自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

小學,幼稚園好多假期同放早,
我諗你好難穩工.

男爵府

回覆樓主:

其實我同你情況好似, 都係有專業資格
由生完細女開始做ftm
當時諗住等到兩個女返晒幼稚園就搵工
但當細女N 班 ,大女K1 ,當時兩個唔同幼稚園 ,接送係一個問題 所以又繼續做多年ftm
到細女K1 大女K2終於兩個讀同一間幼稚園 , 當時又開始擔心大女升小叩門唔夠人爭 ,所以又繼續做 ftm 同佢一齊準備
到而家大女K3 細女K2 , 自行階段20分唔入,等大抽獎即是好大機會真係要預備叩門 ,所以更加唔會搵工住
所以而家初步打算等大女讀左小一適應一年看下跟唔跟得上再算 。
計番足足做左 4年ftm 。。。
其實當時兩個返左同一間幼稚園時有試過看下做part time 或半職專業果份工

男爵府

回覆樓主:

但試過做part time , 其實時間完全自由自己填返咩時間都得 , 初時以為好理想 ,$50/hr ,診所pt文員 , 但發覺又要搭車35mins,來回1個多小時 ,又無計飯鐘$ , 前後由9幾點出發返工到返到屋企近4點 , 用左7小時, 實收4小時錢 $200 , 但中午食飯又花$50, 最後每日用左咁多時間先得$150。 跟住屋企所有家務買食送煮飯,跟功課又未做,結果我返左3日就無再做 ,因為真係太攰。
至於半職專業資格果類工作, 工作可選擇唔多,地點遠又唔太近屋企,我又唔太想

至於part time 如果搵屋企附近,得超市食肆,我自己又唔太過到自己果關 , 始於周邊都好多相識同學仔家長。

大宅

睇你著重邊方面, 我未有小朋友但好早期就知我唔會做ftm
一來我唔擅長家務又唔喜歡處理家事, 如果24小時都要我係屋企做家務照顧小朋友, 我會覺得好無成就感同好無聊
二來我都係專業人士, 我對自己工作.事業都有要求有期望, 我好同意有位JM講小朋友成長得一次, 但同時我自己人生亦都只係得一次, 我寧願辛苦D兩方面都兼顧而唔係只顧一邊
三來, 女人都係需要有錢傍身, 就算呢刻無財政問題都好, 但永遠唔會知幾時係需要用錢, touchwood講句老公被炒/ 突然身體有事/離婚, 如果單靠老公一人太危險了, 佢壓力又會好大

子爵府

搵到好工人就可以考慮返工

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章

bbc2018 發表於 19-12-19 08:07
您2個還細,可能做多2年FTM, 好好親子和培育佢啲。入到心儀幼稚園和小學才做工。這2年其實你會好忙碌,大 ...

AGREE

我覺得幼稚園時期, 最好陪多一些。
而且現時工人質素都幾差, 重要佢一湊2, 其中一個一歲都未滿。除非請到好工人, 佢有經驗。
同埋樓主返了新工, 工人有咩「依郁」, 冇BACKUP, 到時又要炒佢又成咁,
但返緊新工都好難請咁長既假期, 變相被工人食住。
還有, 小朋友太細, 被工人蝦, 未必識表達!

小朋友到小學先再返工吧~
始終太細個, 有媽咪陪係好啲, 寧願慳一些。

Nothing is prefect in this world. We all are perfectly imperfect.

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

chkkkkk567 發表於 19-12-19 08:45
我學歷唔高,返通宵都萬五,睇吓你肯唔肯做野姐!

日頭都係你湊仔?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

granja 發表於 19-12-19 11:24
日頭都係你湊仔?

係呀!我冇四大長老幫手,但係有去補習社做功課,我返十個鐘,瞓覺時間係四至五個鐘!

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

myfaye 發表於 19-12-19 01:16
K1加9個月大,ftm左幾個月,有苦有樂。經濟唔算好鬆但老公一個都搞得掂,頭家我主內。心思思想過左年揾下工 ...

幾佃前邊個幫你湊?點解你會做左ftm?

