嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

邊到有得買BB食既芝士,我係啲超市只係見到12個月以上食用
求指教

男爵府

開心吸收勳章

一田、Aeon 有韓國芝士,6-18m 可以食

複式洋房

janede1314 發表於 19-12-16 13:45
一田、Aeon 有韓國芝士,6-18m 可以食

Thx

回覆 Sinmasinma 的帖子

Hi Sinmasinma , 芝士含有豐富蛋白質和鈣質,好適合俾BB做小食,BB芝士主要係鈉質上作出調整,媽媽購買時比較下營養標籤,選擇獨立包裝低鈉芝士(以100克計算不多於600毫克)係首選呀! 未試過食物記得由少量試起,連續食3日,觀察返有冇過敏反應呀。BB食到兩餐固體嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

大宅

Sinmasinma 發表於 19-12-15 20:07
邊到有得買BB食既芝士,我係啲超市只係見到12個月以上食用
求指教

六個月健康院已經叫我買芝士比BB

複式洋房

Cindy曾 發表於 20-1-5 23:23
六個月健康院已經叫我買芝士比BB

我仲未買到芝士(emoji)‍♀️
Sinmasinma 發表於 20-1-6 10:25
我仲未買到芝士(emoji)‍♀️
BB芝士和大人芝士最大分別係鈉質含量, 媽媽可以揀返超市內的獨立包裝低鈉芝士(以100克計算不多於600毫克),一片分1/4或1/2 俾BB都Ok

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

複式洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-7 17:43
BB芝士和大人芝士最大分別係鈉質含量, 媽媽可以揀返超市內的獨立包裝低鈉芝士(以100克計算不多於600毫克) ...

買到喇!韓國芝士 ,今日試食三份一 !食得好好
Sinmasinma 發表於 20-1-7 23:55
買到喇!韓國芝士 ,今日試食三份一 !食得好好

BB鍾意食好好呀 除左芝士,乳酪、加鈣豆奶都含有豐富蛋白質和鈣質,好適合做上/下小食(食固前2小時)!

大宅

認識瑞士牛牛第一回

其實所謂bb芝士都唔係最合適bb食
Chadder cheese,Parmesan,mozzarella ⋯⋯都好易買,又岩食
買切一舊舊個種。呢d先係真芝士

首頁

尾頁

跳至