自由講場

跳至

首頁
12345...16

尾頁

子爵府

見到近年好多香港人都一窩蜂爭住移民台灣,或者經常去台灣, 我哋兩公婆,於是又跟住大隊去見識下, 由於十幾年冇去過台北, 今次係因為探親至過去, 以下嘅行程令我對台北有好深嘅印象, 因為今次係住喺家姐屋企,所以徹底體驗到香港人, 在台北嘅生活究竟係點, 首先講下台北消費, 食嘢基本上同香港價錢差唔多, 但係台北人均收入,係遠遠低於香港人好多, 以我哋尋晚食一餐飯為例, 七大一小已經食咗台幣7533,因為我對上一次到台北,已經係2001年, 我諗住台北應該變化會好大, 點知令我非常驚訝,原來台灣重係停留係20年前一樣,因為有大量電單車左穿右插, 令到交通非常混亂
(0 Bytes, 下載次數: 44)
(0 Bytes, 下載次數: 40)
(0 Bytes, 下載次數: 45)

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

你不post單據,還以為吹水,真是不平

水晶宮

畀面勳章

我都有家人在台灣。不過佢哋在新北。因為新北d樓比台北大和平。洗費其實真係不是特別平,但樓價就真係平。

象牙宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

西餐咁貴……

水晶宮

畀面勳章

樓主你講開收入,我親戚在台北開中醫鋪。收入先叫好d。佢成日話,香港人過到嚟。根本無人請得起。所以最好自己創業喎

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

自從社會事件後c6都有諗過移民台灣,但細想下真係難囉.....學樓主話齋,香港有咁既收入就有咁既消費或者可揀低消費,但台灣收入都唔高根本消費唔起,只有向低消費入手。

台灣一個國民都係搵萬零港幣,c6話同香港差好遠

子爵府

baby668 發表於 19-12-14 14:53
見到近年好多香港人都一窩蜂爭住移民台灣,或者經常去台灣, 我哋兩公婆,於是又一窩蜂跟住大隊去見識下, ...

呢間餐廳喺台灣嚟講,係屬於貴㗎喎
你試吓用呢個價錢喺香港,7大1小,可以食d咩先講啦

琥珀宮

回覆樓主:

人哋仲有台幣20蚊的吐司,台幣10蚊的豆漿,只係你去貴餐廳啫

ixxxc 吐司係台灣,台幣90左右可以吃到哦,香港係double

珍珠奶茶一般台幣30-90都可以飲到,香港呢double triple甚至有突

仲有你間偏貴餐廳8人台幣7千幾,為起都不過港幣2000,平均一個人港幣250左右,你依間食物質素係香港用依個價錢應該吃不到呢,分分鐘環境仲要好逼添

ericafong2    發表於 19-12-16 18:06
rainbowchuuu3    發表於 19-12-16 11:18
wcpcelia    發表於 19-12-16 10:23
bopomofo2405    發表於 19-12-14 20:10
annann246    發表於 19-12-14 17:28

大宅

回覆樓主:

我覺得你依張收據並不可以是平日他們的日常消費
可能用於節慶或者一個月一兩次嘅消費
以我所知他們平日日常生活並不會每一碟餸都食過一千

如果日常是這樣的消費他應該住在信義區所以估計他的收入也不會少的

ericafong2    發表於 19-12-16 18:07

伯爵府

CA321 發表於 19-12-14 15:16
我覺得你依張收據並不可以是平日他們的日常消費
可能用於節慶或者一個月一兩次嘅消費
以我所知他們平日日常 ...

係囉
我都有親人係台灣生活
佢地平時都唔會食得咁貴
係我地去探佢地時
就會去下呢D飯店

子爵府

回覆樓主:

一餐唔可以反映到啲乜

大宅

tansyneko 發表於 19-12-14 15:15
人哋仲有台幣20蚊的吐司,台幣10蚊的豆漿,只係你去貴餐廳啫

ixxxc 吐司係台灣,台幣90左右可以吃到哦,香 ...

樓主可能淨係去高消費或者不清楚香港的物價指數

看看平均香港的珍珠奶茶$30起 相等於台幣差不多$150

$150台幣應該可以吃一碗比較優質的牛肉麵

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

taiwoon 發表於 19-12-14 15:22
係囉
我都有親人係台灣生活
佢地平時都唔會食得咁貴

係囉~
平時若都食開呢d價錢,一定係富貴人家啦~

伯爵府

呢間餐廳我估正常台灣人都係節慶先食
係屬於貴價餐廳
我地次次去台北都食貴價餐廳
性價比好高
以呢個質素香港食起碼double有多,
只因為香港溫錢台灣駛好好
掉轉就消費不起
我朋友嫁咗台北,勁少返香港
因為每月搵一萬港紙咋
佢高學歷先搵到工
比香港搵少好多

wcpcelia    發表於 19-12-16 10:24

伯爵府

呢間餐廳我估正常台灣人都係節慶先食
係屬於貴價餐廳
我地次次去台北都食貴價餐廳
性價比好高
以呢個質素香港食起碼double有多,
只因為香港溫錢台灣駛好好
掉轉就消費不起
我朋友嫁咗台北,勁少返香港
因為每月搵一萬港紙咋
佢高學歷先搵到工
比香港搵少好多

大宅

taiwoon 發表於 19-12-14 15:22
係囉
我都有親人係台灣生活
佢地平時都唔會食得咁貴

他的收據清單內有 什麼松阪豬 什麼鴨胸 什麼和牛
估計大家也會想像到這些每碟份量不會很多
這些也是貴夾唔飽嘅食物清單 又怎會是他們平常的國民生活消費呢
這樣作比較 真的令人噴飯

子爵府

我曾經係台北住左一年工作。

我的同事在地人黎,佢地平時食一餐都好少過百台幣。當年係新北租左間套房8000台幣,有獨立廁所2百尺到。

子爵府

Taitaimui 發表於 19-12-14 15:31
我曾經係台北住左一年工作。

我的同事在地人黎,佢地平時食一餐都好少過百台幣。當年係新北租左間套房8000 ...

我台灣朋友同我同行業同年資,大概7萬台幣月薪。薪金係香港的50%,物價都大概係50%...但租房係30%左右,所以佢啲錢仲好洗過我。

男爵府

回覆樓主:

計返港幣2000唔夠又松阪豬又和牛又黑松露,咁都唔平,係香港8個人千幾蚊可以食到乜?去茶記一人一個餐食廉價豬扒都要400啦

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

baby668 發表於 19-12-14 14:53
見到近年好多香港人都一窩蜂爭住移民台灣,或者經常去台灣, 我哋兩公婆,於是又一窩蜂跟住大隊去見識下, ...

咁係你地食貴嘢啫
咩傷港人?
不要從別人的嘴裡去認識我

首頁
12345...16

尾頁

跳至