時政擂台

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

中學生真係未有足夠的智慧同分析去理解政治,往往都係受朋友耳濡目染就去盲衝

家長真係要好好教導自己的子女,免成為炮灰

禁止訪問

禁止訪問

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

John1963 發表於 19-12-16 08:58
【李八方online】藍絲瘋傳細仔衝擊立法會 毛孟靜直言「得啖笑」
https://hk.news.appledaily.com/local/rea ...

報應好快到! 正巫婆

放下自在

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

甘本就係玩心理,去到中學生嘅年紀佢地多數只會聽朋友講、朋友做咩又跟住做,屋企只係酒店,依班可憐蟲連基本嘅尊師重道都唔識,所以班文宣越出得多 post 一轉十十轉百好快就會 spread 到無限大,加上班 PK 議員又話「依個案底令到人生更精彩」,個個都膽生毛去衝,依班傻仔就做晒棋子
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

John1963 發表於 19-12-16 09:51
可能很多網友會失望,2047 後 ”一國一制” 的機會很渺茫。

”一國一制”,遙遙無期.....

其實立左23條已經差好遠! 真心頂唔住漢奸攪事!

John1963    發表於 19-12-16 12:36
放下自在

子爵府

小菜豆 發表於 19-12-16 08:23
正常中學生應該享受學習嘅快樂,識朋友,玩,讀書裝備自己,最多追下K-Pop,把口唔應該不分是非咁亂噏政治:i ...

同意

子爵府

apgbs 發表於 19-12-16 08:28
我原本都想上前同佢講,
如果佢覺得黑衣人行為冇問題,
我請佢星期六日一齊去一次美心飲茶,

同佢地講係浪費氣力,依假好多學生覺得自己好勁好有見識,佢地覺得我地係港豬

子爵府

回覆樓主:

中學生心智未成熟,只有跟風,佢地戴住個口罩就覺型到不得了。而响街上見成年戴黑色口罩就感覺自己係英雄,自我感覺良好。好嘔心。

大宅

John1963 發表於 19-12-16 08:58
【李八方online】藍絲瘋傳細仔衝擊立法會 毛孟靜直言「得啖笑」
https://hk.news.appledaily.com/local/rea ...

呢個女人賤中之賤,自己兩個仔咪好好保護好識教囉,梗唔會比佢衝擊立法會做呢d犯法乞衣既事啦,但人地既仔女就推佢地出去做盡傷天害理殺人放火既事,佢兩個賤種仔咪外國享受舒適民主既生活囉。

子爵府

回覆樓主:

呢場"運動",開始見連高小生都影響到,通常都係黃家長嘅兒女,數量唔多但都不應忽視,睇住佢地年頭都仲係乖乖地講呈分講選中學,放完暑假返來好多傻左咁係度唱港獨歌,叫d自己都唔識解嘅口號,無心機呈分試,睇到真係好心痛。。。

禁止訪問

大宅

回覆 SUMSUMMAME 的帖子

尋晚我在旺角10點佢然見到一班中學生以為自己好型粗口滿天飛罵警察。我覺得最可恥係泛民將政治帶到學生身上,而且極度洗腦的文宣。有學生屋企掛住的文宣卡:破壞閘機只是死物,我支你持民主,你們可以打我了。看的不是韓劇,而是立場新聞,口裏說想陪同學上前線,因為她覺得做後勤救唔到香港。暑假時去示威去到好夜先返家,又去玩塞機場。
尋晚旺角暴亂果班勇武好細個,係中學生,而且新手,但你可以見到佢地好暴戾

大宅

回覆 ren 的帖子

而且開始動武,小息時問人地咩顏色,藍色的會比人打

禁止訪問

珍珠宮

佢哋鋪天蓋地式洗腦真係好強勁,真係好多年青人抵擋吾住。我朋友囝囝讀緊法律,又經常去教堂,原來個教堂係接應班暴徒,佢原本都好有自己思考,認為班 暴徒吾啱,但由於佢身處環境,漸漸被洗腦,我朋友話睇住佢由原本理性,有分柝能力,有自己立場,慢慢接受暴徒行為,最後認同班暴徒。
睇見佢咁,我十分擔心我仔,又無能力送佢走,都吾知點算。

子爵府

Cmeneko1201 發表於 19-12-16 12:14
回覆 ren 的帖子

我怕這風氣會越來越越嚴重,咁我地嘅下一代就冇得救

複式洋房

apgbs 發表於 19-12-16 08:17
啲文宣洗腦真係好勁,尋日出門口,
等lift有一個女中學生,
一路等一路話警察咁都有得加人工佢真係好嬲:sweati ...

其實今次加人工有好大一部分原因係10年前加人工嘅時候,漏左警察其中一個等級ge人。加薪政府10年先回顧一次10年前佢地都唔知幾多歲

子爵府

Cmeneko1201 發表於 19-12-16 12:14
回覆 ren 的帖子

咁學校點處理?
好在我小朋友學校藍佔多數

大宅

ibe 發表於 19-12-16 08:45
係喇,中學生好單純,如果家長無自己教好,佢地好易受其他人影響,覺得人地講就啱,父母係錯。
不過唔排除 ...

尋晚旺角見到阿媽同兩個女一齊罵警察

首頁

尾頁

跳至