自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

子爵府

K1加9個月大,ftm左幾個月,有苦有樂。經濟唔算大富大貴但老公一個都搞得掂,頭家我主內。心思思想過左年揾下工,老公冇意見。我唔想浪費自己的專業資格,但又唔放心請工人湊,基本上長老好少來睇,我又未必揾到工時好壓力細的工作,哎,做媽咪真係好矛盾

更新:老公强烈要求請工人,佢放工唔做家務,經濟無問題,叫我繼續ftm到bb大一啲。尋日見咗一個完約有經驗,但佢俾我感覺機不離手。請唔請好?
我討厭對住工人,我唸我會出去揾野做,好唔捨得小朋友。

水晶宮

經濟麻麻地就返工好d

返一排覺得唔得再做FTM

但如果一路做FTM,隔太耐好難揾工,你知香港經濟遲d可能麻麻地

子爵府

ash_yehyeh 發表於 19-12-19 01:25
經濟麻麻地就返工好d

返一排覺得唔得再做FTM
我返工就要請工人,冇得返下又唔返,工人要我養,同埋兩個小朋友好痴我,我都唔捨得。學你話齎,隔太耐揾工又唔好,哎,好矛盾

禁止發言

wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 畀面勳章

男爵府

剛做ftm可能未習慣,冇長老幫手你返工都吾放心
做耐小小ftm 財務控制會更好,到時可能有錢剩添
你有專業資格就算過幾年都會搵到工

珍珠宮

等細返學先出嚟做野,到時大的k3聽話啲,而家兩個太細唔好旨意工人,安全問題,工人接放學一拖二零安全意識。既然經濟可以就唔好搏。

珍珠宮

其實有專業資格
本來就好難搵到工作壓力細既工
既然係咁
真係要考慮下請工人

伯爵府

牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章

過多幾年先搵part time 啦,兩個咁細得工人都唔放心,而且工人有咩e郁又要搵人幫手仲麻煩

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

做ftm吧啦!bb仲細仲要2個
你又無長老睇住
我真係唔放心俾工人睇
仲要又湊仔同返工,好攰
我個囡出世後都無乜試過有覺好瞓
成日唔係2點、4點就咳醒,日頭又無事,
岩岩又4點幾醒左,氹完佢而家都差不多6點,每晚瞓覺都斷開,但又要返工
我囡勁痴人,一定要晚晚一齊訓咁濟
朝朝返工又要趁佢唔為意靜雞雞走人
唔係又喊餐死
你老公搞得掂又無長老睇就做ftm, 陪到子女成長好多mama都恨唔到

大宅

返工啦,遲下兩個大d百厭d,你自己一個冇長輩幫忙都好辛苦,請工人跟頭跟尾,點都多個人幫手

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

回覆樓主:

樓主,如果經濟許可,當然ftm 啦。

雖然有d人話番工好過湊仔,但好多有專业資格工作的壓力都大,又要隨時OT,好似上星期我成個星期都OT,8點幾才番屋企,如果撞到小朋友考試就慘。

就算唔駛OT, 當6點番屋企,放工番亦要預時間同佢玩,催迫佢練琴温書對功課,又留時間同佢講故事伴讀,跟住又要迫佢上床瞓覺,每日就係趕趕趕!

總之wkm就冇咩私人時間,如果我唔係窮,我都唔會做wkm. 你仲要有兩個喎!

所除非經濟唔掂,或者好有事業心啦,否則個人認為都係做ftm好d。而且你有學歴,可以慳番d錢唔駛外補學術班,我小朋友都冇補習,我自己教佢中英數,都慳好多錢。

公爵府

2024年龍年勳章 HiPP勳章(1)

yurijm 發表於 19-12-19 03:03
其實有專業資格
本來就好難搵到工作壓力細既工
既然係咁

同意!其實邊d有專業資格但又好輕鬆準時放工的工?

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

myfaye 發表於 19-12-19 01:16
K1加9個月大,ftm左幾個月,有苦有樂。經濟唔算好鬆但老公一個都搞得掂,頭家我主內。心思思想過左年揾下工 ...

如果是專業而人工高、返多十幾年工、儲多些錢、進可攻退可守、老公也可以提早退休~

但小朋友太细、又係唔放心交工人湊、真係两難~

珍珠宮

K1加9個月大,ftm左幾個月,有苦有樂。經濟唔算好鬆但老公一個都搞得掂,頭家我主內。心思思想過左年揾下工 ...

您2個還細,可能做多2年FTM, 好好親子和培育佢啲。入到心儀幼稚園和小學才做工。這2年其實你會好忙碌,大的凖備上小一,細的亦要搵幼稚園。

細的大些你才放心。一個工人好難照顧好2個年幼的,如果沒有其他人幫忙。
請工人亦好睇彩數,如果下下你要請假,亦不是太易。

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 親子王國15週年勳章

小朋友太細。等小學返part time. 全職真係要中學先了

大宅

sunnymama2 發表於 19-12-19 07:07
同意!其實邊d有專業資格但又好輕鬆準時放工的工?

係……香港地,就算無專業資格,工作都有壓力喇,又輕鬆、又準時放工嘅專業資格工,恐怕無囉

伯爵府

可以湊到細個個上埋n班先
唔知你地鬆動成點
小學諗住讀咩
始終2個搵錢你老公會冇咁大壓力
小學如果想自己跟功課,根本唔可以返份忙工
要7點前返到屋企,如果公司壓力太大根本冇耐性跟小朋友野
我自己由佢bb開始搵,幼稚園先搵到份放工可以咩都唔理嘅工
做咗媽媽就要取捨
以前嘅學歷係自己嘅,唔會浪費

水晶宮

myfaye 發表於 19-12-19 01:31
我返工就要請工人,冇得返下又唔返,工人要我養,同埋兩個小朋友好痴我,我都唔捨得。學你話齎,隔太耐揾工 ...

唔返之後當然要抄工人,d嘢無你諗得咁死

經濟麻麻地講真做FTM真係搵黎搞

琥珀宮

9個月大點都要搵人湊,咁你返工邊個湊先,除非兩個都返長全日幼兒園,仲有長假期都要搵人湊

琥珀宮

catfy 發表於 19-12-19 08:18
小朋友太細。等小學返part time. 全職真係要中學先了

我都係咁話

首頁
12345...7

尾頁

跳至