時政擂台

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

Jone_kuok 發表於 19-12-14 09:56
基本法冇漏洞,佢哋都要鑿個洞出嚟。
大陸人邊會知呢個是漏洞?(同理,冇人挑戰澳門相同漏洞)
就算知, ...

公民黨應該係想迫大陸改基本法。我留意過佢地當時不停要求修改基本法

佢地想藉住國籍同居留權問題開先例,然後咪喺想修改其地例如點選特首(即係普選) 什至最高嘅一國兩制原則囉

經過咁多年睇住佢地陰陰濕濕咪想打擊一國兩制,最好可以港獨,唔得亦最少想證明一國兩制唔work囉

侯爵府

Jone_kuok 發表於 19-12-14 09:56
基本法冇漏洞,佢哋都要鑿個洞出嚟。
大陸人邊會知呢個是漏洞?(同理,冇人挑戰澳門相同漏洞)
就算知, ...

至於法官呢,呢期我聽美國星島總編輯梁建鋒其中一個節目講香港法官,原來香港基本上所有高等法院以上法官都係外籍。佢地只係書面上解釋基本法,亦唔會理對社會嘅影響。當時香港政府係敗方,有提過會有floodgate嘅後果(即係好似提霸缺提), 但法官話唔會。後來證明法官完全估錯形勢啦

而當時係貪曾係特首,佢份人一向係唔做唔錯。當時香港人對釋法好大反應,佢梗唔做啦

男爵府

alipay0518 發表於 19-12-13 11:25
香港一動不如一靜...
無為而治最適合香港, 投票已經證明左.內地俾地香港???到時57%人一定話內地要食埋香港, ...

同意
社會太富裕唔知足

水晶宮

siugocandy 發表於 19-12-13 23:50
因為撐又唔洗去拚條命,但又發洩到對政府既不滿,證明左係HK人壓抑得太耐。。。
支持美國就多餘,美國佬想 ...

嚇到阿爺跪低咗?點跪法?我只知貿易戰一定係雙輸,如果易打侵侵就唔駛搞成年幾兩年都未搞掂

水晶宮

回覆樓主:

《路透》:中央將公布多項支持措施 助澳門發展成金融中心
https://www.hk01.com/%E8%B2%A1%E7%B6%93%E5%BF%AB%E8%A8%8A/409162/%E8%B7%AF%E9%80%8F-%E4%B8%AD%E5%A4%AE%E5%B0%87%E5%85%AC%E5%B8%83%E5%A4%9A%E9%A0%85%E6%94%AF%E6%8C%81%E6%8E%AA%E6%96%BD-%E5%8A%A9%E6%BE%B3%E9%96%80%E7%99%BC%E5%B1%95%E6%88%90%E9%87%91%E8%9E%8D%E4%B8%AD%E5%BF%83

香港會慢慢變番魚港,最開心係啲黃人,求仁得仁

珍珠宮

Paris 發表於 19-12-13 11:47
H K抵L死。窮唔緊要嘅,最緊要有民主嘛,咪好似台灣咁,個個并曱甴咖啡店

人哋話有民主就夠嘞,有民主就飽啦! 你哋班想安居樂業嘅無知豬識條鐵咩

子爵府

Bevismama2020 發表於 19-12-13 17:18
我想講澳門比我地想像中落後好多,加上人比較散慢,好多福利攪到啲人比較散慢,無上進心,香港人真係博過 ...

基地係澳門,唔代表全部都用澳門人。
三十年前嘅深圳都無人諗過會變成今日咁,時間會改變好多野,呢啲係我哋子子孫孫面對嘅問題,對我哋呢一代影響唔大。

珍珠宮

howmuch 發表於 19-12-13 11:50
澳門還欠法律制度, 外國投資者未必有信心.

唔係欠法律制度,法律係好完善,當然有完善法律制度嘅空間,人地行continental law, 香港係common law

珍珠宮

joanne1206 發表於 19-12-13 16:13
無話得唔得㗎,時間問題㗎咋。無咗你地球唔會唔轉㗎。路唔轉咪人轉囉。
...

咪係,就係一班無能力無實力卻又自視過高嘅港人搞到今日香港咁地步,唔該佢哋吾好再周圍向人宣揚佢哋嘅曱甴理念,醜到正常香港人無地自容

珍珠宮

上面戈幾隻曱甴你地算吧啦,成日以為冇人可以取代香港,繼續狂妄繼續活係自己世界吧啦

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

男爵府

ddkaka 發表於 19-12-14 11:48
嚇到阿爺跪低咗?點跪法?我只知貿易戰一定係雙輸,如果易打侵侵就唔駛搞成年幾兩年都未搞掂
...

