自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

fitfish 發表於 19-12-15 07:48
回覆 chekchek 的帖子

是正式港人定係大陸鄉音暴發户?

呢類人多數都大6落黎

有時一見bk帖,果個土豪a就知佢大6落黎,同呢個h太一類

侯爵府

環保接龍勳章

回覆樓主:

個人品格問題,
不過,香港人用包包真的零舍經貴,
一定要俾埋位佢坐先得。

禁止訪問

男爵府

onlam2005 發表於 19-12-15 18:51
個人品格問題,
不過,香港人用包包真的零舍經貴,
一定要俾埋位佢坐先得。

老實講就算唔係用名牌袋
我都接受唔到個袋,擺喺地下因為地下真係好污糟。
不過如果有人要坐最多咪將個袋擺大髀囉

不過我覺得樓主係曲線都話緊自己打哥爾夫球姐,大家咁高咁大。因為佢可以就咁講課外活動唔使專登強調是哥爾夫球,又要留意到人哋嘅H袋係乜嘢型號乜嘢款式,人哋講佢去滑雪有咁誇張反應,返自己轉頭喺個post度都話自己會去滑雪
即係其實佢覺得自己嘅呢款係同嗰個女人一樣都係打哥爾夫球同滑雪囉

只因為佢自己今日冇用H代覺得蝕咗掛
正所謂輸人唔輸陣

JD930    發表於 19-12-16 09:51

禁止訪問

珍珠宮

Joball 發表於 19-12-15 08:32
如果她不是用H
你D反應也未必會咁大

其實關用不用Hermes什麼事呢?

侯爵府

chekchek 發表於 19-12-15 01:25
今日去接阿仔打練習埸打golf. 去到得15 分鐘先放學。我同個女諗住坐下等,阿仔面前有張長櫈仔,坐左個阿太 ...

你去邊個場?

男爵府

IloveJJ 發表於 19-12-15 23:23
睇42樓回覆,都有同感。
其實無論用咩袋?學乜野?將啲野擺到周圍都係,令人無位坐,都係無品德表現啦! : ...

可能係bk用h係死罪

珍珠宮

chekchek 發表於 19-12-15 01:25
今日去接阿仔打練習埸打golf. 去到得15 分鐘先放學。我同個女諗住坐下等,阿仔面前有張長櫈仔,坐左個阿太 ...

假袋!因為佢低質

侯爵府

chekchek 發表於 19-12-15 01:26
跟住落堂個教練話下禮拜冇堂上,個女人大大聲話:係呀、我地去滑雪呀!
其實冇人問佢冇堂去邊.
滑雪咋!我 ...

其實樓主你都用H, 咪又係用公眾練習場

大宅

freshrose 發表於 19-12-15 23:47
其實樓主你都用H, 咪又係用公眾練習場

咁唔會攞去霸住個位唔俾人坐。你講得啱吖,用H 真係唔代表D咩野。而家D袋好多人都買得起或用得起,咪又係袋一個。
呢件事我提及佢用H 同埋練習埸係想具體形像化D寫一件幾典型既呢一類女人者。
我冇抬高或貶底H 用家,靚野我都鍾意睇,搵到錢都會買,亦都會用環保袋用個仔背囊去街。

大宅

liumeowjen 發表於 19-12-15 20:09
老實講就算唔係用名牌袋
我都接受唔到個袋,擺喺地下因為地下真係好污糟。
不過如果有人要坐最多咪將個袋 ...

你講得好好笑。輸人唔輸陣...早知大 叫唔使返學個日我坐私人飛機去旅行添啦⋯⋯我都想有,講下笑

我發呢個帖只係覺得我遇到D人有D銭個樣同行為真係不可一世咁好討厭. 其實我成曰慳家坐巴士食茶記亦唔代表我住劏房。
我只係客觀白描今日所遇,冇話想show 咩唔show 咩。
香港地大把有銭人,我亦見唔少,但今日唔知傾日事,做人低調D好. 去學校,學野,表演,小朋友講既係係真本事同能力,而唔係去炫富。我覺得滑雪,踢波、游水、打羽毛球、都係同運動而已,個仔咁啱鍾意打golf 而已。
我講明自己並唔係咩有錢人,普通窮中產所以唯有去公眾練習埸囉!

複式洋房

係一個人用物件霸椅吾比人坐的自私行為
呻完之後忘記佢 佢係小朋友反面教材

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Jessie688 發表於 19-12-15 01:19
呢d關乎個人修為,佢look down on you定look up to you,同你完全無關,有自信見識使理d無謂人點對自己?
...

Agree, 就算佢用咩袋我都未必識,我都係當佢係普通阿太一個,周圍都有冇禮貌的人/EQ低的人/傻人,嬲得幾多,最緊要自己底氣夠,佢睇唔睇得起你,大家咪又係同一個場合出現,大家都係平等

子爵府

samxbo 發表於 19-12-15 15:01
可能係返屋企玩switch 隻滑雪game呢~呢個世界一樣米養百樣人,最緊要自己有教養,懂謙卑就得
...

男爵府

chekchek 發表於 19-12-16 00:41
你講得好好笑。輸人唔輸陣...早知大 叫唔使返學個日我坐私人飛機去旅行添啦⋯⋯我都想有,講下笑
...

你用一個袋去judge 人,你好笑d

珍珠宮

Moonlight819 發表於 19-12-15 23:27

如果唔是用Hermes Kelly, 反應可能吾會咁大!

其實無品的人,真是唔少,尤其現在香港,何需咁勞氣,可能影響埋仔囡情绪。

水晶宮

回覆 chekchek 的帖子

其實不關個手袋事,人品問題,家庭教育問題。
有啲人有少少錢就看不起人,懶巴閉咁。真正有錢有教養那批人其實好多都隨和同nice.我之前做某些比賽工作人員,好多住豪宅區住house的人,有晒司機工人跟出跟入,人地穿得好樸素,但開口說英文好優雅,句句有晒禮貌,令人很舒服。

反而半桶水暴發戶或內地口音教育水平低那批(自以為是好有錢那些)行為先討厭。

自己教好自己小朋友,人品行先。管不到其他人咁多。

公爵府

Moonlight819 發表於 19-12-15 23:27

係囉
不用H
頂多覺佢冇品
Jip 完算數
不會開post 鬧
人地閒談話滑雪又有乜問题
我夠同老師講,Christmas 去旅行唔上堂la
我又好大問題
唔通話唔上堂唔講得原因咩

禁止訪問

首頁

尾頁