自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

即我上網用自己張信用卡替呀女買機票,但我不會上機的,我見有條咁的條款,說要出示買機票的信用卡,咁即我要影印我張信用卡比佢checkin?影相可以嗎?定要hardcopy?

男爵府

回覆樓主:

而家真係有些airlines 要求出示訂卡的copy 前後都要影!

珍珠宮

zone123 發表於 19-12-12 20:06
而家真係有些airlines 要求出示訂卡的copy 前後都要影!

影相whatapps登機人便可?要否用紙影印信用卡print out hard copy 出嚟?

子爵府

我試過, 可以用手機拍照, 到機場再出示。我當時卡面前後都有出示。

珍珠宮

arron媽 發表於 19-12-12 20:38
我試過, 可以用手機拍照, 到機場再出示。我當時卡面前後都有出示。

ok,thankyou,是checkin時嗎?

子爵府

sabun 發表於 19-12-12 20:42
ok,thankyou,是checkin時嗎?
係呀~

子爵府

我試過幫人買機票, 因對方不是家人, 我沒有給信用咭資料給機票持有人.買機票後, 打電話去航空公司, 確認我用我的信用咭"幫另一人買機票", 航空公司話"確認後"就OK.

wcpcelia    發表於 19-12-13 09:57

公爵府

回覆樓主:

我有幫人買過國泰或泰航,但check in時都無要求出示信用卡,自取買過好多次機票,check in時都無要求出示信用卡
但就聽過某啲airline會要求出示買票的信用卡,只系未知邊間airline要

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

撞彩,有時會問。

禁止訪問

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

最實際方法預先打電話上airline跟他們確認一下持卡人。

珍珠宮

bbsmiley 發表於 19-12-12 23:51
最好有埋身分證soft copy 呀!我試過俾人二樣都Check

唧自己身份證都要影埋?飛歐洲都要影埋付款者的hkID card嗎?相可以嗎?

珍珠宮

momofish2002 發表於 19-12-13 00:09
最實際方法預先打電話上airline跟他們確認一下持卡人。

原來替人買機票咁鬼麻煩嘅,航空公司擔心什麼呢
電話hotline沒有廣東話和普通話 仲要是長途電話來

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sabun 發表於 19-12-13 07:12
原來替人買機票咁鬼麻煩嘅,航空公司擔心什麼呢
電話hotline沒有廣東話和普通話 ...

你show 果個screen capture 講左航空公司係要提防詐騙, 所以要check 信用咭.

如果你想打去問又唔想講英文, 不如叫你個女打去問. 歐洲打idd 去番歐洲應該平過香港打過去, 兩地又冇時差, 佢打過去問仲方便. 同埋佢又唔係細, 又係自己想去旅行, 有d 野佢應該要自己去做.

珍珠宮

sabun 發表於 19-12-12 20:04
即我上網用自己張信用卡替呀女買機票,但我不會上機的,我見有條咁的條款,說要出示買機票的信用卡,咁即我 ...

佢寫左in original or in copy啦, 你影低SEND俾個女, 叫女印返出黎咪得囉
個女咁大個人又去左外國讀書, 應該要俾佢自己試下啦, 媽媽要放手

子爵府

俗語有話 it takes a village to raise a child. 我覺得it takes the whole baby kingdom to raise the poster’s daughter. 淨係term break旅行樓主已出好幾個post坐等呢度既jm step by step 指引。其實樓主女兒都大學,可以放手俾佢自己search自己搞

男爵府

睇吓經agent 定官網買, 經agent 不用show visa, 官網買時有叫入verified by visa one time password, 入了不用show visa.

wcpcelia    發表於 19-12-13 09:57

珍珠宮

johnmamama 發表於 19-12-13 09:38
睇吓經agent 定官網買, 經agent 不用show visa, 官網買時有叫入verified by visa one time password, 入了 ...

我是經旅行社買代買的啊,已付晒錢了,咁即是不用checkin時再出示信用卡核實嗎?

珍珠宮

莫失莫忘 發表於 19-12-13 09:37
俗語有話 it takes a village to raise a child. 我覺得it takes the whole baby kingdom to raise the pos ...

唔好意思囉,麻煩大家

子爵府

虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

sabun 發表於 19-12-13 10:22

我是經旅行社買代買的啊,已付晒錢了,咁即是不用checkin時 ...

如經旅行社應該不需要再確認,因你是付款給旅行社。你應該再問問旅行社才對!

首頁

尾頁

跳至