0-6個月

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

回覆 winterjasmine 的帖子

Hi winterjasmine, 如果已經排除左BB有唔舒服,或者生理上需要,例如: 肚餓、濕片、疲倦、太冷/熱,正如JM分享肚風係最常見令BB瞓得唔好原因,食奶前用飛機抱/按摩肚仔/掃一陣風/BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),刺激腸道蠕動和放屁。媽媽聲音和氣味會令BB多D安全感,肌膚接觸有按撫BB情緒作用,如果 BB喊唔停, 將BB耳仔貼近媽媽頸部輕聲唱下兒歌,溫柔地撫摸佢肚仔, 將BB輕輕地前後擺動/掃背, 睇下有冇幫助。媽媽有冇同BB按摩肚仔習慣? 清楚按摩肚仔方法嗎?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

winterjasmine 發表於 19-12-24 12:05
我平時冇幫bb按肚仔嘅習慣,請問係點做?
媽媽係BB食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向幫佢按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到10-15分鐘,未必按1-2次就馬上有效果,勤D做可以減少BB肚風添。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

禁止訪問

禁止訪問

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至