夫婦情感

跳至

首頁
12345...9

尾頁

大宅

我喺度見到好多夫婦都是為一些瑣碎問題搞到關係唔好然後鬧離婚, 其實大家每次鬧完交之後有冇自己靜一靜?坐低諗一諗? 平心靜氣諗返件事,到頭來你會覺得是一件好小事(第三者除外)。 好多時真係為面子為啖氣搞到離婚, 你試諗一諗,對方可能是同你行埋下半身嘅人,值唔值得為瑣碎嘅事情搞到分開呢? 希望我啲廢話幫到大家,祝大家幸福快樂☺

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BrawnGP 發表於 19-12-14 03:41
我喺度見到好多夫婦都是為一些瑣碎問題搞到關係唔好然後鬧離婚, 其實大家每次鬧完交之後有冇自己靜一靜? ...

#

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-14 07:53
睇得多負能量嘅野,連帶自己都會影響係負能量

間中真係要有人提點一下,否則會鑽牛角尖

完全明白你感受,但當你自己一個人坐低靜一靜,諗一諗, 放鬆深呼吸抖大氣之後,你真係會覺得 其實好小事。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

BrawnGP 發表於 19-12-14 08:47
完全明白你感受,但當你自己一個人坐低靜一靜,諗一諗, 放鬆深呼吸抖大氣之後,你真係會覺得 其實好小事 ...

有時係

不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-14 09:19
有時係

記住唔好因為外界因素(不包括第三者)影響雙方感情

寶石宮

BrawnGP 發表於 19-12-14 09:36
記住唔好因為外界因素(不包括第三者)影響雙方感情

大宅

回覆樓主:

對方唔係咁諗呢

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-14 09:39
盡量啦
感情事……係雙方面
呢一刻好不代表十年後也好

我明白你感受, 兩個人喺埋一齊之後激情過後感情會轉淡係好正常嘅事。 所以我通常同身邊朋友講唔好結婚如果你冇諗住有小朋友! 其實如果你冇諗住組織一個家庭,結唔結婚根本冇分別!

大家都試過第一次拍拖第一次給對方,邊個唔想第一次嗰個可以同你一生一世, 但係人類是貪心同自私的,永遠都想追求更好更多, 當你想追求更好更多嘅時候,自己靜一靜諗清楚可唔可以承受個後果先再做出決定!

大宅

bbiq 發表於 19-12-14 09:47
對方唔係咁諗呢

願意分享嗎?

大宅

BrawnGP 發表於 19-12-14 10:04
願意分享嗎?

經歷過家暴,平心靜氣過,對方口講知錯,但係周不時言語挑釁,我唯有唔出聲

個女講乜都得,鬧佢都得,我一日講兩句說話都可能會得罪佢,上星期六我講一句"今晚原來有歡樂滿東華喎,唔知有冇人捐錢呢" , 結果換來狠狠一句"你出咩聲呀,你倒咗垃圾未呀"

如果佢明白老婆先至係陪佢過埋下半世既人就唔應該當老婆死既

大宅

bbiq 發表於 19-12-14 10:30
經歷過家暴,平心靜氣過,對方口講知錯,但係周不時言語挑釁,我唯有唔出聲

個女講乜都得,鬧佢都得,我一日講 ...

你們年紀相差好遠嗎? 有冇同佢講過佢態度好有問題?

大宅

BrawnGP 發表於 19-12-14 11:20
你們年紀相差好遠嗎? 有冇同佢講過佢態度好有問題?

年紀差兩年

反映過都係差唔多

伯爵府

BrawnGP 發表於 19-12-14 09:55
我明白你感受, 兩個人喺埋一齊之後激情過後感情會轉淡係好正常嘅事。 所以我通常同身邊朋友講唔好結婚如 ...

認同呀,我都係咁同人講,唔係生B唔好結婚,太煩

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

我喺度見到好多夫婦都是為一些瑣碎問題搞到關係唔好然後鬧離婚, 其實大家每次鬧完交之後有冇自己靜一靜? ...
唔知道點解,的時間過得非常非常之...................................快,有的怕

大宅

bbiq 發表於 19-12-14 11:34
年紀差兩年

反映過都係差唔多

在一起多久了?佢有冇古靈精怪行為?

大宅

20150618bb 發表於 19-12-14 11:59
唔知道點解,的時間過得非常非常之...................................快,有的怕

因為開心時間先過得快,怕什麼呢?

大宅

花花b 發表於 19-12-14 11:53
認同呀,我都係咁同人講,唔係生B唔好結婚,太煩

如果唔係講錢,只不過係一張紙。

珍珠宮

支持你講0既。
我好少婦時已經學會唔頂我前夫0既嘴,我現在的先生更加唔會令我有嘴可頂,鬧唔起交。我從來唔鬧離婚。
次次畀完我前夫鬧完,我都係死狗咁自己坐低靜思己過。還要向我前夫備個案,講佢知我唔係無聲抗議,唔係同佢冷戰,而係進行面壁思過,等佢唔好誤會。

現在的先生,觀察細微,我有D比平時少0左講嘢,佢都會好溫柔咁問我 係咪唔開心?有乜唔妥?
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

珍珠宮

bbiq 發表於 19-12-14 10:30

個女講乜都得,鬧佢都得,我一日講 ...

我覺得呢種男人唔係唔明 老婆先至係陪佢過埋下半世既人。
就係明知先至要咁對個老婆。因為佢既自尊心就係靠踩低老婆來抬高自己先可以開心過成世。

Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

伯爵府

858D 發表於 19-12-14 12:23
支持你講0既。
我好少婦時已經學會唔頂我前夫0既嘴,我現在的先生更加唔會令我有嘴可頂,鬧唔起交。我從來 ...

雖然你唔駁前夫咀
但你心(emoji)好多不滿
所以等時機, 就離開佢

首頁
12345...9

尾頁

跳至