自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我應該同隣居講嗎?
隣居個女年頭去旅行時突然急病過左身 我隣居白頭人送黑頭人已經好慯心 個女仲要走得咁突然同客死異鄉 簡直雙重打擊 但我尋晚夢到佢個女笑得好開心 好開心 仲著得好靚準備參加party

我想講比隣居聽既原因係想佢地知道佢個女好開心 等佢地老人家放心同舒心d
但我又好驚佢地唔信我兼覺得我多事 因為我已經移左民好幾年 呢個消息都係我媽咪話我聽 所以就算講報夢既事都係由我阿媽講 請大家比d意見我應該點做好?

ps 我唔係第一次夢見先人 自從我夢到我阿爺 係夢中聞到好勁既燒香味後 就好似搭通左天地線 之後阿公同表嫂都向我報過夢幾次

伯爵府

回覆樓主:

支持你講,你個夢見到的算安心
希望老人家有點安慰

你住响咁遠都撘岩channel,吾容易啊

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

俾我揀就唔講.

姑勿論人地信唔信, "等佢地老人家放心同舒心d " 只係你一廂情願既想法, 你唔知人地知道後, 係咪會更掛住個女, 或者諗點解個女唔向佢地報夢.

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

yatmanchris 發表於 19-12-12 04:54
我應該同隣居講嗎?
隣居個女年頭去旅行時突然急病過左身 我隣居白頭人送黑頭人已經好慯心 個女仲要走得咁 ...

我幾年前也問過類似問題。呢度d媽咪都鼓勵我去講,當問候便可。於是我真的問候了兼略帶一提。
我完全沒後悔有d唐突咁去做,反而覺得心安理得了。否則記掛一世

ic34    發表於 19-12-12 14:16

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 熱血勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

honthont 發表於 19-12-12 05:15
支持你講,你個夢見到的算安心
希望老人家有點安慰

呢d野無分國界 仲要快過光纖
我經歷過好幾次

男爵府

yatmanchris 發表於 19-12-12 04:54
我應該同隣居講嗎?
隣居個女年頭去旅行時突然急病過左身 我隣居白頭人送黑頭人已經好慯心 個女仲要走得咁 ...

咪多事,第時周不時揾你你知頭痕,晚晚臨瞓前, 要同自己講一次

再見到叫佢走, 幫佢唔到bye

男爵府

回覆樓主:

我會講,當問候吓人,有技巧啲。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

我應該同隣居講嗎?

唔講,而且你只是夢見佢,唔係有咩重要事要你交帶。

所謂日有所思,只係因為你媽媽同你講過佢出事,你才夢到佢,好正常,呢d唔算報夢吧。

如果你夢中再見到佢,佢有說話想同佢媽媽講,叫佢自己親口同佢媽媽報。呢d唔好由第三者去講。

你咁唐突,人地媽咪會唔知你有咩唔好既心態,可能會以為你圖謀不軌,無端端話自己個女同你報夢,唔知你想點。

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

親自傾開計可以一提,但又要搭亞媽去講就免了。

水晶宮

回覆 yatmanchris 的帖子

不好多事啦,人地未必多謝你。你假如再夢見先人,你同她說叫她報夢比自己父母,你不方便轉達。

wcpcelia    發表於 19-12-12 11:32
dndoomostt    發表於 19-12-12 07:57

子爵府

呢個可能只係你嘅夢境,我覺得並唔算係報夢!

珍珠宮

講到就講
吾係個個搭到條線同自己屋企人講
生死有命,每個人條路吾同

子爵府

唔會講,因為只係普通日常生活,唔代表係啲乜。
如果佢有要求,自然會出聲講。
出聲講嗰啲先至係報夢,普通夢見嗰啲唔算係。

珍珠宮

你講左。分分鐘更多3547黎搵你。 見到鄰居關心下老人家可以了。

dndoomostt    發表於 19-12-12 07:58

珍珠宮

我應該同隣居講嗎?
夢見一個曾經相識嘅人唔算係報夢啩,況且佢又冇咩message叫你幫佢同佢父母講,根本無需話俾佢父母聽,唔好當咗自己係通靈師

珍珠宮

回覆樓主:

日有所思夜有所夢,我唔會講,怕人地更亂諗

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

講。 雖然信可有,不信則無。 但係如果當事人/家人,聽到親人係另一個自己接觸唔到的國度,生活愉快,可能安心d。

公爵府

牛年勳章

樓主, 我覺得妳有這份心意, 已經好唔簡單了 , 我記得奶奶說, 她的媽媽報夢她鄰居, 話好凍, 當我奶奶聽到後, 立即去燒左張綿被和衣服給她, 心也安心哂, 有人有份緣, 知道一些吾係普通人明白的事

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

回覆樓主:

如冇特別交代任何訊息要你轉替,就可能純粹係一個夢,無謂再突然勾起人地痛處。

不過我睇外國通靈節目,啲人如聽到自己在天家既親人過得開心快樂,佢地會覺得好安慰同放下心頭大石,不再日思夜想,重過自己的人生。

首頁

尾頁

跳至