醫護健康

跳至
[其他] 腎炎

首頁

尾頁

大宅

11號晚忽然間高燒,懷疑流感,所以睇咗普通科醫生,做咗測試,無中流感,醫生話普通傷風感冒發燒,無事嘅,返去屋企食咗藥繼續休息,到第二日訓咗一日,連續高燒2次,直到夜晚,即刻去法國醫院睇,講咗右邊腰痛,醫生話我又唔係傷風感冒,只係發燒,又穩我到原因,就開咗一高一低嘅退燒藥俾我喇喇,返到屋企,食咗藥,仲係退唔到燒。

大宅

wongngice 發表於 19-12-14 13:37
11號晚忽然間高燒,懷疑流感,所以睇咗普通科醫生,做咗測試,無中流感,醫生話普通傷風感冒發燒,無事嘅, ...

第二日就即刻去法國醫院睇泌尿科醫生,醫生聽完我講右邊腰痛,痾尿混濁,尿系黃色,發高燒,發冷之後,就話我應該係泌尿系統發炎,所以引之腎發炎喇。之後醫生就安排我入院,驗咗血,驗咗尿,醫生話腎白血球發炎指數好高,即係好大機會係腎炎喇,詳細報告就等CT出來先知,琴日入院,醫生已經幫我打抗生素喇,今日燒已退,依家等緊CT報告,好緊張,好擔心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

wongngice 發表於 19-12-14 13:40
第二日就即刻去法國醫院睇泌尿科醫生,醫生聽完我講右邊腰痛,痾尿混濁,尿系黃色,發高燒,發冷之後,就 ...

而家情況如何
不要從別人的嘴裡去認識我

大宅

crystal媽咪 發表於 19-12-15 10:51
而家情況如何

報告出來,右邊腎發炎,已打緊抗生素,前2天勁痛,今日好返小小喇

翡翠宮

保重.點解會有依個病?醫生有冇解釋

大宅

ngwong2 發表於 19-12-16 14:31
保重.點解會有依個病?醫生有冇解釋

尿道炎引起,啲菌上咗膀胱,跟著上咗腎⋯⋯⋯⋯

別墅

wongngice 發表於 19-12-14 13:37
11號晚忽然間高燒,懷疑流感,所以睇咗普通科醫生,做咗測試,無中流感,醫生話普通傷風感冒發燒,無事嘅, ...

最後做左d咩?仲有冇事

大宅

cathui43 發表於 19-12-18 02:56
最後做左d咩?仲有冇事

打抗生素,依家已出院,轉食口服抗生素2個禮拜

男爵府

wongngice 發表於 19-12-18 10:15
打抗生素,依家已出院,轉食口服抗生素2個禮拜

我同你一樣,發冷發燒但冇腰痛,持續幾日,入院法國證實腎炎。
但可能太嚴重,發炎指數入院時係正常既70倍,要住院起碼14日打抗生素。。。。。。。
仲响醫院冇得走

大宅

Catherinesze 發表於 20-2-18 19:17
我同你一樣,發冷發燒但冇腰痛,持續幾日,入院法國證實腎炎。
但可能太嚴重,發炎指數入院時係正常既70倍 ...

妳係急性腎盂腎炎嗎?

男爵府

wongngice 發表於 20-2-18 19:59
妳係急性腎盂腎炎嗎?

佢冇話係咪急性呀,我又係冇其他病徵,只係發冷發高燒不停循環,勁辛苦。
而炎指數超高,尿有白血球

大宅

Catherinesze 發表於 20-2-18 21:07
佢冇話係咪急性呀,我又係冇其他病徵,只係發冷發高燒不停循環,勁辛苦。
而炎指數超高,尿有白血球
...

佢話妳係腎炎?
妳睇邊位醫生?

別墅

wongngice 發表於 19-12-14 13:40
第二日就即刻去法國醫院睇泌尿科醫生,醫生聽完我講右邊腰痛,痾尿混濁,尿系黃色,發高燒,發冷之後,就 ...

我想問照泌尿系統CT會唔會有好唔舒服嘅感覺?我黎緊都係法國醫院照,有啲緊張

男爵府

sinman08 發表於 20-3-10 02:48
我想問照泌尿系統CT會唔會有好唔舒服嘅感覺?我黎緊都係法國醫院照,有啲緊張
...

如果唔須要打顯影劑,係冇唔舒服嘅感覺,只不過係係訓上嗰張床然後掃描,如果要打顯影劑就會全興興哋,都冇乜唔舒服嘅

首頁

尾頁

跳至