3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

別墅

我每一日最驚嘅事就係同D仔女一齊食飯, 個仔食飯永遠講唔停,食嘢慢吞吞,食緊嘢嗰陣勁多小動作,唔係去廁所就話要去飲水, 咁多年以來一直都係咁,用獎勵方法、發曬顛咁鬧過都係咁, 之後妹妹又會畀佢影響又唔肯食飯又話要飲水, 見哥哥做乜佢又要做 基本上每一日都係咁,冇一日我係有安樂茶飯可以食, 日日對住佢哋都崩潰,搞到成日都要鬧, 我都知成日鬧冇乜用但係真係忍唔住,但係局住喺個心度有時真係心口痛, 乜嘢方法基本上都用過對佢嚟講好似一啲用都冇, 同佢哋一齊食飯真係寧願唔食, 但爸爸又未收工返嚟冇人睇住佢哋又唔得, 好痛苦呀~~

水晶宮

Eason_mama 發表於 19-12-12 21:42
我每一日最驚嘅事就係同D仔女一齊食飯, 個仔食飯永遠講唔停,食嘢慢吞吞,食緊嘢嗰陣勁多小動作,唔係去廁 ...

你意思喺屋企食定出街食係咁?

我係FTM,兩個細路食飯都麻麻地,喺屋企的話食幾啖就走來走去或索性唔埋位。我係會鬧佢地但我已大致上接受咗係咁。如果咁都要崩潰就真係好唔得了。

別墅

EstrellaDamm 發表於 19-12-12 22:18
你意思喺屋企食定出街食係咁?

我係FTM,兩個細路食飯都麻麻地,喺屋企的話食幾啖就走來走去或索性唔埋位 ...

係屋企食啊~但阿仔已經八歲仲係咁,我頂唔順

別墅

Eason_mama 發表於 19-12-12 22:28
係屋企食啊~但阿仔已經八歲仲係咁,我頂唔順

其實除咗食飯仲有多方面都好煩自理能力極差, 我覺得好攰

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

八歲是小學,在學校食飯係點?有冇比老師投訴過?

別墅

Liuvyn 發表於 19-12-13 11:29
八歲是小學,在學校食飯係點?有冇比老師投訴過?

學校食飯就冇畀人投訴過, 不過老師有講佢上堂唔專心囉掛住講嘢

珍珠宮

回覆樓主:

家長有訂立規矩嗎?
我定嘅規矩:食飯就專心食飯
食完先落地,食完飯先可以飲水/飲湯
落咗地即係食飽啦~收碗~到下一餐先有嘢食~除正餐唔會提供其他嘢食

唔洗驚佢餓親~佢上一餐食得少,下一餐自然食返多啲~

點解小朋友喺學校可以專心食飯,因為佢知道喺學校要守規矩,唔守規矩會被老師話、甚至罰

管教需要為小朋友定立規矩
唔守規矩就要承受返唔守規矩嘅後果(被責罵/食唔飽)

同埋8歲你可以叫仔仔幫手煮
教佢洗米、洗菜、落調味料、打蛋之類嘅簡單工作
再讚吓佢乖、識得幫手煮飯
小朋友有份幫手煮會食得特別開心同有滿足感

複式洋房

唔使勞氣嘅,試吓一開始吃飯同佢地講明只可以食到幾點,夠鐘就收碗,就算佢地唔食都唔好俾茶點,下次知道餓就會乖乖吃飯。

子爵府

小朋友唔乖乖食飯係好大困擾,而且係2個小朋友,辛苦媽媽啦,建議媽媽宜家開始訂立食飯規則,甚至可以同小朋友一齊訂立,叫佢地寫係一塊大板度,貼d貼紙,增加儀式感。

另外,打鬧通常唔work,久而久之,小朋友無咩感覺,只需要曾經一次,佢破壞規則,你好冷靜咁收起碗,然後請佢地離開飯桌,之後唔好再提供食物,然後水平線咁望住佢,好簡單咁同佢講因為佢做左咩,所以你咁做。

首頁

尾頁

跳至