0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

Bb就嚟足兩個月,我又就嚟要返工!依家基本上全埋身,得下午一餐係樽餵,嚟緊會慢慢加樽餵餐數!

複式洋房

panda011230 發表於 19-12-11 23:38
Bb就嚟足兩個月,我又就嚟要返工!依家基本上全埋身,得下午一餐係樽餵,嚟緊會慢慢加樽餵餐數!
...

無呀⋯⋯我個B係二個半月同佢戎夜奶,半夜佢喊我抱佢同佢傾天光,之後一兩日比安撫奶咀,戎左夜奶,係就凌晨個轉唔食,但佢都半夜起身喊都係要奶咀,一晚都要起兩三四轉,都係無得訓。

複式洋房

冇 我仲要全埋身 冇得訓好閒 慣咗

複式洋房

幫BB set 飲奶時間表,教識佢分日夜就可以慢慢戒到夜奶,我個B就係跟呢個方法,喺我就快放完產假前戒左

別墅

yandystreet 發表於 19-12-12 23:10
幫BB set 飲奶時間表,教識佢分日夜就可以慢慢戒到夜奶,我個B就係跟呢個方法,喺我就快放完產假前戒左:yum ...

有無個時間表可以參考下?
我都餵夜奶餵到好崩潰
打完針之後仲反常
夜晚八點食完奶
11點自己餓醒但唔食奶
擺低佢係床仔即刻訓左
但半夜三點開始每隔一個鐘醒一次
不過都係唔食奶...

都唔知點好

別墅

yandystreet 發表於 19-12-12 23:10
幫BB set 飲奶時間表,教識佢分日夜就可以慢慢戒到夜奶,我個B就係跟呢個方法,喺我就快放完產假前戒左:yum ...

請問點樣set?
佢依家2-3個鐘一餐,埋身飲所以唔知佢飲幾多!依家一日飲一餐樽奶80-110ml,如果扭眼瞓仲唔肯飲奶,所以我都想提早半個月開始比佢習慣,因為亞b實在太麻煩,日頭唔係好瞓,要人抱到瞓,一放低又醒或瞓一陣就好快醒,又要再抱住氹佢瞓,又時仲扭到要人肉奶嘴瞓!

複式洋房

一定要set時間表
阿仔2.5月成功戒夜奶+戒夜瞓

3hrs一餐
10am / 1 / 4 / 7 / 10 pm (睇情況會+-半小時)
每次90-120ml
有時8am左右醒一醒 我會埋身餵
佢懵吓懵吓啜5分鐘就會瞓返 到10am正式起身先開始日常份量
其他時間要泵出嚟 or 奶粉
最尾一餐多半安-1安
沖完涼舒舒服食飽飽好瞓d

你要觀察幾日清楚知佢每餐食幾多 第時餵樽時先可以餵啱份量
我返工前一月就開始嚴格實行
2星期左右攪掂

別墅

子叮 發表於 19-12-14 01:40
一定要set時間表

明白!我試試先!唔該晒你

男爵府

panda011230 發表於 19-12-11 23:38
...

我BB 兩個月左右開始戒夜奶,開頭係點幾兩點飲埋最後嗰餐,5/6點左右再起身,而家3個月半,慢慢就最後嗰餐越嚟越早 (10點11點),起身就越嚟越晏 (7點8點)

朝早佢通常會喺廳度瞓搖椅 (光猛嘅,會嘈嘅),夜晚先返上床仔瞓 (唔開燈全黑嘅同靜嘅),幫BB 學習分日夜,知道夜晚嗰覺係瞓得耐啲嘅

別墅

一定要set時間表

唔好意思!另外我想問你係全揼定放工返屋企就埋身呀?

別墅

super_cat 發表於 19-12-14 12:32
我BB 兩個月左右開始戒夜奶,開頭係點幾兩點飲埋最後嗰餐,5/6點左右再起身,而家3個月半,慢慢就最後嗰餐 ...

請問你係全揼定放工埋返屋企埋身?

男爵府

panda011230 發表於 19-12-15 23:26
請問你係全揼定放工埋返屋企埋身?

全泵呀,好少埋身

我個BB 細個時次次埋身食幾啖就瞓著,又唔知佢食咗幾多,所以一直都泵出嚟餵

別墅

super_cat 發表於 19-12-15 23:27
全泵呀,好少埋身

我個BB 細個時次次埋身食幾啖就瞓著,又唔知佢食咗幾多,所以一直都泵出嚟餵

戒夜奶個時已經全揼?咁你半夜仲有冇揼?係咪4個鐘揼一次?
如果我淨係返工時間個3-4餐樽餵,屋企就埋身係咪都好難戒夜奶呢?

男爵府

panda011230 發表於 19-12-15 23:32

戒夜奶個時已經全揼?咁你半夜仲有冇揼?係咪4個鐘揼 ...

我臨返工前就開始調節到一日泵4,5次左右,返工時間就泵最多2次

我唔知埋身會唔會特別難戒夜奶,我BB 個幾月已經自己慢慢戒

唔戒夜奶的話瞓得唔好返工會好辛苦呢

複式洋房

panda011230 發表於 19-12-15 23:24
唔好意思!另外我想問你係全揼定放工返屋企就埋身呀?

建議全泵
喺公司泵2-3轉 放工喺屋企泵2轉

如果點都想埋身餵多d親子時間嘅
Base on 10/am1/4/7/10pm 喱個規律
放工7pm嗰次可以埋身
10pm嗰次就唔好喇 因為佢好易瞓著 唔夠飽就瞓唔過天光

複式洋房

panda011230 發表於 19-12-13 17:03

請問點樣set?

同我個BB 一樣。我bb 3個月大,已經戒夜奶。開始時每一餐拖長一個鐘先餵。本來 早上6點,11點,2點,5點,8點,11點,3點。每餐 120ml。而家每餐180ml, 早上7點,1點,5點,最後一餐11-12點。一日5餐。一間唔分同佢推車行公園,佢就瞓好少少。

別墅

super_cat 發表於 19-12-15 23:36
我臨返工前就開始調節到一日泵4,5次左右,返工時間就泵最多2次

我唔知埋身會唔會特別難戒夜奶,我BB 個 ...

知道!thanks

別墅

子叮 發表於 19-12-16 15:02
建議全泵
喺公司泵2-3轉 放工喺屋企泵2轉

明白!thanks

大宅

人奶全埋身 6w已經戒左夜奶
夜晚可以訓到at least 6個鐘
一開始戒夜晚都會扭 會俾奶嘴同安撫佢
等佢訓返 慢慢就戒到
而家日頭每3個鐘一餐
一餐食ard半個鐘

大宅

一定要set時間表

我bb而家啱啱滿月, 開始有自己既時候表, 大概都係朝早7點10點,下午1點4點7點,夜晚10-11點, 通常11點果餐會比奶粉, 希望佢飽d訓長d時間, 佢兩星期果時好好, 試過12點食完一訓訓到5點, 點知到上星期,突然夜晚癲晒食得好密, 又tum極都唔訓, 11點食完1點又食, 3點又食,我頭都暈埋比佢搞到, 唔知佢係咪猛長期, 所以食得咁密?

就算bb跟足時間表, 點先可以拖長最後果餐(夜晚11點)個時間等佢可以訓耐d?

同埋想知大家夜晚點tum bb訓? 佢一到夜晚就訓唔lum

首頁

尾頁

跳至