自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

珍珠宮

月希 發表於 19-12-14 11:28
咁爸爸都打,其實如果小朋友有做好自己本份,又識得準時熄機,我覺得都唔係過份。重有得教同救既,同佢傾下 ...

我姊個仔一至日都打的,一放學就打,打到11點去瞓,平時唔會約朋友,只在家打機,放假打超過10小時,去街意欲都無,同小學時變了很多,唔比打通宵我姊仲守得住,再大d就好難講了

侯爵府

最最後一一招,個仔會去自修室,禁我當乜都睇吾到,仲好

珊瑚宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

hellomiki 發表於 19-12-14 12:00
我姊個仔一至日都打的,一放學就打,打到11點去瞓,平時唔會約朋友,只在家打機,放假打超過10小時,去街 ...

咁又真係唔得喎,我仔知一至五我基本唔鍾意佢打機,佢會放學留校打波

不過佢都少同同學出街,因星期六日都睇左我有冇節目先約同學,平均2個月先約同學一次(唔係我唔比,係佢同同學約唔到,睇戲由上畫約到落畫 最後睇唔到)

我仔中五架啦,你叫家姐企硬囉。我都直接同仔講底線,佢唔細,都就成年,好多野我管唔到,但請自律。
唔係cut零用cut wifi cut 收電腦就不要怨

禁止訪問

水晶宮

Ahbee02 發表於 19-12-14 11:39
做晒功課,溫晒習之後,仲可以有大把野做。我仔會落遊樂場玩,返屋企後捉圍棋、睇書,同婆婆玩。佢D時間都 ...

樓主個仔中三

大宅

hellomiki 發表於 19-12-14 11:04
我家姊個仔小學時都鐘意成日運動,大左就唔鐘意了,童軍有參加但無興趣,大大下就只鐘意打機
...

同我仔一樣!
還好佢喜歡同同學去街,睇戲、踢波、羽毛球、踩單車、吃喝玩樂......乜都啱,其餘時間就只會對住電腦。
我已經諗通,唔影響成績、唔影響健康、唔影響正常生活,自己人生自己做主,但我會三不五時提佢早啲訓,但唔會硬碰。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

我老公幾十歲都係咁打 呢個世代係咁

大宅

唔係青春期嘅都好鍾意打機

侯爵府

hellomiki 發表於 19-12-14 01:39
我姐個仔中3,小學都還會聽講控制到時間,但上到中學後已經唔肯聽,放假由早打到晚,但會11點前最遲12點去 ...

身教好重要 仔仔問 點解爸爸又打得 即時ko左你 唯有叫c6唔好嚮佢地面前打

水晶宮

hellomiki 發表於 19-12-14 11:01
有返學,但個心當然唔想返,有做功課,好少功課+求其亂做,運動有上,但成日話想停,閱讀無,自理麻麻,好 ...

好似講緊我仔

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

我姐個仔中3,小學都還會聽講控制到時間,但上到中學後已經唔肯聽,放假由早打到晚,但會11點前最遲12點去 ...

我仔中三咪一樣囉,日打夜打,火都黎

男爵府

3btsoi 發表於 19-12-14 10:24
好多區都有,有唔同squadron, 你上佢fb 睇下
https://www.facebook.com/hkaccrctc/
但都要睇你果個有冇興 ...
你仔好叻, 我仔都是參加航青, 不過太辛苦退出咗。 而且所有同學都冇按時出席集會, 結果佢自己慢慢無心參加就退出了。仲有係每星期都轉senior 跟指示, 好難適應.

男爵府

月希 發表於 19-12-14 11:28
咁爸爸都打,其實如果小朋友有做好自己本份,又識得準時熄機,我覺得都唔係過份。重有得教同救既,同佢傾下 ...
你仔好乖, 我仔成日打機我覺得佢無心讀書, 同班粗口王同學打機, 以前從來唔講粗口, 依家打機就講粗口. 朋輩影響真係好大.

水晶宮

回覆樓主:

呢度唔少人都話老公返到屋企唔幫手做家務湊小朋友,成日掛住打機。

男爵府

akppand 發表於 19-12-14 21:58
你仔好叻, 我仔都是參加航青, 不過太辛苦退出咗。 而且所有同學都冇按時出席集會, 結果佢自己慢慢 ...

其實佢地朋輩影響真係好大,有次要好早起身出去賣旗,我點鏟佢都唔起身,佢d friend同leader就打幾次比佢,叫佢快d, 佢最後都起到身,黑住塊面去。遲到好過無到甘啦。
其實呢年半,佢都諗過幾次放棄,好彩佢識到果幾個朋友都無退,有少少兄弟班拍住上既感覺。
佢暑假去左行5日4夜summer camp,我仔話佢從未試過甘辛苦,零晨role call, 帶佢地去睇日出,我仔話從來未見過天上係甘多星星,得甘辛苦都去。最後一晚請家長入camp 一齊晚餐,同埋播番d片段佢地呢幾日做左咩,我忍唔住流眼淚,唔係心痛個仔辛苦,而係見到個仔另外一面,原來佢係甘堅忍,平時少爺仔,出到去原來都好識照顧人。

男爵府

3btsoi 發表於 19-12-15 11:29
其實佢地朋輩影響真係好大,有次要好早起身出去賣旗,我點鏟佢都唔起身,佢d friend同leader就打幾次比佢 ...
所以青少年識到咩朋友係好重要. 講開航青, 有次亞仔參加3日2夜活動, 佢都話 雖然辛苦但好好玩.

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

sammywong83 發表於 19-12-14 18:12
唔係青春期嘅都好鍾意打機

我更年期黎緊都鍾意打機, 不過係手機果d 遊戲.

伯爵府

hellomiki 發表於 19-12-14 12:00
我姊個仔一至日都打的,一放學就打,打到11點去瞓,平時唔會約朋友,只在家打機,放假打超過10小時,去街 ...

幾大個仔?

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

留毛學野.

如果佢識自律或顧得掂d 功課, 俾佢打多d 機應該ok? 唔想打機既話咪試下安排其他活動俾佢? 呢個年代真係難搞.

我大仔中一, 我地仲係限住用手機同電腦打機, 暫時佢仲自律到.

佢一搭車同小息又係咁, 佢搭車既同學同埋班中同學個個都係咁, 大家好少交流.

首頁

尾頁

跳至