論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

男爵府

剛請全新未有工作經驗的印尼工人!中英也不懂!有咩方法能解決簡單溝通問題?謝謝

別墅

anlywan 發表於 19-12-17 21:45
剛請全新未有工作經驗的印尼工人!中英也不懂!有咩方法能解決簡單溝通問題?謝謝
...

我都即將會請第一次黎香港既印印,請時睇錄影係識講中文既,不過唔知係咪背書咁背番黎...我都有啲擔心...

複式洋房

回覆 kitimania 的帖子

我AGENT 當時好老實已同我講,未來過香港的, 一定唔會識講, 叫我要有心理準備, 但姐姐好處是比較單純。

大宅

咁我比較好彩啦,我姐姐in個時識廣東話比較好,但黎到就差d,但都算識得多,都係未黎過香港

子爵府

我反而想知點解會請中英都唔識又未黎過香港既工人架???

別墅

...

Google translate 幫到你

珊瑚宮

未來過香港識廣東話?

除非在馬拉廣東話家庭做過
玩具萬歲!

大宅

fitfish 發表於 19-12-18 20:08
未來過香港識廣東話?

除非在馬拉廣東話家庭做過

佢只係印尼做過,我問佢點解會識,佢話有跟朋友學,同學校有教

男爵府

中英都唔識仲要冇工作經驗...? 點解樓主做啲咁既善事...

你可以去書局 / HKTx 搵「菲印傭家事天書」有1,2集,應該可以幫到少少...

珊瑚宮

Joanne71 發表於 19-12-18 21:36
佢只係印尼做過,我問佢點解會識,佢話有跟朋友學,同學校有教
有機會以前在香港做過但扮未出過國 小心古惑
玩具萬歲!

大宅

Google translate
工人學校有本書有圖有中文字
半年左右就會好d

男爵府

2024年龍年勳章

我之前請過一個沒有嚟過香港工作嘅印姐,佢只係識得嗰幾句中文,全部要用google translate, 好煩!並且做左兩個月開始變差,後來比我炒左!

男爵府

karen1404 發表於 19-12-18 18:38
Google translate 幫到你

唔準的!我教佢清潔!我做一次佢跟住!反而2次就跟到8成!3星期左右清潔不用我怎操心!是溝通唔到難交代佢!所以買餸等暫時由我做!到家指住教佢做!全新溝通雖問題!但佢態度很好、有心做也好有禮貌!所以想找可翻譯好些嘢同佢溝通少少!

男爵府

honeybid2 發表於 19-12-18 23:08
中英都唔識仲要冇工作經驗...? 點解樓主做啲咁既善事...

你可以去書局 / HKTx 搵「菲印傭家事天書」有1,2 ...

我第一個工人印也咩都唔識請了做了8年!後來串了!自己唔續!換了本地斷約的!做唔够一個月話唔做!教咩都唔聽照自已個套!我最緊清潔!可惜佢好球其!把心一横要個全新!溝通唔到幾碼聽我講!第一手應照我做!真希望俾咁多心機教佢!佢真用心在度做!都博下咋!因為我主要清潔!吃不太着重!我可以抽到時間煮!如唔得就出街吃!

男爵府

kitimania 發表於 19-12-17 23:02
我都即將會請第一次黎香港既印印,請時睇錄影係識講中文既,不過唔知係咪背書咁背番黎...我都有啲擔心...
...

Interview是背書的!真全新一定不會廣東話!一定溝通不到!如照顧小孩就真不易攪!我主要清潔及煮2餐!暫只能攪好清潔!要預半年!佢慢慢摸熟了!我相信不溝通也知做咩

複式洋房

...

我家印傭中文半桶水,英文仲差,我地唯有一句句子夾雜中文英文,加埋指手劃腳都溝通到。但好多時一係要花好多時間去了解佢講咩,一係就靠估應酬下佢算⋯

大宅

回覆樓主:

我問過親戚的一位印傭姐姐,佢話新來港印傭係果邊要先學3個月廣東話,佢本人黎左香港3個月後就已經識聽識講,但當然呢個要睇本人性格同有無心去學啦,畢竟印傭比起菲傭更願意學其他語言,所以我覺得樓主你一定要比時間個新姐姐去學習,祝樓主好運

男爵府

Nagomi 發表於 19-12-26 08:29
我問過親戚的一位印傭姐姐,佢話新來港印傭係果邊要先學3個月廣東話,佢本人黎左香港3個月後就已經識聽識講 ...

會的!暫時除了溝通不到㒪古大家務還可以!只是好嘴饞!一日三餐外要食很多餅干!奶及零食!我不會再提供無限三餐外給她啦!免她成習慣!喜歡吃就叫我買根本不看價錢!我叫佢自己學懂省!出糧還了錢及寄家人!自己剩幾多要就住用!食零食也要看價!唔好喜歡就幾十元一包都買!

首頁

尾頁

跳至