子爵府

熱血金章

做女人,真係吾簡單,要兼顧家庭同事業。 真係做FTM亦好多閑言閒語,好多人覺得ftm= 坐以待斃.

其實只有自己最清楚自己家庭狀況,自己個心夠強大,其實決定咗就唔使理其他人講嘅咩說話。

你d子女咁細,好易病又多school holidays,你返得長工,一定有個好既backup(工人姐姐、長老)如果吾係攪吾掂。如果經濟好勉強,又多支出(供樓供保險養長老等)真係有工作賺錢既須要,但如果覺得老公份糧,吾大魚大肉都攪得掂,最多咪去了幾年旅行,唔好買太多奢侈品,捱過呢幾年,子女上小學先考慮搵工。

無一個最好既答案,同老公商量下最實際。

子爵府

yurijm 發表於 19-12-19 10:03
噢。。。因為我見呢個post
好多jm建議樓主唔洗擔心
仲以為真係好易搵得返添

幾年冇做野,有專業資格都會大幅貶值

子爵府

熱血金章

LuckyBBB 發表於 19-12-19 11:02
但試過做part time , 其實時間完全自由自己填返咩時間都得 , 初時以為好理想 ,$50/hr ,診所pt文員 , 但發覺 ...

我同你情況都類似,雖則我得一粒仔,已上小學,但我無人做backup,仔一放假,一病,無人湊,即使pt job都難攪。

我姨幾年做過好多散工,home office既私人助理,後尾公司轉型,無做了。然後又去做派飯姨姨,都幾好做,但搬屋後揾吾返姨d工. ...又之後吾打吾撞做左三個幾月保姆姨姨 ...停左工一年,想揾返工,但文職個d工,無人會就我哋學校假期有時間,我同你一樣,又放唔下身段做樓下超市,但吾打吾撞下,比我找到百貨公司做售貨員(實際工作係執貨),幸好等人用,主管肯就我時間,返9-1,然後接放學。但好像今日突然個仔身體不適又要急請假,其實都好尷尬。

大宅

Poo得好勳章

回覆樓主:

小朋友貶下眼就大個
到時你想陪,佢都唔比你陪。

經濟許可,當然首選ftm.

伯爵府

想生BB熱投

K1加9個月大,ftm左幾個月,有苦有樂。經濟唔算好鬆但老公一個都搞得掂,頭家我主內。心思思想過左年揾下工 ...

Part time 得唔得?
I am Agent P

公爵府

如果我係你,我會選擇做ftm

子爵府

LuckyBBB 發表於 19-12-19 10:53
其實我同你情況好似, 都係有專業資格
由生完細女開始做ftm
當時諗住等到兩個女返晒幼稚園就搵工
好慶幸呢度有好多同路人,當日好多人告訴我一踏上ftm之路好難返轉頭

男爵府

回覆樓主:

我同樓主情況好似。
我選擇做ftm,經濟無太大壓力的話,一定係陪小朋友成長,你會發覺唔係湊仔咁簡單,會從中學到唔少野。

人生唔係得工作,錢。

男爵府

myfaye 發表於 19-12-19 14:43
好慶幸呢度有好多同路人,當日好多人告訴我一踏上ftm之路好難返轉頭

其實真係好多呀 ,我自己身邊幾個舊同事都係,大家都有專業資格,又係做左ftm
有一個因為生左3個,最細仲未入幼稚園,所以都仲係ftm
另一個就做左兩年ftm 變半職媽,大果個上左心儀小學,細佬唔使煩就返番全職

伯爵府

搵工!女人不可做FTM

大宅

我既情況同你差唔多,冇人可以幫手照顧小朋友,想返工,要請工人湊,但又唔放心⋯
結果小朋友出世之後辭職做ftm, 湊下湊下,已經7年了,而家小二,都係自己繼續湊⋯
空閒時間係多左,想搵工,其實唔易,想搵番自己既專業,時間假期冇可能夾到⋯

可以自己湊,自己湊一定唔會後悔,小朋友所有野可以自己跟番,係值得既

首頁
12345...7

尾頁

跳至