新聞講左阿爺肯加大買農產品、能源產品、製造業產品,技術轉移產權問題,阿爺之前買左幾百億農產品!阿爺夠人砌唔洗買美國佬咁多野啦,有排燒銀紙,阿爺之前講左開波打貿易戰,人民要食草,大陸好多做出口公司捱唔住,有上市d公司個業績差到爆,虧損。
炒開股票既人都知中國咩狀況。

子爵府

siugocandy 發表於 19-12-14 15:47
新聞講左阿爺肯加大買農產品、能源產品、製造業產品,技術轉移產權問題,阿爺之前買左幾百億農產品!阿爺 ...

你知唔知貿易戰嘅核心是美國想達到咩目的啊?逼中國買農產品、能源產品就是目的?未貿易戰之前,中國都話加大買㗎啦。
搞出大龍鳳就係咁咩?

男爵府

Jone_kuok 發表於 19-12-14 16:14
你知唔知貿易戰嘅核心是美國想達到咩目的啊?逼中國買農產品、能源產品就是目的?未貿易戰之前,中國都話 ...

侵侵想連任做總統,係人都知,係大選之前有功績,儸功績想fight低對手想連任。
阿爺係有買下農產品,但好多野口講話買又可以反口唔買,亦有人話簽左都可以反口。
想講澳門單野冇咁快實行,阿爺要搞掂貿易戰先。

禁止訪問

別墅

阿爺一有咩行動在香港, 班人就立即彈起身, 咩赤化呀, 食埋香港呀咁, 其實點食埋呢, 重有廿令年就完左五十年不變啦, 咁緊係要慢慢做準備融合架啦, 咁發展係好正常, 係班人成日以為香港帶好多利益比大陸, 固步自封, 井底蛙遮。

就算澳門一兩年十年都變唔到金融中心,但 都唔代表香港永遠可以做國際金融中心, 不進則退, 醒下啦

男爵府

Bevismama2020 發表於 19-12-13 17:18
我想講澳門比我地想像中落後好多,加上人比較散慢,好多福利攪到啲人比較散慢,無上進心,香港人真係博過 ...

係因為澳門人口少、土地少!當土地增加、知五知珠海同澳門只係1關之隔!人才?你擔心開發、增加土地後、澳門追不上香港?廿年前你都吾會估到中國、上海、北京等等會逐步超愈香港!即證明你真係政治、新聞觸角太低。眼中以為香港是無人取代到??看看大湾區對港澳同胞政策增加寬限!就知道投資者吾一定投資在港!香港醒過人??吾係麻!知道的就吾會有一班愚者以為咁樣就整死中國、香港就可以獨立、英、美、台幫D走狗!醒?廿年前仲可以講呢D說話!

男爵府

CV4P 發表於 19-12-15 01:31
阿爺一有咩行動在香港, 班人就立即彈起身, 咩赤化呀, 食埋香港呀咁, 其實點食埋呢, 重有廿令年就完左 ...

澳門係絕對有能力取代香港金融中心地位!人才可能不及香港!但人才呢樣野係可以引入。

子爵府

tsewong 發表於 19-12-13 17:53
其實唔一定係用一個城市取代香港,可以係上海+深圳+澳門,大家各自喺一個範疇發展。而且就算唔能取代香港 ...

有見地

大宅

D人都唔明,而家香港自炒呀,唔進步仲要停滯,周圍設施爛哂,唔洗用錢整呀,而家係香港人自己 摧毀自己的家,無一個商家喜歡自己做生意的地方咁亂,唔好成日以為無地方可以取代香港,呢個世界無嘢係無可能,呢十年間的中國,澳門和深圳不停進行,香港就無進步,成日話大白象,而家香港破壞設施的維修費非常可觀呀,仲有社會上的經濟轉變, 損失好大。

大宅

summerDDa 發表於 19-12-15 03:43
澳門係絕對有能力取代香港金融中心地位!人才可能不及香港!但人才呢樣野係可以引入。
...
無錯,澳門有錢,有地,背後有靠山。現在欠的是人材,正所謂有錢那怕沒人材,只要社會安定,人材就自然來。所以他們現在著手搞大學,香港人仲唔知死,社會咁亂,試問有幾多人夠膽來香港做生意,教學,仲學人講黄色經濟圈,塘水滾塘魚呀,會有咩發展?只會整死下幾代人的前途。

首頁

尾頁

跳至