自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

回覆樓主:

可能唔係得你仔冇收到聖誕卡呢, 佢地圍內fd果班中意送比邊個咪送, 唔洗太在意

大宅

tingho 發表於 19-12-17 23:50
我囡有個男仔同學又係比排家長排擠

有個家長派糖

咁好mean

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

王國教室勳章

Happybabyhbb 發表於 19-12-18 00:39
將心比己... 如果你小朋友係特別乖,但比特別頑皮嘅小朋友整到,你就明白人地家長都係出於保護愛錫自己小 ...

我明白你我細女試過俾同學打得好嚴重,我無嬲對方,覺得大家都係k2,但我都心痛㗎,我女好乖㗎,點知對方家長反而話小朋友打人係正常,我女自己唔還手。之後佢個仔又有咁對其他小朋友,越來越嚴重,好多家長boycott 佢哋,個媽媽喊曬話人蝦佢哋,仲捉住我呻,話我女咁嚴重我都無嬲佢,點解其他家長要咁對佢呢啲人真係

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我仔幼稚園時都推過同學落地... 個同學仔嚇到唔敢返學... 好彩對方家長覺得呢D事好平常, 我仔道歉後, 老師仲要我仔要照顧個同學仔(佢係超細B, 比較論盡), 最後佢地個兩年成為好朋友, 升小學都仲有見面... 其實一件事, 總有好/唔好兩面... 當然對方家長理解, 先大家都可以有得著...

珍珠宮

回覆樓主:

無好為無關事嘅人傷心,唔係你會好唔得閒

伯爵府

Ashleycorina 發表於 19-12-18 08:30
我明白你我細女試過俾同學打得好嚴重,我無嬲對方,覺得大家都係k2,但我都心痛㗎,我女好乖㗎,點 ...

認同,小朋友係要教。打人係正常呢啲係歪理。
我囡係好動嗰類小朋友,但未試過郁手打其他人。
好好彩我兩個囡幼稚園啲小朋友都好有家教,無試過呢啲事情。

不過送聖誕咭呢啲係小事,未至於排擠咁嚴重,可能樓主小朋友無同其他小朋友玩開,聖誕咭唔係全班都送晒。有些家長friend啲會約出嚟玩,佢哋小朋友比較熟絡係正常嘅。

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幼稚園d家長係咁
無謂上心...hi bye就算

水晶宮

回覆樓主:

送聖誕咭係同學/家長自發去送,通常都係同小朋友fd果d或相熟家長平時有約出來玩就會送囉,好正常。你仔喺班有冇朋友? 你自己都冇當家長係朋友,只係hi-bye關係,你或你小朋友又有冇主同咭送小禮物俾其他同學/家長? 如果你地乜都冇做,都冇理由期望其他人要做。

水晶宮

irisw 發表於 19-12-17 23:16
阿仔K2,之前喺學校發生咗次推撞事件。個仔係有錯都已經道歉咗。阿仔平時都乖嘅,係嗰次手多咗整到同學。
之 ...

好多小朋友要放夾萬架,不用上心,我自己唔會同家長熟,就算熟就一個,費事圍埋聽講是非

男爵府

回覆樓主:

下年升班,又轉人,又從新洗牌

男爵府

LinglingA 發表於 19-12-18 00:10
唔止一單ga,之後過左冇耐,有一日,我仔又打到佢個女,佢個女返到屋企同佢投訴,之後佢就日日問個囡我個 ...

咁嚴重

公爵府

MommyPanel勳章 2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回

Ashleycorina 發表於 19-12-18 08:30
我明白你我細女試過俾同學打得好嚴重,我無嬲對方,覺得大家都係k2,但我都心痛㗎,我女好乖㗎,點 ...
我女都係K2時俾個男同學係後面推佢打佢(無受傷),我WTSAPP個家長講,佢話佢仔只係想玩,我話我女唔想咁樣玩,我都覺得危險!之後個男仔仲間中有咁整我女,我到K3時我同學校反映左,要佢地留意返我都無嬲果個家長,但我對佢好冷淡囉,佢都係WM,平時好少會見到..........

水晶宮

sukihazuki 發表於 19-12-18 00:02
同一班總有幾個唔埋堆,所以冇必要為左本來就唔熟既人影響情緒。主要教好仔仔行為,教佢點同同學相處。我囡 ...

性格問題,我都無埋堆,放假有時會喺屋人附近撞到一班家長+同學仔一齊玩,真心覺得自己無時間同佢地social, 我返娘家探阿爸阿媽好過

sukihazuki    發表於 19-12-18 10:50

大宅

irisw 發表於 19-12-17 23:16
阿仔K2,之前喺學校發生咗次推撞事件。個仔係有錯都已經道歉咗。阿仔平時都乖嘅,係嗰次手多咗整到同學。
之 ...

都係家長啫,又唔係一定要做朋友。

反而同老師多點溝通,睇吓小朋友嘅學校生活仲好啦。

伯爵府

回覆 irisw 的帖子

樓主應主動寫卡俾全班同學。話晒你仔之前,已郁過手。咁人地對你地,既印象幸定唔多好架啦!

你只在意人地點睇,但自己又唔先付出,想人際關係好,都幾難。

水晶宮

hi bye 就ok
唔洗深交,

教好仔仔就夠,
人地把咀你控制唔到,.

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實少接觸唔係壞事呀

珍珠宮

lojo11 發表於 19-12-18 08:37
我仔幼稚園時都推過同學落地... 個同學仔嚇到唔敢返學... 好彩對方家長覺得呢D事好平常, 我仔道歉後, 老師 ...

學校老師處理得好好

翡翠宮

irisw 發表於 19-12-17 23:27
我淨係諗點解會有啲咁嘅家長,將心比己,我都唔會歧視特別曳嘅小朋友,始終小朋友仲細。真係未見識過啲家長 ...

我唔覺得係咁喎

首頁

尾頁

跳至