自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

歲半多啲去日本全程揹帶,因雪地都唔方便推車仔,佢本身又肯行。

伯爵府

2020勳章 育兒性格勳章

回覆樓主:

3歲都仲會帶。。

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

Nbs 發表於 19-12-12 14:36
歲半我會孭喇

我女都係唔肯坐bb 車,架yoyo又係唔知有無坐過廿次。初初幾次去旅行都有帶,結果唔肯坐,屋 ...

我個小朋友超過25磅就唔會想再孭,到時佢試試下坐車,試多幾次,越大越鍾意坐車

男爵府

2020勳章

點會上唔到飛機

去到門口就會幫你寄倉,我一定帶,否則抱到手斷,或者邊度都去唔到

伯爵府

米巴太太 發表於 19-12-12 20:26
我個小朋友超過25磅就唔會想再孭,到時佢試試下坐車,試多幾次,越大越鍾意坐車
...

我都想我女肯坐啊,好彩佢係細粒嘅,所以我都孭到。。。

子爵府

babytt2 發表於 19-12-12 20:27
點會上唔到飛機

去到門口就會幫你寄倉,我一定帶,否則抱到手斷,或者邊度都去唔到

我意思係手提上機上唔到!
因為唔知原來BB車係可以唔計重量寄倉

大宅

vivian520 發表於 19-12-12 22:33
我意思係手提上機上唔到!
因為唔知原來BB車係可以唔計重量寄倉

係唔計,不過落機要等佢拎出嚟,有時快有時最後先出。
我自己用yoyo,直頭推到機門先收車拎上機,旅行用大車唔方便。
我記得香港有租bb車嘅公司架,可以上網揾下

大宅

vivian520 發表於 19-12-12 14:19
新年去日本或韓國會去8-9日
屋企果部好大部,上唔到飛機
但平時bb好少坐,

唔帶會後悔

伯爵府

vivian520 發表於 19-12-12 17:48
係咪好似行李咁寄倉定帶上飛機呀?

去到gate入大膠袋,交比空姐就得
如果你係xplory,唔洗擔心
我飛過好多次都無問題

男爵府

2020勳章

yankiyan 發表於 19-12-12 23:12
去到gate入大膠袋,交比空姐就得
如果你係xplory,唔洗擔心
我飛過好多次都無問題

大車,士的車都帶過

伯爵府

babytt2 發表於 19-12-12 23:31
大車,士的車都帶過

不過帶xplory去東京大阪個d應該會想死
我帶xplory去渡假/自駕都仲ok
帶去要週圍去既trip真係會想死
所以買多架yoyo

大宅

如果你坐廉航係計架,香港可以去到閘口先寄車,但日本回程你寄行李就要交BB車一齊寄
士的車都係幾百蚊,如果你自問可以揹到甘長時間米可以吾帶車。冬天衫要著甘多

侯爵府

回覆樓主:

我年頭喺carosell買架新淨2手士的車,好輕身,$150,爛左都唔肉痛(而家仲健在,抵玩)

大宅

有帶 3歲後先冇帶

大宅

vivian520 發表於 19-12-12 14:19
新年去日本或韓國會去8-9日
屋企果部好大部,上唔到飛機
但平時bb好少坐,

歲半,bb車免費寄運既,唔理幾重都包,hk express都包,一定帶,去旅行咁多日,佢行唔到咁耐,你亦無可能抱咁耐,又要拎好多野,放野都好呀

大宅

MoonT 發表於 19-12-12 23:48
如果你坐廉航係計架,香港可以去到閘口先寄車,但日本回程你寄行李就要交BB車一齊寄
士的車都係幾百蚊,如 ...

兩歲以下,廉航唔計既,9月尾帶我小朋友搭hk express,嬰兒票包bb車,小童票就唔包

男爵府

回覆樓主:

梗係帶啦,我六歲都仲有帶,攰起上黎比佢瞓下坐下,我地大人可以繼續行

珊瑚宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 開心吸收勳章

vivian520 發表於 19-12-12 18:39
我驚要計重量到時架,BB車已經用晒行李嘅重量!
但如果特登為旅行去買一部細又好似好晒錢,
因為平時喺香 ...

就算係checkin 時寄倉都唔計入行李重量. 不過穩陣起見你應該要check 番航空公司網頁睇人地既最新規定.

我都覺得一定要帶bb 車, 去到覺得冇用咪擺響酒店度囉.

我以前開 chicco simplicity, 麻麻地重不過勝在購物籃夠大同埋架車又係一件過, 用開大車跟本唔想用細車. 講真有幾可要抬bb 車或者收車仔, 所以部車重同大舊對我黎講冇問題. 我用過再大部既bb 車, 摺埋有兩舊野要拎, 果d 拎去自駕遊我都嫌煩, 淨係好推同避震好.

侯爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

其實bb 大,要轉架輕身車,我會帶,個仔又肯坐,或者又可以比個大hea下

子爵府

見大家都叫帶,咁我就帶啦!
但係帶自己呢度定買過部好?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