3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

洋房

各位媽媽們, 請問你地點教小朋友數學呢? 由幾歲開始教數學, 加減數?
係咪要去學珠心算, 奧數?

珊瑚宮

2020勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

跟學校教咋, 冇出去學數

複式洋房

2020勳章

gloriamanhk 發表於 19-12-18 15:00
各位媽媽們, 請問你地點教小朋友數學呢? 由幾歲開始教數學, 加減數?
...

升左小學,睇下小朋友有冇興趣先啦,冇興趣迫佢學會好慘,搞到冇哂自信,隨時返學啲數都唔肯計!

洋房

健康傻蛋 發表於 19-12-18 19:49
升左小學,睇下小朋友有冇興趣先啦,冇興趣迫佢學會好慘,搞到冇哂自信,隨時返學啲數都唔肯計!
...

我都覺得要引導佢學習先會產生興趣

所以我就係想唔係好逼佢,用輕鬆方式教小朋友數學,畢竟社會越來越吹捧STEM。

洋房

唔洗想到咁長遠住(?) 你咁問應該細路唔大。

洋房

我見有啲珠心算同奧數班, 3-4歲就開始學架啦.
所以我唔知係咪真係咁快要帶佢地去學呢?
如果唔學, 我又怕佢遲下去考學校會輸蝕.

洋房

2020勳章

我自己就寧願想個小朋友搵d象棋班報下,等佢邏輯清晰d先。之前暑假我俾小朋友係觀塘嗰邊學象棋(不過11月停課嗰排停左,遲d會上返堂),當時佢只係認到邊隻字打邊隻字,d棋擺邊度都完全唔知,過左個暑假已經可以知規則,之前同公公食飯無咩特別話題,點知而家佢地會一齊捉,有時仲會問住我幾時再去見公公

洋房

學下都好既,一係試下從生活入手教佢lo
如果你諗住要考TOP 名校O個D, 就要train up 架啦.

洋房

juri1225 發表於 19-12-24 03:07
我自己就寧願想個小朋友搵d象棋班報下,等佢邏輯清晰d先。之前暑假我俾小朋友係觀塘嗰邊學象棋(不過11月停 ...

象棋, 係喎, 又好喎. 幾歲可以開始學吖? 先理解到呢?

洋房

2020勳章

gloriamanhk 發表於 19-12-24 14:15
象棋, 係喎, 又好喎. 幾歲可以開始學吖? 先理解到呢?
我小朋友4歲,雖然未識得嗮d字,但係老師教佢一個一個咁認佢又認到
起初我都驚小朋友唔明,但發現個老師又真係有方法

洋房

juri1225 發表於 19-12-24 22:47
我小朋友4歲,雖然未識得嗮d字,但係老師教佢一個一個咁認佢又認到
起初我都驚小朋友唔明,但發現個老師又 ...

等我都揾下附近有無得學象棋先. 但係象棋小朋友會唔會覺得悶架呢?

複式洋房

gloriamanhk 發表於 19-12-18 15:00
...

咁細個砌lego、玩玩具 其實都有幫助

洋房

memechan520 發表於 19-12-27 17:22
咁細個砌lego、玩玩具 其實都有幫助

講起砌Lego, 我上網見過人用Lego 教分數. 不過我小朋友未洗咁快學分數住.

洋房

我係阿仔3歲既時就開始教佢加數.
其實都教左好耐佢先明白.
不過你可以試下用糖黎教.
係會容易明啲既. HAHA

複式洋房

其實依家有專門教數學既playgroup 架. 睇下你係咪想俾人教囉, 有好多人都覺得加減數自己教得掂, 但我見人地係用唔同遊戲去教小朋友. 咁最主要係睇你自己有無心情時間教啦.
反而呢, 珠心算就係教用算盤, 初初要畫下的餅, 要做下工作紙咁, 我小朋友興趣麻麻, 但都學到加減數既.
奧數呢, 就有啲似學能測驗, 要少少轉數既, 不過我無俾小朋友學, 我覺得早左啲, 大個啲先再考慮.

洋房

真係架? PLAYGROUP 都有既咩?
我見我心儀個間直資學校啲人話考到好深.
所以我真想谷一谷, 請問係邊間會玩住學數呢?

洋房

其實要同小朋友考直資, 真係要花好多心力同時間.
仲要唔一定有結果.
我都係試過先明白點解放榜嗰日一定有人喊.

複式洋房

gloriamanhk 發表於 19-12-30 14:17
真係架? PLAYGROUP 都有既咩?
我見我心儀個間直資學校啲人話考到好深.
所以我真想谷一谷, 請問係邊間會玩 ...

我唔知你就唔就腳喎.
因為我見個間得3間分店, 係九龍灣, 石門同黃埔. 叫MathsXXXXXXX Education Centre.

洋房

memechan520 發表於 19-12-31 13:57
我唔知你就唔就腳喎.
因為我見個間得3間分店, 係九龍灣, 石門同黃埔. 叫MathsXXXXXXX Education Centre.
...

Thanks Memechan
我上FB 揾到間野, 仲話介紹人有$300 coupon 添, 請問你係咪有朋友或小朋友讀緊架?
我諗住去試下堂, 睇下啱唔啱先. 如果係你PM 我吖, 唔好嘥. THANKS 

民房

樓主.... 我想問下你小朋友學成點?
黎間好唔好?
我本身小朋友學另一間但唔係咁夾想轉過另一間試下.
另外, 請問下係咪學開一個老師就唔轉架啦?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