自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

ryanychu 發表於 19-12-13 04:52
我媽係單親媽媽,得我一個女兒,佢想同我住得近d,我出錢租樓比佢住,租金1.4萬一個月,再加4000生活費,每 ...

你媽媽沒有工作、資產不多的話、申請公屋不等於濫用啊。濫用是申請了然後不用或作其他用途。她就是沒有能力、更加要申請公屋。
想一想、如果有一日你沒有錢給她交租、她又不回大陸住、你便要和她住了、你自己也知道到時你會更辛苦、而最怕的更是影響夫妻關係。
她申請到公屋便一勞永逸、公屋租平、還可給她多一點零用錢及留一些錢作醫療後備之用、這才是對你及一家最好的計劃。尚且、老人家申請公屋是可揀市區的。

民房

chanti 發表於 19-12-14 15:04
你媽媽沒有工作、資產不多的話、申請公屋不等於濫用啊。濫用是申請了然後不用或作其他用途。她就是沒有能 ...

同意。照顧媽媽之餘都要諗下自己仔女同老公啊~

男爵府

我媽係單親媽媽,得我一個女兒,佢想同我住得近d,我出錢租樓比佢住,租金1.4萬一個月,再加4000生活費,每 ...

好乖,你係孝順女,我想咁樣做,冇做到,只俾錢媽媽,佢哋住公屋,私樓租太貴了。

男爵府

回覆 ryanychu 的帖子

叫你媽申請公屋,你俾佢一萬做家用。佢找你搭的士唔驶甘貴來探你。一係買間大屋一齊住。

小厘子    發表於 19-12-14 23:32

男爵府

手掌同手背都係肉

男爵府

回覆 小厘子 的帖子

手掌手背都係肉

大宅

佢一個人住?無得租平啲?

子爵府

睇你個case,長遠計都係應該搵間公屋俾佢!到時咪情願比多啲錢佢袋住囉!因為第時你個女都要用好多錢呀嗎,越大就越用得多

子爵府

回覆樓主:

我都有個差不多既阿媽。控制慾強。咩都要管,咩都係佢岩, 同佢講野, 咩都係我錯。
我都有幫佢交租, 好彩租金唔貴,雖然比佢既錢多過4千。但計埋租金都冇樓主甘多。
減數真係諗下好啦!
佢會叫我/老公搵多份part time去供養佢。
我唔使佢幫我手湊仔。但佢每個星期都會過來。
次次都搵野來鬧我。又話我小朋友好可憐,好陰公。話我唔識做人阿媽。都唔知仲咩要生仔
比佢攪到抑鬱。又話唔關佢事,係我老公對我唔好

男爵府

你太縱容佢啦,你自己有頭家,用人工2/3俾佢,你冇儲蓄,你要強硬D,話俾佢知你冇錢交租,唯有租平D套房俾佢住,一邊申請公屋,預咗佢講乜都唔理

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

ryanychu 發表於 19-12-13 05:28
同住好麻煩,我媽單親媽媽幾十年,性格好孤僻,同人相處唔來,同住一起矛盾仲多。萬八占我收入2/3,唉,一 ...

嘩2/3 太多
佢完全倚賴你都唔識為你打算
太自私

男爵府

cbeyond 發表於 19-12-13 07:25
呢點認同
我有朋友都係咁情況, 租萬幾蚊樓俾阿媽住, 加埋工人, 伙食費&醫藥費, 每月over 2萬 ...

父母對抱孫冇意見還好,大把係自己冇退休計劃又怪你唔生粒孫佢抱(不孝有三,無後為大果d思想),好心啦

男爵府

fishfish121 發表於 19-12-13 08:39
又唔係咁講喎, 做父母有得選擇生唔生, 決定生既你所講既只係基本做父母應該要做既野黎, 但做子女冇得揀有 ...

agree, 如果講供書教學,香港有免費教育又有書簿津貼,大學已經叫我申請grant loan同返part time自己搞掂,自細冇興趣班冇補習,我又唔覺得我父母係呢方面出過咩錢,佢地亦從來冇教過我讀書寫字,唔係唔識,係唔想理(小一中文數學有幾難?),其他衣食住行,生之前都知要俾架啦,我父母曾經講過“食我住我咁多年”,但我當時讀緊中學咋

公爵府

澳門媽媽 發表於 19-12-14 12:40
當年你媽都係窮養你,你窮養反媽媽都可以啦,公平d。大家都冇乜拖欠。何必搞到自己甘辛苦仲要欠左自己個女 ...

樓主媽媽根本黎攞債!

大宅

salok 發表於 19-12-15 01:04
我都有個差不多既阿媽。控制慾強。咩都要管,咩都係佢岩, 同佢講野, 咩都係我錯。
我都有幫佢交 ...

同情你。。
我都有類似既阿媽
真係會令人抑鬱

佢生我照顧過我係事實
不過經過咁多年相處真係好難好愛佢
只能提供基本照顧

子爵府

樓主睇餸食飯,媽媽無經濟能力,而你也唔見得大富大貴,你媽媽申請公屋點算濫用政府資源?再唔係申請到公屋時手頭鬆動咪即刻用公屋quota換間居屋,都好過你每月用$14000租屋倒錢落海。有錢剩留番用來不時之需或老人家有病痛比錢她醫病都要。

禁止訪問

大宅

老人家漸年長,其他支出(或醫療)的壓力會越大。而養小朋友亦會一闊三大。唯有將難處坦誠和媽媽商量,叫你媽媽申請公屋,(有三次機會可以選地區)從而減少支出,增加儲蓄以備不時之需。
到時想住近啲,可以選擇將私樓放租,然後租個近娘家的單位。

男爵府

淘心 發表於 19-12-13 07:01

所以那些所謂FTM, 基層父母,話唔望仔女養,唔係養兒防老,呃 ...

米系認同

大宅

長此下去唔係辦法 幫佢申請公屋先 往後佢照顧唔到自己個時又要請工人 你份收入都頂唔住

首頁

尾頁

跳至