嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

網上見有些媽媽會用鵪鶉加淮山煲粥比bb食,想知幾大可以食架?

回覆 may_1316 的帖子

Hi may_1316 , BB由唔同食物吸收全面營養係最好架! 通常唔建議因為擔心食物敏感,延遲/避免俾BB進食某種食物, 如果BB已經試左唔同肉魚蛋豆類,唔同菜蔬類,可以嘗試架,建議每次只加一種新食材,份量由少開始,連續試3-4 日,睇下BB會唔會有過敏反應。BB幾大? 固體食得好唔好?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-13 17:11
回覆 may_1316 的帖子

Hi may_1316 , BB由唔同食物吸收全面營養係最好架! 通常唔建議因為擔心食物敏感 ...

Bb已經9個月,加固都算不錯,已食過豬肉同雞肉,旦黃、南瓜、節瓜、淮山、菜芯、薯仔、紅蘿蔔等等都試過⋯我見佢都喜歡食,所以更想發掘多點新既食物比佢試(emoji)
may_1316 發表於 19-12-13 17:16
Bb已經9個月,加固都算不錯,已食過豬肉同雞肉,旦黃、南瓜、節瓜、淮山、菜芯、薯仔、紅蘿蔔等等都試過⋯ ...

BB 食固體好叻叻呀 9-11個月BB 正在慢慢轉變係做大人進食模式,媽媽大膽D引進新鮮、時令、多元化、食材, 栗子、蓮藕、甜椒、蘑菇、枝竹、豆腐、牛肉、海鮮(白飯魚、魷魚) ,想BB腸胃好,要自細培養BB飲水習慣,佢唔肯飲清水嗎? 媽媽有冇煲湯水BB飲?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-13 17:40
BB 食固體好叻叻呀 9-11個月BB 正在慢慢轉變係做大人進食模式,媽媽大膽D引進新鮮、時令、多元化、 ...

請問白飯魚 魷魚可以點整

回覆 kit627 的帖子

Hi kit627, 新鮮白飯魚: 清水洗乾淨,放入薑/蔥熱水燙下走腥味備用; 新鮮魷魚: 加入白醋浸泡2分鐘再去皮,清水洗乾淨,放入薑/蔥熱水燙下走腥味備用。 將已處理白飯魚/魷魚,配搭有味粥(廋肉/魚湯/唔同菜蔬煲成的粥底例如: 紅蘿白/栗米),輪流進食唔同種類魚/海鮮,就可以減低潛在風險,每種魚/海鮮的蛋白質不同,未食過食材份量要由少開始,連續試3日,睇下會唔會有過敏呀。小朋友幾大? 鍾意食魚嗎?

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-9 13:31
回覆 kit627 的帖子

Hi kit627, 新鮮白飯魚: 清水洗乾淨,放入薑/蔥熱水燙下走腥味備用; 新鮮魷魚: 加 ...

Thanks for reply
Bb 9個月 , 鐘意食魚呀
但魷魚可能太un唔適合佢, 未有牙仔

kit627 發表於 20-3-10 00:53
Thanks for reply
Bb 9個月 , 鐘意食魚呀
但魷魚可能太un唔適合佢, 未有牙仔

唔好客氣 未有牙嘅BB仍會用牙齦和舌頭搗碎食物,唔影響佢食固體進度架,如果媽媽想俾BB嘗試魷魚,可選擇小魷魚仔切幼絲(肉身較林),多咀嚼有助口腔肌肉發展,對日後說話能力都有幫助,媽媽可以係旁邊誇張咁示範吞嚥動作俾佢模仿架。BB試過唔同穀類食材例如: 粉/麵?

別墅

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-3-10 12:04
唔好客氣 未有牙嘅BB仍會用牙齦和舌頭搗碎食物,唔影響佢食固體進度架,如果媽媽想俾BB嘗試魷魚, ...

細魷魚仔係咪即係平時蒸鮮魷嗰種,但細條啲?
Bb試過白麵包,字母粉同bb烏冬,肉類食過豬魚雞牛。一日可以代到兩餐, 有時諗到都唔知煮咩好 (emoji)
kit627 發表於 20-3-11 00:37
細魷魚仔係咪即係平時蒸鮮魷嗰種,但細條啲?
Bb試過白麵包,字母粉同bb烏冬,肉類食過豬魚雞牛。一日可以 ...

係呀蒸鮮魷果種, 身長係手指長度就OK,BB吞嚥和咀嚼能力好好呀 已經食到兩正餐固體,媽媽嘗試多D唔同副食,例如: 薯仔(蓉)、通粉、上海麵、烏冬、米粉、意粉、素麵,剪細和煮`林` 身都ok 。蕃茄碎肉(牛肉)湯素麵/烏冬,豆腐魚碎粥、茄子肉碎燕麥粥、南瓜肉碎米粉、芝士雜豆西蘭花薯蓉、紫菜肉片上海麵、雞肉冬瓜碎粥,多D唔同既配搭會吸引BB食慾架! 豆類(枝竹/鷹咀豆/紅腰豆)有豐富植物蛋白質,BB有無試過?

首頁

尾頁

跳至