自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

Sumyeema1 發表於 19-12-19 09:50
今日睇新聞,佢將個人退休金、積儲攞出嚟,負擔許仕仁律師費。

報導指出平日入有司機接送,
好奇想知佢退休金有幾多?

可以能夠負擔律師費(至少幾百萬)同每月司機人工,養車⋯⋯
咁大筆開支

珍珠宮

回覆樓主:

keep 住錢,起碼有選擇權:幫/唔幫

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-12-19 10:18
只可以講:可能前世欠咗個男人……

誰也沒有欠誰。

難道男的收受不當利益時,女的會不知道?一點好處都沒有分享過?兩人都是當年香港的天子門生,沒有相同的價值觀怎麼可以相守一生?身為公職人員,損害群眾整體利益以自肥,不潔身自愛,就容易淪為同流合污。當初做出不當行為,就要預備日後承擔後果,而不是心存僥倖。

她最笨的就是,縱容一個貪錢、揮霍無度的丈夫,一直縱容他的慾望。最後自吃苦果,男人有錢去玩女人了!有因就有果。

珍珠宮

虎到金來勳章 牛年勳章

伯爵府

畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Sumyeema1 發表於 19-12-19 09:57
最大得益人係小三,08年收錢,用500萬買上海浦東樓,依家有冇升值去到5000萬?
...

我記得大陸嘅法律,原配係可以向小三追討婚姻期間丈夫送俾小三嘅財產,好似都有啲案例喺成功追討㗎,只不過當事人可能都唔想浪費時間喺小三身上

伯爵府

2018復活節勳章

平平常常 發表於 19-12-19 12:40
誰也沒有欠誰。

難道男的收受不當利益時,女的會不知道?一點好處都沒有分享過?兩人都是當年香港的天子 ...

又或者個男人貪左既錢全部駛係小三身上,個老婆根本無分享過呢。

禁止訪問

畀面勳章

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-12-19 10:00
羅對許真是不離不棄。

個老公咁爛滚都仲肯等佢,許太真係有情有義

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-12-19 10:18
只可以講:可能前世欠咗個男人……

珍珠宮

catfield 發表於 19-12-19 16:37
又或者個男人貪左既錢全部駛係小三身上,個老婆根本無分享過呢。

多數大婆都分享吾到

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

catfield 發表於 19-12-19 16:37

你看看二樓的新聞報導,男的貪心,其中一個不正當利益,就是免租入住禮頓山。他們夫婦二人當時應該沒有分居吧?!怎麼會沒有享用過?

珍珠宮

happywindy 發表於 19-12-19 16:15
我記得大陸嘅法律,原配係可以向小三追討婚姻期間丈夫送俾小三嘅財產,好似都有啲案例喺成功追討㗎,只不過當 ...

那要看看丈夫用來玩女人的錢是否貪污得來的了,追回來了應該也是充公吧?

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-12-19 09:54
羅美美也是六十年代港大精英,入正苦做到退休,退休前應該也是高層。

佢完全冇係傳媒面前數過小三。

「佢完全冇係傳媒面前數過小三。」

我覺得他們夫婦之間像是有共識,就是當丈夫是賭王一樣,有錢人就這樣,正室不干涉丈夫的三妻四妾。你看賭王的老婆哪個會出來說其他女人?

大宅

wylerC9 發表於 19-12-19 10:21
這是真愛吧, 愛他多過愛自己先會咁做。 其實真係好偉大, 可能比人話蠢, 但感情難分對與錯!
...

係,人生走到差不多最後,個男人知道佢嘅好,然後相伴相依,個女人都無憾。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

平平常常 發表於 19-12-19 18:18
「佢完全冇係傳媒面前數過小三。」

我覺得他們夫婦之間像是有共識,就是當丈夫是賭王一樣,有錢人就這樣 ...

你太年輕了
~~~~~~~~~~~~~~~
【經典〡宣示主權】二太挑機梁安琪:通臂猿猴點同齊天大聖比?四太還擊:佢更年期到!

https://hk.nextmgz.com/article/2_649124_0

伯爵府

回覆樓主:

對佢好敬佩,糟糠之妻卻要照顧落難老公,便宜咗小三

象牙宮

2024年龍年勳章

平平常常 發表於 19-12-19 18:11
你看看二樓的新聞報導,男的貪心,其中一個不正當利益,就是免租入住禮頓山。他們夫婦二人當時應該沒有分 ...

許未出事仲係正苦坐2nd膠椅時,傳媒報導過佢兩公婆有高貴興趣,周不時飛歐洲聽歌劇,有時飛一轉歐洲,只為聽一晚劇。

許如果當年唔入正苦,而去從商,以佢橋王轉數,應該搵到大錢。

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Nancy20090615 發表於 19-12-19 10:10
男人才是大羸家, 希望我下世做男人.

我都系啊,點衰都好。只要肯扮死狗既馬上浪子回頭變金不換

女人就一行錯路,99.999%冇得返轉頭

大宅

saladhk 發表於 19-12-19 18:55
你太年輕了
~~~~~~~~~~~~~~~
【經典〡宣示主權】二太挑機梁安琪:通臂猿猴點同齊天大聖比?四太 ...

面皮都要有咁上下厚先得
人地二太太係有婚紙,口氣大好正常!
啊四......啊四太....俾面姐

珍珠宮

Sumyeema1 發表於 19-12-19 09:56
我都唔明,許入獄前破咗産,唔係揾法援打官司?

你要明白,申請法援與是否獲批是一回事,而且法援是否會影響官司贏面,也是重要考慮因素。

刑法的代價越大、就越是捨得花錢。另外,貪污和行賄的人是綁在同一條繩子上面的,行賄的富豪不會節省打官司的錢,更不會容許一個破產的「窮人」花不起錢洗脫罪名來拖累自己。貪污的入罪,行賄的人基本上就無法洗脫罪名。你想深一層,就會明白明子、暗子的道理。

不正當得來的錢,所謂冤枉來,瘟疫去!活生生的人版!

首頁

尾頁

跳至