自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

HL7646 發表於 19-12-19 23:00
話說小弟幾年前有位朋友, 佢剛畢業, 第1份工係有時需要出差做野的, 不過佢去的國家/地區相對比較落後, 甚 ...

怪獸!

子爵府

佢父母只係教佢, 出面的人唔會咁好, 好可能會整個陷阱去搵佢笨, 所以好多野都要一板一眼咁寫得好清楚, 避免誤會, 同埋要識得保護自己。

珍珠宮

回覆樓主:

父母可以給子女建議,但不能直接同子女的公司有接觸。否則令人感覺父母對公司指手劃腳,甚不妥當。這種情況如果出現在我公司,該員工會被勸退。

crystal媽咪    發表於 19-12-20 09:23

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

直昇機家長! 咁大個人,藥物自己預備咪得囉,有需要佢自己可以通知家人幫忙。 但絶不會是公司與家人聯絡!

公爵府

回覆樓主:

傻的嘛?

公爵府

小學生咩

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

當然怪獸,自己的事自己處理
n年前有同事,成日比上司/同事蝦、鬧……辭職叫爸打去公司,爸鬧返上司……(ー_ー)!!
不要從別人的嘴裡去認識我

侯爵府

好媽媽勳章

yipsiumee 發表於 19-12-19 23:15
我係僱主的話,會質疑佢嘅自理能力同辦事能力,可能會同佢傾下,叫佢考慮下呢份工究竟適唔適合佢自己
...

我朋友係部門主管,佢話有次佢in一個剛畢業即大學生,咁個post既job duty有講明需要能獨立完成工作,我朋友話佢in人時會問d無聊野(想知佢可唔可以獨立),其中一樣係點樣黎公司見工(公司地點較難搵),個大學生話佢係家人車佢去,朋友問佢見完工後點走,個大學生話:我家人知我見工,怕我搵唔到路,所以請咗半日假車我過黎見工,佢依家喺公司附近等緊我車我走。

我朋友無請到佢。所以d怪獸家長真係累咗d仔女都唔知

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ddjjbaby 發表於 19-12-19 23:13
我覺得係。如果我係公司同事收到你朋友父母嘅email,會即時同佢傾下計,你估你朋友讀緊幼稚園/小學咩:igive ...

其實佢呢d資料,應該由佢個仔自己去問,再自己forward比父母。

明顯你同事都「唔妥」佢父母,知佢地控制狂,唔想比佢父母知太多,佢父母才出此下策,直接問公司。
講真、父母咁做好醜怪,都令個仔好難堪~

侯爵府

又咁講,佢父母send email係過份咗。
但如我囡份工係要成日出差去內戰地方,去indo。我會直頭叫佢不要做。

水晶宮

回覆 HL7646 的帖子

父母可以教仔女識呢類常識,但不宜干預太多。做父母要學識放手。

男爵府

牛年勳章

chocola 發表於 19-12-19 23:30
點解佢本人直接唔比資料佢家人呢?
咪係囉

公爵府

小艾美 發表於 19-12-20 13:05
又咁講,佢父母send email係過份咗。
但如我囡份工係要成日出差去內戰地方,去indo。我會直頭叫佢不要做。
...

父母可以叫佢唔去,但不應該幫佢問公司資料。

大宅

樣衰到爆

珍珠宮

畀面勳章

HL7646 發表於 19-12-19 23:54
但老實講, 某些藥物/工具, 即使係香港, 都唔係即時可以買到/配到架, 如果公司臨收工前突然叫你明天早上出 ...

太多想出嚟的理由, 就當係, 都係由自己解決, 同公司去傾好出差安排, 要父母出面, 真係好肉酸, 公司唔係托兒所

翡翠宮

回覆樓主:

好明顯係

子爵府

asweetmom 發表於 19-12-20 00:57
父母可以給子女建議,但不能直接同子女的公司有接觸。否則令人感覺父母對公司指手劃腳,甚不妥當。這種情況 ...

以前試過返一份工, 有同事做左一排, 過左試用期之後就成日對公司D work practice/做生意手法係度評論, 有時仲會講老細好mean, , 話老細唔識做人, 唔大方等等, 成日用公司數黎對自己超級大花筒。對supplier 差, 成日壓人價, 對員工差, 用A4紙, 70G 同80G 都要計一餐, 又要分類, 所以先至做唔大。呢位霸氣同事仲對老細進諫, 話應該點樣做生意 ( 因為佢親戚有家族生意, 同佢做緊果份工都算係半個行家, 佢好心咁將佢親戚果套向老細遊說, 要佢唔好花咁多effort 去慳埋D 細數而影響工作的efficiency), 結果老細頂佢唔順, 賠1個月多D 的糧, 炒左呢位霸氣同事。炒的時候, D 同事就要佢返去佢親戚公司度做管理層, 但人地有家底, 真係返去做個中級管理層。但小弟某程度上都覺得呢位咁吋的同事講的野只係事實, 只係佢唔識做人, 而事實係, 本人離職後, 呢間細公司真係越做越差, 幾乎執左笠。

咁呢D 算唔算又係怪獸家長干涉公司內政?

珍珠宮

HL7646 發表於 19-12-21 01:06
以前試過返一份工, 有同事做左一排, 過左試用期之後就成日對公司D work practice/做生意手法係度評論, 有 ...

不是同一件事

子爵府

小肥兔 發表於 19-12-20 16:01
太多想出嚟的理由, 就當係, 都係由自己解決, 同公司去傾好出差安排, 要父母出面, 真係好肉酸, 公司 ...

咁當然最好解決到的, 都係自行解決, 不過本人都有類似的經驗, 就係突然出遠門, 仲要去幾個星期, 咁有D 野真係唔一定當地有得賣, 在香港買的話, 某些店又好早關門, 收工去買都未必趕得切。而本人呢位朋友的情況就係咁, 公司在新界(唔近MTR站, 又無市區特快巴士到, 買野的地方在港島), 收工都收成630-700, 坐車出得去買都接近830-900, 好多時都趕唔切, 結果有時要搵附近返工的朋友/前同事幫手買, 但人地未必次次幫到你, 所以有時唔係你去解決就可以做到。當然, 最好就係公司安排出差尼D 行程, 最好就唔好搞到last min 先去做, 結果我朋友試過一次之後, 就同老細講話下次出差前最好有2-3日提早通知 (因為仲要唱外幣), 咁就唔使樣樣野都堆埋黎做.....

btw, 其實佢父母出面的主要疑問都係itinerary, 同埋幫員工買的旅保/勞保的資料, 因為佢父母想了解清楚呢D 保單的條款/細節, 然後佢地先至可以搵到一D 合適的保單去cover 一D 公司保無包的area, 主要都係咁, 但就無干涉公司內政。

不過個人覺得佢父母都係有少少過份保護佢啦,反而我覺得佢自己本人, 應該係聽到父母的意見, 之後就識包裝咁同公司協商, 咁就會好D, 就唔使俾人覺得係"帶父母返工"。雖然而家好多暑期工90/00後果D 帶亞媽返工的case 比呢個嚴重得多 (晴報成日講果D), 呢個case 都叫做有好多進步的空間。

水晶宮

回覆樓主:

首頁

尾頁

跳至