嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

大宅

是咁的,我想請問一下大家知唔知政府資助的4價流感針第一針同第二針係咪都係同一支尼架呢?只係之前未接種過的才需要打2針?小朋友3歲今日學校是安排打第二針的,但我囡第一針因病冇打,今日返去補打第一針,但姑娘唔知係咪太忙我同佢講我未打第一針的,跟住佢就冇同我講咩就打喇。我怕第一同第二針成份唔同而姑娘又冇明確同我講係第一針,所以有啲擔心。唔該大家。

回覆 Eggwong88 的帖子

Hi Eggwong88 ,為確保對流感產生足夠的免疫力,未夠9歲從未接種過流感疫苗小朋友,須於同一年度(2018/2019)接種2劑流感疫苗(第1針和第2針劑量是一樣),接種第1劑疫苗後最少4個星期才接種第2劑,第2劑疫苗注射時間沒有上限,但愈遲接種會愈遲得到有效抗體,醫護人員有冇安排幾時同小朋友打第2針?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-20 16:15

Hi Eggwong88 ,為確保對流感產生足夠的免疫力,未夠9歲從未接種過流感疫苗小朋友 ...

謝謝你的回覆,那我就不擔心了,第一針是學校打,第二針我要相格4星期之後到診所自行打。另請問打了第一針是否會發燒及流鼻水症狀,因上星期五打針後(本身帶咳,但醫護人員表示沒有發燒便可打),星期六晚發高燒至39.6度,所以我給女兒喝了發燒藥水,跟住便退燒了亦沒有再發燒,但這2天流鼻水較嚴重,我今天也打算睇醫生,但請問打流感針後都有以上反應呢?
Eggwong88 發表於 19-12-20 16:26
謝謝你的回覆,那我就不擔心了,第一針是學校打,第二針我要相格4星期之後到診所自行打。另請問打了第一針 ...

流感疫苗好安全,一般無嚴重副作用,有部分人接種後6-12小時内可能出現發燒、疲倦等症狀,大約2日內會減退, 小朋友精神和胃口點呀? 鼻水係咪色透明/白色?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-23 11:35
流感疫苗好安全,一般無嚴重副作用,有部分人接種後6-12小時内可能出現發燒、疲倦等症狀,大約2日內會減退 ...

有時透明,有時綠色,而且咳嚴重左。
Eggwong88 發表於 19-12-23 11:38
有時透明,有時綠色,而且咳嚴重左。

接種流感疫苗低可減低因為感染流感而需要入院留醫機會,一般需要係接種疫苗後兩星期後,體內才會產生抗體,如果小朋友鼻水有時綠色和咳嚴重左,都建議係長假期前同佢睇睇醫生會放心D,祝早日好返

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-23 12:00
接種流感疫苗低可減低因為感染流感而需要入院留醫機會,一般需要係接種疫苗後兩星期後,體內才會產生抗體 ...

明白,謝謝你!
Eggwong88 發表於 19-12-23 12:47
明白,謝謝你!

大宅

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-20 16:15

Hi Eggwong88 ,為確保對流感產生足夠的免疫力,未夠9歲從未接種過流感疫苗小朋友 ...

如果係六個月的BB打完第一劑但暫時唔想再打第二劑住,因為想番左學先打。得唔得架?

回覆 sasaki_peach 的帖子

Hi sasaki_peach , 根據衞生署建議, 從未接種過流感疫苗的BB/小朋友,須於同一年度(2019/2020)接種2劑流感疫苗,以確保產生足夠的免疫力,第2劑疫苗注射時間沒有上限,最少係接種第1劑疫苗後才接種就OK,而愈遲接種會愈遲得到有效抗體架。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至