自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

別墅

https://www.edigest.hk/article/129424/%E8%81%B7%E5%A0%B4/%E8%96%AA%E9%85%AC%E8%A1%A8-%E6%9C%88%E8%96%AA-%E6%94%B6%E5%85%A5%E4%B8%AD%E4%BD%8D%E6%95%B8-%E5%8A%A0%E8%96%AA-%E7%B5%B1%E8%A8%88%E8%99%95/

統計處公布第三季綜合住戶統計調查報告,據資料顯示,香港就業人士的月入中位數為18,900元。統計指逾半港人月薪少於2萬元,僅有3%香港就業人士月薪達10萬或以上。

就業人口= 380左右

薪酬表:每月就業收入,佔就業人口百分比:

10,000元以下,13.3%
10,000至19,999元,38.6%
20,000至29,999元,20.7%

---------------------------------
30,000至39,999元,10%
40,000至59,999元,9.1%
60,000至79,999元,3.6%
80,000至99,999元,1.7%
100,000元或以上,3%

月薪30000以上 = 27.4%

27%100萬人

ada0707    發表於 20-1-10 12:43

子爵府

都係得1/4人

公爵府

好多得一萬以下
期待2019

別墅

tsl130076 發表於 19-12-12 17:51
好多得一萬以下
都係得50萬
咁50萬人包括左勞動及服務業基層、返兼職呢啲
差唔多,唔算多啦

公爵府

唔洗自卑,每人際遇唔同,收入高相對付出嘅時間、精神、努力都多啲。

jennyccc    發表於 19-12-17 17:39
wcpcelia    發表於 19-12-13 10:12
ericafong2    發表於 19-12-12 18:22

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

其實好多人有副業無報稅

珍珠宮

jacobkit 發表於 19-12-12 17:57
其實好多人有副業無報稅

珍珠宮

回覆樓主:

香港仲係好多有錢人的,但其實唔需要自卑,人比人比死人啊

瑪瑙宮

回覆樓主:

3萬以上,睇下佢住乜野樓,使唔使供樓,養家等等。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

男爵府

100 萬人盡在BK

beebeeiloveyou    發表於 20-1-10 16:11

別墅

10,000元以下,13.3% (50萬5千)
10,000至19,999元,38.6% (146萬6千 )
20,000至29,999元,20.7% (78萬6千)

---------------------------------
30,000至39,999元,10% (38萬人)
40,000至59,999元,9.1% (34萬5千人)
60,000至79,999元,3.6% (13萬6千人)
80,000至99,999元,1.7% (6萬4)
100,000元或以上,3% (11萬人)

別墅

moonlight9198 發表於 19-12-12 18:07
3萬以上,睇下佢住乜野樓,使唔使供樓,養家等等。
香港好似好多上一代既父母住緊斷供自置物業,私樓居屋

真係好羨慕

禁止訪問

珍珠宮

回覆樓主:

原來月入中位數係18,900.00,我仲以為係15000.00

子爵府

babyswetty 發表於 19-12-12 17:46
https://www.edigest.hk/article/129424/%E8%81%B7%E5%A0%B4/%E8%96%AA%E9%85%AC%E8%A1%A8-%E6%9C%88%E8%96 ...

夠洗算啦。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

IloveJJ 發表於 19-12-12 18:14
所以唔明點解BK咁多人笑話文員3萬好奇怪?乜有3萬人工好出奇咩?
...

有人話識人做文員有三萬
有心人解讀成「bk所有文員都有三萬」

jennyccc    發表於 19-12-17 17:40

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

唔洗自卑,呢度啲JM話呢啲統計都係假,佢地講既先準確

IloveCS    發表於 19-12-17 11:36
babyswetty    發表於 19-12-17 10:21
caryfox    發表於 19-12-13 00:37

子爵府

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 18:21
有人話識人做文員有三萬
...

exactly...

而且我見識到好多齋吹水既都3萬+
原因係係同一間公司留左20年,每年加5%都到了。

大宅

Charlotte_mom 發表於 19-12-12 18:21
有人話識人做文員有三萬
...

政府文員ACO的確有3萬。

伯爵府

首頁
12345...9

尾頁

跳至