少年成長

跳至

首頁

尾頁

男爵府

畀面勳章

我大果個姨甥都係中二,而家放假就係度打機,夜夜都唔訓,佢呀媽又唔理,好彩有個工人姐姐睇住,而家我同姐姐唔想佢成日打機,而家咁既情況又唔知有咩活動俾佢,網上功課要2月3日先有得做

珍珠宮

szehei 發表於 19-12-21 10:17
多謝你鼓勵,但係見佢日日打機,無聊聊過生活,唔讀書,考試唔溫習,功課成日做唔齊,唔係就遲到,真的很 ...

如果可以,試下搵啲遊戲一起玩,

子爵府

中一至中三都好反叛, 我仔都係咁, 我話比佢聽我嘅底線, 成績要求, 佢平時我唔理佢, 佢過我底線就我發癲

過左中三就好好多, 都係打機但係個人無咁反叛, 好似生性左

侯爵府

回覆樓主:

我囡都中二,我都好怕停課,日日見佢機不離手好火滾,最慘我又停工,如果我唔停工,我有藉口鎖佢機(因慣性我返工會鎖佢smart phone), 而家成日做常哦,提佢好停機喇,眼要休息,好傷眼,你改睇電視都好啲,有時大家都好傷感情。

但有一樣野,到而家都仍然保持到親密關係,因我仍然每晚瞓睡前去囡房陪囡一齊睇書,大家傾下計,你會發覺其實佢仍然好bb, 好需要大人嘅愛,佢會日間魔鬼身份,變返原本天使嘅純真,所以,我嘅殺手鐧係,我嬲你今晚唔陪你瞓,佢就會驚。

禁止訪問

回覆樓主:

大宅

szehei 發表於 19-12-17 23:52
好心淡⋯⋯頭先個仔打機我只係問左一句點解星期一到五都打機,發脾氣掟嘢,爸爸出嚟話佢要控制情緒,佢連爸 ...

同是天涯淪落人,我仔仲要日夜顛倒,除左打機丶YouTube,kindle,看動漫,沒有其他野做了(emoji)(emoji)

伯爵府

2018父親節勳章 2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 醒目開學勳章

好心淡⋯⋯頭先個仔打機我只係問左一句點解星期一到五都打機,發脾氣掟嘢,爸爸出嚟話佢要控制情緒,佢連爸 ...

只記住用鐵尺打佢係籍口,雞蛋挑骨頭。
又或者妳打過佢一次,打得太少所以記住咗,如果打多 D 一定唔會咁記得
我 D 小朋友細個都有比我打 , 但大個唔記得咗

大宅

你要比d目標佢呀,雖然我未有小朋友呀。但我中學個陣好多課外活動。我都鐘意打機,但我平時好多活動嫁,又同D friends 出街。

其實,都係因為佢無野做先沉迷打機。
佢有無鐘意d咩活動?打波?童軍?游水?唱歌?畫畫?跳舞?脾氣唔好就捉佢去做運動,柔道,打rugby, 等等。

同學校既老師傾下,佢地應該了解你仔仔係點既人,從佢既優點鼓勵佢去參加一d活動,有時老師既鼓勵,幫助都幾大,有d學生都肯聽老師既建議。

禁止訪問

畀面勳章

男爵府

CMMANDY 發表於 19-12-20 23:03
時代進步, 電話就係一個人與人之間的溝通方法, 大家邊個用智能手機, 係可以克制的呢? 無朋友玩we chat , w ...

都好想似你有咁諗法

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

咁記仇嘅,我個仔成日俾我鬧都仲笑笑口......我開始懷疑我個仔係傻.....

大宅

我仔都成日打機,輸左就發脾氣

禁止訪問

別墅

Chikane123 發表於 20-3-30 16:02
咁記仇嘅,我個仔成日俾我鬧都仲笑笑口......我開始懷疑我個仔係傻.....

我覺得係你個仔愛你,明白你爲佢好, 所以仲笑笑口, 你細個教得好。
其實畀人打點會唔記得丫,試下而家出街畀人星一巴,大部分仔女只係因為想維持良好關係, 或者明白你為佢好,所以唔提啫

大宅

回覆 hyhyhy 的帖子

記得還記得, 但就不是個個小朋友都會因此懷恨在心,. 如果小朋友明白你目的係為佢好/做了錯事而合理受罰, 而不是因為憎佢, 應該不會咁

複式洋房

回覆 szehei 的帖子

me too打機大過天,脾氣差到好似想殺人咁

複式洋房

小朋友既說話唔好當真,你同佢計住計到,自己心碎到死,佢都唔會明~

首頁

尾頁

跳至