自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

小朋友K3!
學期頭揀小學交表,玩開癲開果班家長都揀某熱門小學,都近我嘅;我揀咗間唔算熱門,但超近我屋企嘅,兩間學校相差一個大街口,但5分鐘內都行得到!
佢地見我果朝唔一齊去交表,已好多說話,話點解我會堅持咁揀、點解揀間收硬、點解唔搏一搏..... 好煩!我一早已講明我係心儀果間!當個星期一嘅早餐.... 10點半先齊人,因為佢地排隊交表,排咗個幾鐘!佢地話早交表有「印象分」!我就食飽早餐先施施去我心儀果間交表!
到放榜,得我一個學校收咗!佢地個個都落空!又話我蠢,真心覺得我唔應該交果間....
算~ 我做嘢我揀嘅,我女讀得好唔好,我自己受,我都費事再辯解!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

自己鐘意就得啦,小朋友讀書又唔係同班亞太讀書。趁今次認清邊個先係真心好友,唔岩傾就岩啦,唔洗同佢地同校,少好多麻煩
我都係揀左間唔算最熱既小學,但我鐘意學校理念嘛,我仔讀左後又好岩佢,學校又幫到佢搵佢既專長,所以成日有機會去比賽拎獎。

珍珠宮

2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

最近,又因為我買校服買得多,又造就咗話題。
由K1到宜家K3,我前後共買咗,運動衫+裙,冬+夏,13套!
我認我係老土,校裙一定要及膝,冬運褲吊多過2吋都唔得!
校裙$90,我拎去放腳佢收我$75,咁我梗係買啦!
佢地又話我錢多無掟洗!
我話我接受唔到自己個女校服唔合規!佢地就話咁長好肉酸!又話唔係讀咩名校,普通邨校,洗乜咁守規!我只係覺得普得套校服就代表學校,唔想太醜!之後佢地又唻,將來小學點,年年買呀?你個女又唔係讀名校,又唔係band 1,讀XXX咋!
嘩... 心嬲到呢...
身教個女守規著好太校服都唔得!仲話我整到個女老老土土!
大家一齊去玩時,我女都會著短裙啦!

珍珠宮

回覆樓主:

以前我小朋友交表果陣都係咁,情況一樣。最後佢地都好成功大抽獎入晒同一間,但係成績全部都中下,得我小朋友係級十內。間中群組呻話競爭大,當初大家應該分散,唔洗內鬥。

伯爵府

baby_chu 發表於 19-12-14 22:48
最近,又因為我買校服買得多,又造就咗話題。
由K1到宜家K3,我前後共買咗,運動衫+裙,冬+夏,13套!
我認 ...

洗咩理人點講。錢係你嘅,你比得起,日日買一套都唔關佢地事。你入到自己心儀學校但佢地個個都落空,你應該暗啞底笑佢地啦。不自量力搞到自己依家攞嚟煩。讀咩學校都好,穿著整齊校服係尊重自己同學校。呢種家長嘅mentality教出嚟嘅小朋友係點就真係祝佢地好運。

水晶宮

回覆 baby_chu 的帖子

洗咩理班人咁多,係自己要同仔女交代又不是話同他們交代。

wcpcelia    發表於 19-12-16 11:46

子爵府

回覆樓主:

點解放腳75蚊咁費?
我20蚊咋喎。

珍珠宮

41009022009 發表於 19-12-14 23:14
點解放腳75蚊咁費?
我20蚊咋喎。

我呢邊要$50,差少少我都寧願買新褲

男爵府

41009022009 發表於 19-12-14 23:14
點解放腳75蚊咁費?
我20蚊咋喎。

我都覺得冇咩可能75 蛟

珍珠宮

點解放腳75蚊咁費?
我20蚊咋喎。

我唔知呀!我拎條裙去問,佢一睇就話$75,仲要擺低1星期,咁我見通告寫校裙$90,我梗係買啦!
舊校服,我捐番俾學校!

珍珠宮

mommyli 發表於 19-12-14 23:03
洗咩理人點講。錢係你嘅,你比得起,日日買一套都唔關佢地事。你入到自己心儀學校但佢地個個都落空,你應 ...

我自己細時都唔係讀咩名小名中,但我啊爸啊媽都睇校服睇得好緊!可能我由細到大,屋企都較著緊哩D規矩,所以我都係咁對我個女!
我自己覺得,外人點評價一間學校,第一個印象就係佢嘅學生嘅儀容,所以整齊校服真係好重要!

珍珠宮

mommyli 發表於 19-12-14 23:03
洗咩理人點講。錢係你嘅,你比得起,日日買一套都唔關佢地事。你入到自己心儀學校但佢地個個都落空,你應 ...

佢地宜家諗緊大抽獎點排囉!
其中一個呢,就話 1、1 都派唔到果間,派到我女果間都會讀,因為我女果間係佢第二心水!

子爵府

baby_chu 發表於 19-12-14 23:29
我唔知呀!我拎條裙去問,佢一睇就話$75,仲要擺低1星期,咁我見通告寫校裙$90,我梗係買啦!
舊校服,我 ...

咁你下次問清楚,75蚊放腳食水好深。我以前小朋友幼稚園校裙。放腳放埋夾位35蚊。師傅得閒最快夜晚有得拎。隔日就最好。

珍珠宮

小朋友能力讀邊間做媽咪好清楚, 唔係人話邊間就邊間。跟得上就好,跟唔上6年生活破壞埋親子感情。 你決定岩架。 佢地唔抵得你唔洗煩大抽獎姐。
校服果到。無乜必要同佢地講。 不過把口生係佢地到,呻下算啦。

瑪瑙宮

回覆樓主:

自己覺得呢間岩自己小朋友讀,又方便自己既小學就可,就算一齊同一間小學,大家上到小學都有新同學,亦有不同家長,唔需理會。

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

水晶宮

回覆樓主:

班家長咁煩,好彩你冇同佢哋揀埋同一間小學,幼稚園畢業唔使再來往,諗下都好彩

珍珠宮

回覆樓主:

哈哈~我都多口話你一句先, 真的好多校服, 不過我諗佢地講完就算嘅,因為又不是用佢地的錢。 只是覺得未必要買咁多套嘅,有這樣的想法都好正常嘅!

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 BK Milk勳章

baby_chu 發表於 19-12-14 22:32
小朋友K3!
學期頭揀小學交表,玩開癲開果班家長都揀某熱門小學,都近我嘅;我揀咗間唔算熱門,但超近我屋 ...
啱傾咪一齊傾,唔啱傾咪借 聾陳 對耳。

幼稚園已經咁在意,小學的家長講野,仲難聽都有。

珍珠宮

回覆樓主:

所以我好怕入學校WA group,就係唔想同啲家長social ,如果唔係而家要問功課我都想quit group

不過13套又多左少少,但可以free返出去就唔洗理人咁多

禁止訪問

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至