懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我想請教大家初期有咩注意⚠️現在唸起前幾晚,肚疼跟住全身標冷汗。好凍。唔知係咪關懷孕事呢

大宅

回覆樓主:

恭喜晒 初期係會有發冷情況,我都試過呀,注意保暖就ok
過幾日去診所拎懷孕證明,跟手去健康院排期 最緊要book私家照下BB

大宅

恭喜恭喜, 初期唔夠血會係咁, 可以飲下薑水, 紅棗水, 三棗水, 祝一切順利

複式洋房

funghao710 發表於 19-12-12 13:59
我想請教大家初期有咩注意⚠️現在唸起前幾晚,肚疼跟住全身標冷汗。好凍。唔知係咪關懷孕事呢
...

1)整個孕期都唔好食易滋生李氏特菌既食品 如果感染左會好大機會流產 早產

~即食凍肉 / 冷吃肉類及冷切肉:如直接開封食用或於沙律吧及自助餐取用的凍肉

~即食冰鮮海產 / 生蠔、刺身或煙熏海產

~沙律 / 預製或預先包裝沙律,包括沙律吧或自助餐供應的沙律

~芝士 / 由未經巴士德消毒的奶類製成的芝士,包括部分軟芝士及半軟芝士

~雪糕 / 軟雪糕

2)唔好飲酒 咖啡 唔好食煙
3)初期要每日補充400mg葉酸

大宅

穩陣啲乳酪唔好食住, 西瓜呢類寒野都唔好食

補血飲籃棗好過紅棗, 中醫師講有啲大肚婆體質不適合紅棗, 籃棗穩陣啲

菜都係食正氣菜, 如小白菜呢類唔好食, 菜芯/西蘭花可以

複式洋房

c0c00410 發表於 19-12-12 16:03
1)整個孕期都唔好食易滋生李氏特菌既食品 如果感染左會好大機會流產 早產

~即食凍肉 / 冷吃肉類及冷切肉 ...

之前仲去左捐血。有一盒葉酸藥。都可以食吧

複式洋房

約左港安睇第一次,得3week。其實睇唔睇到咩。因為成日肚疼疼咁。book其他都full曬。得港安呢幾日有位

複式洋房

想請教大家,產檢係咪搵私家。如果係,有咩好介紹?
生就搵公立,如果係公立,我就要係聖瑪嘉烈醫院。呢間醫院好少人提。可否問人借地址呢。

複式洋房

funghao710 發表於 19-12-14 11:24
之前仲去左捐血。有一盒葉酸藥。都可以食吧

可以 每日要食400mg

大宅

funghao710 發表於 19-12-14 11:29
生就搵公立,如果係公立,我就要係聖瑪嘉烈醫院。呢間 ...

產檢公立私家兩邊走 因公立比既期好少 私家要睇下你著重既係咩?醫生年紀經驗?超聲波機要好清定普通?地區有無限制?價錢要平定無所謂?個個媽媽著重既點唔同

你可以係BK search下睇下d係瑪加烈生既媽媽既分享 借地址就唔清楚得唔得

複式洋房

funghao710 發表於 19-12-14 11:29
生就搵公立,如果係公立,我就要係聖瑪嘉烈醫院。呢間 ...

產檢最好出去私家做,政府醫院只有2次是不夠的,而且我覺得政府醫生好求其,信唔過

私家醫生,我睇過卓越呂桂英醫生,好溫柔好細心,跟得好足,而且超聲波好清,$800不太貴,幾OK

大宅

我跟呢張

JD930    發表於 19-12-20 16:32

禁止訪問

回覆樓主:

複式洋房

stitchbaby19 發表於 19-12-15 10:54
我跟呢張

謝謝你,好實用(emoji)

複式洋房

琴日去左港安檢查,有幫我掃描,醫生話睇唔到咩,無開醫生紙比我。比左10粒DHA我食。咁就收左我1700蚊。好貴呀。懷孕證明有羅唔到(emoji)‍♀️

複式洋房

funghao710 發表於 19-12-16 08:48
琴日去左港安檢查,有幫我掃描,醫生話睇唔到咩,無開醫生紙比我。比左10粒DHA我食。咁就收左我1700蚊。好 ...

要懷孕證明不一定要找婦產科醫生,普通科醫生都能開懷孕證明信

錢花了,但沒能做到想要的,好似有點冤了

男爵府

好媽媽勳章 親子達人勳章

琴日去左港安檢查,有幫我掃描,醫生話睇唔到咩,無開醫生紙比我。比左10粒DHA我食。咁就收左我1700蚊。好 ...

你有左幾多週?

複式洋房

wintermama 發表於 19-12-16 09:08
你有左幾多週?

4week度

複式洋房

Sleepysammi929 發表於 19-12-16 09:02
要懷孕證明不一定要找婦產科醫生,普通科醫生都能開懷孕證明信

錢花了,但沒能做到想要的,好似有點冤了

初頭唔知。最快婦產科有期得港安。點知就咁

洋房

正常係用驗孕棒check到你有就會開証明信,唔係架咩?

首頁

尾頁

跳至