係因為銀紙唔值錢, d 樓價就知, 正常打工仔, 點買得起樓

珍珠宮

環保接龍勳章

一啲啲啦,有D真係一分錢一分貨。

但我上星期去沙田新城市,入左去泰國餐廳食lunch, 我叫左碗牛肉牛丸米,未計加一98蚊一碗,份量小又咸。老公碟蟹肉炒飯1xx蚊,D蟹肉得個咸字冇鮮味,阿仔帶子濶條面1xx蚊, 我冇試味因為份量又係好小。

呢間真冇下次。

教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

琥珀宮

gracelam 發表於 19-12-11 10:19
一啲啲啦,有D真係一分錢一分貨。

但我上星期去沙田新城市,入左去泰國餐廳食lunch, 我叫左碗牛肉牛丸米 ...

牛丸米HKD98, 成舊水一碗

伯爵府

爆mon好難講~睇你跌吾跌到嗰點,我三星冇爆過(跌N次)。

wcpcelia    發表於 19-12-11 16:30
APIGMA    發表於 19-12-11 15:13

大宅

我部apple跌過好多次都無爆

男爵府

通脹是原因之一

例如管理員員人工, 同區, 單幢樓, 全包價, 開到$40,000-48,000,

管理費加左20%

餐飲加吾到多, 就減份量

唯一好處, 有平的選擇, 好似淘寶, 自己買餸, 減少冇謂消費, 精明消費

大宅

我即刻想起自己。我細個阿媽平養我,所有衫都係二手,無學野,日日自己行半個鐘返學,中學要帶佢整的隔夜飯,無零用錢。人生第一張書枱係自己做part time 儲錢買。但我都算孝順兩老。

但而家我個女,我貴養佢,但佢

stagea    發表於 19-12-11 11:20

男爵府

some doctors

珍珠宮

stagea 發表於 19-12-11 09:59
係, 電器已經係...以前可以用好耐時間, 新買個D通常兩三年貨仔已玩完 ...

其實我覺得電器真係十幾年無加過價,我女未出世買部匹半冷氣4千幾,現在買又係4千幾。價格不變唯有降低質量,預你3幾年會換部新

首頁

尾頁

跳至