夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

洋房

Yusum 發表於 19-12-17 22:58
我睇到你一字一語出發點全部都顧及咗仔女同老公先,咁你自己呢?你寧願自己唔開心都希望屋企所有人快樂! ...

可能有一種人,佢地既存在價值,係要靠不停燃燒自己,才可以維持落去。外人可能會替佢地辛苦或不值,但子非焉知魚之樂?

我會努力學習,對我的老公,不要計較。我已經只當佢係我老細好耐了。。。可能我心裡仲對佢有一絲丈夫的感覺,所以又墮入煩惱的深淵中了

洋房

fitfit貓 發表於 19-12-17 23:16
樓主,明白佢傷透了你,以你現時嘅感情狀況,若果身边有另一個出現,悟理對你真心定假意,你都會飛撲埋去, ...

唔怕坦白講,我身邊都有呢種人出現。不過我實在太清楚,一個45嵗既女人帶住3個仔女,係唔應幻想有第2春既。嬉戲下,easy come easy go, 都仲可以。做人世?只怕到時對方另有所圖了。。。

所以,我從來唔幻想會再婚,而且我亦接受唔到要3個仔女認另外一個男人做老豆。。。

大宅

dizzy00 發表於 19-12-17 23:40
多謝你,你講到我好偉大

雖然我既快樂真的完全來自仔女,但我真的好滿足。好多時,雖然明知 ...

咁我希望你能夠像一支爉燭,點火的一刻開始,一直燃燒到最後人生都是在發光發亮的!
仔女是你最大嘅動力,就以他們為快樂目標吧!
你要當一個快樂嘅人,你的小朋友才會學著你一樣當快樂的人!
你要做一個牽著人走向快樂嘅人,不要被其他人牽著你的快樂來走!
加油!你可以幸福快樂生活的!

洋房

回覆樓主:

多謝你!收到晒!我會努力加油。

無嘢可以打倒我

大宅

請問點解你要生3個?
如果老公對仔女有感情,試下傾下為仔女將來,留番間屋,去律師樓簽定將來歸仔女!
你地離婚,你老公搵錢能力高,佢肯定要比贍養費你,你現在唔捨得係財產,仔女,肯定要取捨,為你自己將來人生,值唔值得委屈自己.
你同佢傾下分配,你想佢放生你時,可能你老公都想你放生佢!
樓主加油!

大宅

I just want to say.....

Dont worry, be happy!!!!

Life is short, look forward!!!

男爵府

現在不是離婚好時機
仔女同爸爸關係好,如你提出離婚,仔女仲細,會覺得你唔岩,可能嬲左你

你開始同小朋友講下你既不快樂,講下夫妻關係,慢慢滲,等佢地慢慢接受夫妻分離

10歲,7歲都會明明地的

男爵府

BK Milk勳章

dizzy00 發表於 19-12-17 22:36
維持現狀,喺計算上,係最好既解決方法。。。基本上我同我老公都有百份百既人身自由,大家都唔理對方在外 ...

如果我係你,我會開始轉移資產。
你咁嘅情況,老公外面有女人係正常事,點知幾時佢要求離婚?
再者,就算冇離婚,佢死咗,你們嘅資產一樣要分俾其他女人,只要個女人証明到同你老公係戀人,你都好危。

我就會先轉移資產,兩年後離婚,同仔女生活。
又放假!!!

男爵府

回覆 dizzy00 的帖子

既然離婚後仍同住一屋嘅話,我就唔離。不過正如其他JM所講要好好愛自己,打扮下,令自己過得開心。同時要資產轉移,盡量保障屬於你同仔女嘅財產。
叫佢每月月出糧比你,當你打佢工。叫佢比家用應付屋企嘅開支同埋小朋友嘅開支。

四個物業係你地兩個名下定只係佢一個?如果兩個名下就唔太擔心,但只佢一個名就要想辦法。

你唔離婚,但難保佢唔離婚,所以要計劃嘅係你自己點樣可以令錢到手,保障你地四個嘅日後生活。

最重要係善待自己,愛自己丫。

瑪瑙宮

其實佢都可能想離, 只係為左仔女唔離住, 到佢地各有家室, 佢都可能攬緊其他女人當你死. 到時你都係獨對空房自飲泣. 你唔急住離咪等仔女大 d 先諗.

