論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

虚心問,每日俾幾多錢工人買餸和立雜野? 我住得遠,每日交通費要 $40+來回接小朋友,每1-2日都俾 $500, 照顧2大2細,合理嗎? 點先可以慳啲?

複式洋房

2020勳章

farm712 發表於 19-12-12 22:53
虚心問,每日俾幾多錢工人買餸和立雜野? 我住得遠,每日交通費要 $40+來回接小朋友,每1-2日都俾 $500, 照 ...

太多了吧。
你地食野好貴的嗎?
500蚊買到5晚送啦
(如果肯食黎食去都係 蛋 豆腐 肉餅 急凍黃立倉 雞翼 豬扒 蕃茄牛肉 烚菜果d簡單野)

姐姐早餐買定麵包,lunch食前晚剩送/印尼麵
比太多佢好易打斧頭,買送要佢拎單,逐日睇。

別墅

虚心問,每日俾幾多錢工人買餸和立雜野? 我住得遠,每日交通費要 $40+來回接小朋友,每1-2日都俾 $500, 照 ...

立雜野最好留返上網買完,送貨到家。
其他新鮮餸菜,最好去百佳買完有返單(因為街市手寫單佢地都好可揾人夾計寫大數,所以百佳電腦單無得咁玩)同埋買定啲冰鮮肉,真係慳好多的。
交通費 ,有八達通app check。但嗰度比多廿蚊佢走盞買野食,費事對小朋友唔好。

大宅

樓上幾位講得岩。唔好俾太多cash過佢地手,5百蚊兩日似乎太多喇!除非你地每餐幾餸一湯,大魚大肉樣樣食新鮮就例外計。立雜野盡量上網買,又或者放工假日帶埋工人一次過買。交通費可接受,咪一個月增值一次俾佢lor...

大宅

2020勳章

Imdorameigg 發表於 19-12-13 00:03
其他新鮮餸菜,最好去百佳買完有返單(因為街市手寫單佢地都好可揾人 ...

上邊個網買? hktv mall? 定天猫超市?冰鮮肉邊度買? 煲湯用咩肉會化算啲? 我真係覺得佢好似倒水咁。

大宅

2020勳章

vivi23berry 發表於 19-12-13 00:15
樓上幾位講得岩。唔好俾太多cash過佢地手,5百蚊兩日似乎太多喇!除非你地每餐幾餸一湯,大魚大肉樣樣食新 ...

邊個網? 係咪包送貨的?

大宅

2020勳章

Imdorameigg 發表於 19-12-13 00:03
其他新鮮餸菜,最好去百佳買完有返單(因為街市手寫單佢地都好可揾人 ...

點 check八達通?

水晶宮

2020勳章

farm712 發表於 19-12-13 06:43
點 check八達通?

用 android 机 download 8達通 app, 可以 check 8達通, 什至增值。

買餸錢幾多, 其實都視乎當區的物價

你一家四口, 如果要㷛湯, $500 兩日連工人車錢 (每天$4x) +雜費, 其實唔算好多。
不過日用品、柴米油鹽可以自己買, 感覺自己控制會慳到d。

大宅

2020勳章

birdbird 發表於 19-12-13 07:45
用 android 机 download 8達通 app, 可以 check 8達通, 什至增值。

買餸錢幾多, 其實都視乎當區的物價

華為可以嗎?

水晶宮

2020勳章

farm712 發表於 19-12-13 07:55
華為可以嗎?

部手機要有 NFC 功能, 我不清楚華為有冇

洋房

回覆 farm712 的帖子

其實大可以開自己手機搜尋能不能下載八達通APP,這不是更快嗎

大宅

2020勳章

ayakaling 發表於 19-12-13 09:43

其實大可以開自己手機搜尋能不能下載八達通APP,這不是更快嗎 ...

找到了。 有的。

男爵府

可以的儘量用八達通比錢, 我會叫佢坐車用八達通, 如佢去佳寶百佳呢類都會叫佢用八達通留單據.
現金一般比200左右買三日餸. (早晚), 我一樣係一家4口, 2大2細.

總之每次買完返來有單據查.

如果覺得貴 (例如佢買左條100元的魚), 直接話佢知之後唔好買呢款魚, 因太貴, 只接受約40元的.

咁佢應該去調節洗費.

大宅

2020勳章

farm712 發表於 19-12-13 06:41
上邊個網買? hktv mall? 定天猫超市?冰鮮肉邊度買? 煲湯用咩肉會化算啲? 我真係覺得佢好似倒水咁。
...

睇黎你自己都唔係好識持家所以你都唔知姐姐究竟係咪呃左你。
你幾日俾$500 佢唔係問題,如果你真係得到返$500既餸菜+ 雜貨。一個家庭開銷係好大,今日買油聽日買米,$500 唔係好多錢。但個問題係你唔識管佢又唔知價又唔知佢買左乜又唔知煮餐飯要幾錢... 冇得叫工人慳啲,佢地唔明,你只可以管佢去邊檔買咩同埋自己要跟足啲佢買左乜,應該大概係幾錢,應該有錢定冇錢淨。

伯爵府

2020勳章

.

伯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

我每日比,每樣野要睇單,
我煲簡單老火湯 三送一湯 $150煮到兩日送了。姐姐仲識同我講邊間平D,拎返單比我睇 幫我慳埋錢

大宅

2020勳章

ikokam 發表於 19-12-13 15:15
我每日比,每樣野要睇單,
我煲簡單老火湯 三送一湯 $150煮到兩日送了。姐姐仲識同我講邊間平D,拎返單比我睇 ...

嘩,煲湯都可以 $150 兩日? 是否早晚兩餐?兩日?

伯爵府

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 親子王國15週年勳章 開心吸收勳章 食得好勳章

farm712 發表於 19-12-13 16:16
嘩,煲湯都可以 $150 兩日? 是否早晚兩餐?兩日?

我煲紅蘿蔔粟米同蓮藕湯,唔係貴湯。兩日午餐帶飯+工人午餐+兩餐晚餐

翡翠宮

2020勳章

500元包吾包2日交通費8X元?
如是 得番41X元買2日餸加什貨

400元for4人 可以好好使亦可以吾夠使 睇你買乜食乜
玩具萬歲!

翡翠宮

2020勳章

係400元for5人2天伙食什貨至真
玩具萬歲!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