自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

男女主角都係北京大學學生,本來前途無量,但原來性格扭曲到生活是一種罪。

想到幾年前一個活生生的案例,自己的下屬遇上一個Sleeping With Enemy的男人。作為旁觀者,能做能幫的都試過,但農村家庭嘅無知,女下屬選擇認命。

這些都是叻嘅男人,可惜成績好、人品壞、性格毀。作為父母又一個啟示,培養人品、性格比成績、achievement重要多了。

辦公室整個早上討論的議題,都覺得這個賤男該死,但法律卻制裁不了他,可悲!心疼女孩的短暫生命,希望她終於可以解脫。R.I.P.

https://news.sina.cn/2019-12-12/detail-iihnzahi7098129.d.html?from=wap

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

我不知道這件事,但是自殺哦,自己都有原因,性格不夠強,如果獨立一早離開個男友

榮盛    發表於 19-12-13 19:18

珍珠宮

北京大学法学院大三女生包丽(化名)10月9日服药自杀。《南方周末》一篇长篇报道,使女孩复杂而煎熬的爱情浮出水面,她的男友、北京大学政府管理学院学生牟林翰也因此陷入舆论的漩涡之中。

包丽母亲看了女儿的聊天记录后,说“想捅死牟林翰”。她认为女儿的自杀和那段感情有关,牟林翰嫌弃包丽“不是处女”,此事对包丽造成很大的困扰。她自杀前发给牟林翰的微信,也多少与此有关,“遇到了熠熠闪光的你而我却是一块垃圾”,她在人格上将自己贬低到尘埃,可能是导致她轻生的一个原因。

珍珠宮

公众指责牟林翰,因为包丽在这段感情中似乎处于完全被动的地位。媒体报道称,她在微信中把牟林翰备注为“主人”,身上的文身也是“我是牟林翰的狗”。这让人想起最近媒体多次报道的PUA,一种基于人身控制和操纵的感情现象。

但另一方面,牟林翰在聊天的时候又称包丽为“妈妈”,称自己为“宝宝”。这些聊天中用的奇怪称呼,我们大可不必当真,只是就网上所流出的聊天记录看,两人的感情属于相当前卫的类型。这种“恋爱”,和人们心目中的大学生恋爱好像有些不同,轻易把这等同于“虐恋”或者人身控制,可能过于草率。

珍珠宮

appledai 發表於 19-12-13 13:26
我不知道這件事,但是自殺哦,自己都有原因,性格不夠強,如果獨立一早離開個男友
...

我以前都係覺得個女仔都有問題
但經過我下屬嘅過程,其實裡面的掙扎係好痛苦
女孩係心理已經完全被毀

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

前幾日,有個北大數學教授又上微博,同時呃幾個女仔上床。

伯爵府

mizuho 發表於 19-12-13 13:16
男女主角都係北京大學學生,本來前途無量,但原來性格扭曲到生活是一種罪。

想到幾年前一個活生生的案例, ...
其實那女生都很有問題, 遇到渣男可以走呀! 人家介意你不是處女, 你就覺得自己是垃圾?
自己不自愛, 自我形象低落才是主因吧

侯爵府

回覆樓主:

中國千百年既父權統治下,女性既貞操變成男人既私產,就算現今年代不同,後生既被人講多幾句,都無法獨自面對強大既保守勢力。事件中女生太在意男方,幾時都係愛人但更要愛自己。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

mizuho 發表於 19-12-13 13:26
北京大学法学院大三女生包丽(化名)10月9日服药自杀。《南方周末》一篇长篇报道,使女孩复杂而煎熬的爱情 ...

即係點?個男仔嫌棄你唔係處女都冇辦法架,唔通迫個男仔鍾意你咩?應該立即離開,去搵個愛你的人吧。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

厚多士 發表於 19-12-13 14:10
其實那女生都很有問題, 遇到渣男可以走呀! 人家介意你不是處女, 你就覺得自己是垃圾?
自己不自愛, 自我形 ...

仲要「以死相迫」?真係匪而所思,呢個世界又唔係得一個男人,非君不嫁。
仲要女方既父母都責任歸咎男方,更是奇怪。
全世界都扭曲晒。

男爵府

yeunghung 發表於 19-12-13 14:15
中國千百年既父權統治下,女性既貞操變成男人既私產,就算現今年代不同,後生既被人講多幾句,都無法獨自面 ...

關咩事,女人自己犯賤
怪男人?
大把男人喇

男爵府

男/女都好, 一定要先自愛, 自己都不愛自己, 卻要求人地去愛, 怎說得通?
每個人的命都掌握係自己手中, 以死相迫又有何用

侯爵府

Qq555666 發表於 19-12-13 14:31
關咩事,女人自己犯賤
怪男人?
大把男人喇

就係太部份人都被傳統觀念所影響,只會覺得女既自作自受,但男既如果唔係處男,絕不會成為女方嫌棄既理由,所以唔可以公平咁審示雙方關係。這個事件我並沒有怪罪男方,只係強調愛人之餘更要自愛。

子爵府

喺戀愛之中,内心不够强大的人, 如果遇着一個唔珍惜自己嘅人 會處於弱勢, 將對方嘅 一言一語,一個眼神無限放大, 無限解讀。

我哋唔係當事人,做出任何批評非常容易, 但是試想下自己,如身處其中會有咩反應呢?

子爵府

mizuho 發表於 19-12-13 13:16

想到幾年前一個活生生的案例, ...
同意, 幾時品格都係最緊要。

同時,當仔女遇上挑戰, 挫折時,父母應讓佢哋自己面對,父母只可從旁引導,不要過份保護。

珍珠宮

厚多士 發表於 19-12-13 14:10
自己不自愛, 自我形 ...

其實唔係唔想走,係個男人會用盡一切方法將個女仔搵到再懲罰

我以前個下屬就係咁轉工作嚟我公司,之後有個男人在公司樓下同佢拉扯,所以佢自己搵我傾。原來佢咩方法的試過,個男人會搵私家偵探搵佢,然後突然出現面前。嗰種恐懼係非外人道。

甚至我將佢送去美國一個細town做嘢,嗰男人都搵到佢。她每天生活在恐懼,連credit card都不敢用,怕有trace。

hungng    發表於 19-12-14 12:25

珍珠宮

tester5 發表於 19-12-13 14:19
即係點?個男仔嫌棄你唔係處女都冇辦法架,唔通迫個男仔鍾意你咩?應該立即離開,去搵個愛你的人吧。
...

唉 個男子條件真係唔錯仲幾靚仔,可能女仔自己又有啲覺得喜歡自己同學校風頭人物一齊嘅光芒

珍珠宮

bbsonyy 發表於 19-12-13 14:33
男/女都好, 一定要先自愛, 自己都不愛自己, 卻要求人地去愛, 怎說得通?
每個人的命都掌握係自己手中 ...

其實睇啲對話screen cap,個女仔剛剛開始都識得抗辯,亦有想離開嘅意思,但個男仔以自殺相逼,所以走不了

珍珠宮

yeunghung 發表於 19-12-13 14:15
中國千百年既父權統治下,女性既貞操變成男人既私產,就算現今年代不同,後生既被人講多幾句,都無法獨自面 ...

個男仔俾啲死人垃圾培訓洗腦,覺得有能力嘅人需要控制身邊嘅女人

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

mizuho 發表於 19-12-13 14:54
其實唔係唔想走,係個男人會用盡一切方法將個女仔搵到再懲罰

我以前個下屬就係咁轉工作嚟我公司,之後有 ...

好恐怖喎
放下自在

首頁

尾頁

跳至