洋房

回覆樓主:

其實我老公好信任我既能力,雖然樓係佢既名,但基本上所有錢同投資,都係我控制。

大家帶出另一個問題:佢提出離婚。
呢樣野,以我認識廿多年既佢,機會好細。

因為攪離婚係好麻煩,佢唔會想理。
而且佢係好無情同絕既人,呢種人係唔會去愛同付出感情。咁當然,如果碰到個存心坐正既女人,就真係要睇我老公自己衡量值唔值得了。佢既代價係3個好乖既仔女,仲有公司既正常運作,同佢既財產。。。

我相信佢好識計呢條數

大宅

dizzy00 發表於 19-12-17 20:31
我估45,老公50,26年前拍拖,有3個仔女,10,7,5嵗
我地初認識時好窮,由負數開始,一齊努力,現在略有成 ...

聽你咁講肉體上已經出咗軌對不對?

伯爵府

回覆樓主:

你咁嘅情況我唔支持你離婚, 雖然婚姻輔導冇用,但你可以自己一個去見心理醫生開解下你自己可能有用

珍珠宮

2018父親節勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

名乎其實的怨偶....維持現狀對你生活係最大保障,物質上都無缺...惟欠一家應有的愛和尊重

大宅

little_chamo 發表於 19-12-18 04:14
如果我係你,我會開始轉移資產。
你咁嘅情況,老公外面有女人係正常事,點知幾時佢要求離婚?
再者,就算 ...

要個C6立平安紙比左d財產先

瑪瑙宮

dizzy00 發表於 19-12-18 14:51
其實我老公好信任我既能力,雖然樓係佢既名,但基本上所有錢同投資,都係我控制。

大家帶出另一個問題:佢 ...

攪離婚唔係好麻煩架咋, 到小朋友過 18 歲就無撫養權問題. 總之佢而家無話離, 唔等如將來唔會. 而家對住你都督眼督鼻, 佢都係因為小朋友細唔郁姐, 同你都有利用價值, 你好好為將來鋪下路先囉.

翡翠宮

回覆樓主:

正正經經揾個有經驗既離婚律師問啦
上論壇問作用不大

洋房

Nancy20090615 發表於 19-12-18 16:46
攪離婚唔係好麻煩架咋, 到小朋友過 18 歲就無撫養權問題. 總之佢而家無話離, 唔等如將來唔會. 而家對住 ...

其實你講得好啱,我的將來應該係點?
而家小朋友仲細,我每一日都好清楚自己要做乜。但15年後,我60,小朋友又大晒,同老公既關係又差,咁我應要點過生活?

到時無論離婚與否,我都係過一樣的孤獨生活。。。老來伴呢樣嘢,應唔會出現係我未來的生活。。

而我亦係唔需要太多錢就可以過日子既人。

但係未來其實有太多未知數,往往都係計算之外。。。太早擔心都無意思。。。

諗唔到太多,亦計唔到咁遠,到時先再打算了

珍珠宮

dizzy00 發表於 19-12-17 20:34
想請問大家,咁既情況下,係咪應該維持現狀就算?離婚我只是得啖氣,除此之外,我無任何好處。但我好抑鬱, ...

如果我同我前夫有咁0既條件,我就唔離婚。
換句話說,如果我前夫有你老公咁0既搵錢能力,我就唔會離婚。直情係我理想的婚姻生活。
Love is when the other person’s happiness is more important than your own  ~ H. Jackson Brown

侯爵府

dizzy00 發表於 19-12-17 20:31
我估45,老公50,26年前拍拖,有3個仔女,10,7,5嵗
我地初認識時好窮,由負數開始,一齊努力,現在略有成 ...

你c6 比唔到愛你 但比到樓同錢你, 起碼你工作 都係黎自佢, 但我果個, 比不到愛, 也比不到錢同樓, 只比到粗口, 連瞓 都唔同我瞓, 只顧打機, 咁我又點呢? 唔係為了小朋友, 我何須等呢?

首頁

尾頁

跳至